2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A radioaktívhulladék-kezelés volt a téma az energetikai kerekasztal rendezvényen

2023. 03. 03., 15:04

A Paksi Energetikai Kerekasztal fennállásának 10 évfordulóját ünnepli 2023-ban. Az eddigi gyakorlathoz igazodva, havonta tart rendezvényt nukleáris, technikai és gazdaság-politikai témakörben. Az idei évben először, január 24-én este ültek össze a szakemberek.

A Tolna megyei Mérnöki Kamara, az Energetikai Szakcsoport és a Magyar Elektronikai Egyesület Paks közös szakmai rendezvényén, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) stratégiai és műszaki igazgatója prezentációját hallgathatták meg az érdeklődők. Nős Bálint előadásában beszámolt a szakmai közönségnek a közelmúltbéli nagy áttörésekről a radioaktív hulladékok kezelése tekintetében, magyar és nemzetközi szinten egyaránt.

Először a hazai kontextust mutatta be, és azokat a fejlesztéseket, amelyeket a radioaktív hulladékok, valamint a kiégett üzemanyag kezelése területén ért el a cég.

Elmondta, hogy a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban 537 konténer elhelyezése történt meg ezidáig, az ideiglenes tárolóban valamivel több, mint 1700 hordót tárolnak. E telephelyükön az első tárolókamra megtelt.

Társaságunk az atomerőművel közös céljául tűzte ki a hulladékelhelyezési-koncepció fejlesztését, amelyet a második kamrától alkalmazunk. A munka első lépése az új hulladékcsomag kialakításának koncepcionális megtervezése volt. Az ötlet alapja, hogy minél több radioaktív hulladék kerüljön egy csomagba úgy, hogy az illeszkedjen a végső elhelyezési megoldáshoz. A vasbeton konténereket leváltottuk vékony falú merevített acélkonténerekre. Ezekbe, még az atomerőmű területén 4 db 200 l-es szilárd radioaktív hulladékot tartalmazó hordót helyeznek és a közöttük fennmaradt üres teret már folyékony radioaktív hulladékból készített cementpéppel töltik ki, a jobb helykihasználás érdekében. Ezt nevezzük kompakt hulladékcsomagnak (KHCS). Természetesen a vasbeton konténer nyújtotta, hosszú távú védelemről sem feledkeztek meg szakembereink, a második kamrába egyetlen, nagy vasbeton medencét építettünk és ebbe kerülnek az új hulladékcsomagok. A vasbeton fedlappal lezárt medence tetejére hulladékkal teli hordókat helyezünk, valamint a KHCS-k közötti teret inaktív betonnal (réskitöltéssel) kell kiönteni annak érdekében, hogy a KHCS-k korrózió elleni védelmét biztosítsuk. A medence feletti térben a hordók és a vágatfal közötti teret betonnal tömedékeljük. Az innováció eredményeképpen a második kamrának már a 39%-át tölti ki hulladék (3190 m3 radioaktív hulladék helyezhető el)”– mutatott rá az igazgató. Kiemelte, hogy ezen innováció bevezetése nemzetgazdasági szinten is jelentős, kb. 40 milliárd forint (2021. évi bázisáron) megtakarítást eredményez, ami tartósan segíti a Paksi Atomerőműben megtermelt villamos energia önköltségi árának alacsony szinten tartását.

Fotó: TelePaks Médiacentrum


A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában nemrégiben lépték át a tízezres határt, ami az elhasznált üzemanyag kazetták számát illeti. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az atomerőmű igényeit folyamatosan figyelve és figyelembe véve bővítik létesítményeiket. Nős Bálint beszélt az ebben a tárolóban is véghez vitt újításról, melynek segítségével az új kilenc kamra már – az eddigi 527 db helyett – 703 db kiégett kazetta tárolását teszi lehetővé. Mivel a kamrák térfogata változatlan, ezért a tárolócsövek közelebb kerülnek egymáshoz. A fejlesztés jelentős megtakarítást eredményez, melynek következtében a létesítés költsége nagyságrendileg 4,5 milliárd Ft-tal (2021. évi bázisáron) fog csökkenni.

Végezetül ismertette azokat a mérföldköveket, amelyeket több európai ország is elért az elmúlt időszakban, döntően a nagy aktivitású hulladékok elhelyezése és a mélységi geológiai tárolók megvalósítása terén. A kiégett fűtőelemekkel kapcsolatban az igazgató rámutatott arra, hogy az RHK Kft. ezeket átmenetileg tárolja, mindeközben a Nyugat-Mecsekben kutatásokat végeznek egy lehetséges mélységi geológiai tároló telephelykiválasztása okán, abszolút a nemzetközi jó gyakorlatokat követve ezzel. Finnország élenjáró e tekintetben, ahol már benyújtották az üzemeltetési engedély kérelmet is egy ilyen tárolóra, de követendő példaként említette Svédországot, Franciaországot és Svájcot is.

„Jövőnk biztonsága, a jelen felelőssége!”

– szól az RHK Kft. jelmondata. Így, valamint látva a törekvéseket, bizonyosak lehetünk abban, hogy a cég az új elhelyezési koncepciók megvalósításával, a korábbiakkal azonos biztonsági színvonalon, de jóval költséghatékonyabban és a környezetre is kedvezőbb módon, ugyanakkor a jogszabályi követelményeknek és a hatósági előírásoknak megfelelően továbbra is biztosítja a radioaktív hulladékok fogadását és végleges tárolását.
Forrás: RHK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK