2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

A reaktorépület volt az előadás fókuszában

2022. 05. 12., 08:00

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán.

Tarkovács Zsolt osztályvezető a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiáján tart előadást

 

Már a méretei is tekintélyt parancsolók lesznek a Pakson épülő új atomerőműnek. A reaktorépület 72 méter magas lesz, a szellőzőkémény pedig száz méterre magasodik majd. A jelentős léptékek mellett az új blokkok reaktorépülete – melynek az építési engedélyezési tervdokumentációja már az Országos Atomenergia Hivatalnál van – építészeti szempontból is számos különleges megoldást tartalmaz. Ezek egyike rögtön az alapozás. A referenciának számító oroszországi Leningrad II. Atomerőmű nukleáris szigeténél (vagyis az atomreaktorból és a gőzfejlesztőkből, valamint azok segéd- és biztonsági berendezéseiből álló épületegyüttesnél) ugyanis külön alapokon, egymástól különálló épületeket emeltek. Ezzel szemben Pakson ezek az épületek egyetlen, egy ún. közös alaplemezen valósulnak meg, és az egyes létesítmények szerkezetei is mereven kapcsolódnak majd egymáshoz. Különleges megoldásokat vonultat fel majd a reaktort körülvevő kettős falú konténment szerkezet is, amelynek robusztusságát többek között jelentős méretei, az utófeszített vasbeton szerkezete és a hermetikus burkolata is biztosítja. A belső konténment 1,2 méter, a külső pedig 1,5–2,2 méter falvastagsággal fog megépülni. Az építkezéshez használt betonnak is különleges követelményeknek kell megfelelnie attól függően, hová építik be. Többek közt ez az oka annak, hogy az építési-szerelési bázison önálló betonüzem létesül, amelynek betonvizsgáló laboratóriumában ellenőrizhető lesz az elkészített beton minősége.

Minderről az immár negyedik éve működő Tudásmenedzsment Akadémián Tarkovács Zsolt építészeti és telephely-vizsgálati osztályvezetőtől hallgathattak meg előadást a Paks II. Zrt. munkatársai. A fórum célja éppen az, hogy a projekten dolgozó szakemberek bemutathassák szakterületüket és feladataikat, illetve átadhassák képzéseken, konferenciákon szerzett tudásukat. A sorozat népszerűsége indulása óta töretlen, az előadások száma immár meghaladta az ötvenet. A rendezvény a koronavírus-járvány alatt ideiglenesen az online térbe költözött, de márciustól ismét személyesen vehetnek részt rajta a két új blokk építéséért felelős cég munkatársai.

A Tudásmenedzsment Akadémia története során rendkívül színes volt az előadások palettája, a cég minden szakterülete képviseltette már magát valamilyen témában kezdve az anyagvizsgálattól az olvadékcsapdán és a személyzetképzésen át a nukleáris minősítésig. Vendégelőadók is gazdagították a rendezvényt, többek közt Bajsz József (Paksi Atomerőmű) és Balog Richárd (MAVIR) személyében. A részvételi kedv – akár előadókról, akár résztvevőkről beszélünk – töretlen. Telt házas volt az áprilisi rendezvény is, ahol Tarkovács Zsolt mellett Rábay Andor telephely-vizsgálati szakterület-vezető tartott előadást, az ő témaköre a terület-előkészítési munkákkal összefüggő monitoringfeladatok végrehajtása volt.* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>