2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Az atomerőművek leszerelése rontott a helyzeten? – Az Energiapolitika 2000 Társulás elnöke a klímavédelem ellentmondásáról nyilatkozott a közrádiónak

2018. 08. 16., 14:00

Vasárnap, augusztus 12-én valamivel fél nyolc után, a Vasárnapi Újság című műsor keretében sugározta a Kossuth Rádió azt a beszélgetést, amelyet dr. Járosi Mártonnal, az Energiapolitika 2000 Társulás elnökével Kakuk L. Tamás folytatott, a megújuló energiaforrások felhasználását sürgetők és az atomenergia felhasználása mellett érvelők közt folyó vita kapcsán. Az energiapolitikai szakember szerint ez a vita téves alapokon áll, napjaink környezetvédői ellentmondásosan közelítik meg a kérdést, hiszen már a beszélgetés fölütéseként elhangzott: mára jól látható, hogy a zöld szervezetek által sokat támadott nukleáris erőművek leszerelése sokat rontott a globális felmelegedés helyzetén, miközben nem csak hazánk választott más utat: több száz új erőmű építését tervezik világszerte.

Mára jól látható, hogy a zöld szervezetek által sokat támadott nukleáris erőművek leszerelése rontott a globális felmelegedés helyzetén, közben pedig folyamatosan nő a villamosenergia iránti igény. Ez lehet a magyarázata annak, hogy néhány atomellenes állam mára meggondolta magát. – vezette föl a beszélgetést a riporter, aki a továbbiakban Járosi Mártonnal az energiapolitika mai problémáiról, az atomerőműveket érő kritikákról, a nukleáris energiafelhasználás létjogosultságának kérdéseiről, a növekvő energiaigények, illetve a biztonság és ellátásbiztonság szempontjainak erőterébe helyezve beszélgetett.

Járosi Márton rámutatott: az energetikát is a szén-dioxid-kibocsátásnak a tükrében ítéli meg a politika, mivel a klímaváltozást a propaganda szerint kiemelten a szén-dioxid-kibocsátás okozza, amiért az erőművek felelősek. Úgy vélte, a környezetvédelmet ma azonosítják a klímavédelemmel, a klímavédelem pedig egyenlő a dekarbonizációval, vagyis a szénmentes villamosenergia-termeléssel, így a környezetvédelmet leegyszerűsítik a szénmentes ’zöldenergia’ termelésre, ezáltal indokolatlanul felértékelve a megújulókat.

Az atomenergiától elfordult Németország példája kapcsán elhangzott:

Ha megnézzük, hogy a [Németországban] felhasznált villany miből származik, akkor azt látjuk, hogy a hagyományossal azonos megújulónak a kihasználása olyan alacsony, hogy az összes villanytermelésnek 13%-át adja mindössze.A NÉMET TAPASZTALAT SZERINT TEHÁT AZ ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁSOK MÉG EGY ILYEN FEJLETT GAZDASÁGBAN SEM JELENTHETNEK TÉNYLEGES MEGOLDÁST.

Amint a kérdező fölvetette: sokan vitatják a magyar kormány döntését a Paksi Atomerőmű bővítéséről – ők úgy vélik, hogy alternatív energiaforrásokban, „zöld energiában” kellene gondolkozni. A két energetikai terület összemérhetőségére vonatkozó kérdésre válaszolva Járosi Márton egy friss példán konkrét számokkal, hazai adatokkal érvelt:

Ezen a héten kedden hogy nézett ki a magyar villamosenergia-rendszernek a teljesítmény mérlege?! Augusztus 7-én délután fél négy körül a magyar villamosenergia-rendszernek a terhelése 6115 megawatt volt. Ebből 2275 megawatt, vagyis 37% volt az import. A hazai termelés, a Paks kereken 1700 megawatt, körülbelül tehát 50%, a mátrai lignit erőmű 700 megawatt, a gáz ugyancsak 700-730 megawatt. És akkor most jön a megújuló. A szélerőműveknek a teljesítménye 22 megawatt volt. (…) A napkollektorok hatvan megawattal járultak hozzá, de nem egész nap, hanem csak a déli órákban. Kellenek az alaperőművek

A szakember arra is kitért, hogy Magyarországon szélerőműbe 325 megawatt beépített teljesítmény van, amiből mindössze 22 segített be, vagyis a kiépített kapacitás kevesebb mint 10%-os hatékonysággal dolgozott. A naperőművek teljesítmény reggelig nulla, aztán, ahogy egyre inkább melegünk lesz, fölfut, aztán estére megint visszaesik.

Tehát kihasználtsági probléma van a megújuló energiaforrásainkkal, hiszen ha nem fúj a szél, akkor nem pörögnek a kerekek, ha nem süt a Nap, akkor nem adnak áramot.

A média megírja vastag betűs címmel, hogy a tegnapi nap folyamán már a teljes német villamosenergia-igényt a megújulók, a szél- és a naperőművek elégítették ki, éljen! És előtte nap, meg ma vagy holnap mi lesz? A STABIL VILLAMOSENERGIA-SZOLGÁLTATÁSHOZ, A RENDSZER STABIL MŰKÖDÉSÉHEZ ELENGEDHETETLENEK AZ ALAPTERHELÉST BIZTOSÍTÓ, SZABÁLYOZHATÓ ERŐMŰVEK, MERT AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ MEGÚJULÓKRA NEM LEHET A RENDSZER BIZTONSÁGÁT ALAPOZNI

– vonta le a következtetést Járosi Márton.

A kérdező, Kakuk L. Tamás azt is fölidézte, hogy újabban olvasható volt olyan hír is, miszerint egyre több, eddig magenergia-ellenes állam elkezdenek atomerőmű-beruházásokba kezd, illetve egyre komolyabban ezen gondolkoznak.

Ennek kapcsán Járosi Márton arra az ellentmondásra mutatott rá, hogy

az atomerőművek nem bocsátanak ki szén-dioxidot, ennél fogva a klímahisztéria, vagyis a dekarbonizáció szempontjából nagyszerűek. Mégis az atomerőművek ellen is fellépnek a zöldek. Nem vagyunk egyedül

A világtrendekről Járosi elmondta: Jelenleg a világon kereken 450 blokk működik, mintegy közel 60 van építés alatt. A jövőben a tervek szerint ötszáz új blokk épül negyven országban, tehát a nukleáris energia felhasználása teljesen általános, aminek az oka az, hogy az atomerőmű az ellátásbiztonság szempontjából kiemelt.

ENNEK EGYIK ALAPJA A NAGYON KONCENTRÁLT ENERGIAHORDOZÓ, AMELY PROBLÉMA NÉLKÜL TÁROLHATÓ, KIS HELYEN ELFÉR.

Mint kifejtette: nálunk is kétéves üzemanyagkészlet együtt van, tehát gyakorlatilag szinte saját forrásnak tekinthető.
Ami az uránkészleteket illeti, a jelenlegi technológia mellett 120 évre elég, de a tóriumkészleteket és az úgynevezett szaporító reaktorokat figyelembe véve akár ezeréves nagyságrendre is kiterjeszthető ezeknek az élettartalma, ami biztonságot ad.
Az üzemanyag-ellátás, illetve –utánpótlás kérdéséről a szakember kifejtette, hogy uránból üzemanyagot a világon több helyen tudnak előállítani, bár e termékek a csereszabatosságának kérdése „műszakilag nem problémamentes”.

VÉGÜL FONTOS ÉRV AZ ATOMERŐMŰVEK MELLETT A SZABÁLYOZHATÓSÁG.

Az atomerőmű a megújulókkal szemben tervezhető, biztonságos energiaellátást nyújt árában versenyképesnek mondható – mindezek miatt fokozott mértékben terjed a világon.

Energiafüggetlenség? Nincs olyan!

A kérdező, Kakuk L. Tamás az áhított energiafüggetlenség problémakörére is rávilágított, mondván: minden állam szempontjából stratégiai kérdés, hogy az energiaellátását tudja biztosítani, és lehetőleg független módon. Kérdésére, hogy a Paks II., vagyis a paksi erőműbővítés alkalmas, helyes válasz-e az energiabiztonság kérdésére, Járosi Márton kijelentette:

AZ EGYETLEN HELYES VÁLASZ [A PAKS II.].

Az energiabiztonság és energiafüggetlenség fogalmainak az értelmezésével is baj van Járosi Márton szerint, aki ezt így fejtette ki:

Nincsen függetlenség ebben a világban, mert az egyes országoknak a természeti adottságai nagy mértékben különböznek egymástól. A villamosenergia-termeléshez szükséges nyersanyagok, olaj, gáz, szén, víz tekintetében nagyon különbözőek az országok. A természeti adottságok különbözőségéből természetesen következik az, hogy egymásra vannak utalva – mondta el Járosi, aki a történelmi tapasztalatokban gyökerező politikai félelmek és előítéletek kapcsán egyenes szavakkal fejtette ki álláspontját:

Én is átéltem a második világháborút, tehát nekem megvan a véleményem a Szovjetunióról, és a török uralomról is, (…) de közben múlik az idő. A mai Oroszország az nem azonos a Szovjetunióval. Ez az Oroszország természetesen birodalmi politikát folytat. Ez az ő természete, mint ahogy mi, főleg mióta megcsonkítottak minket, nem tudunk birodalmi politikát folytatni, megmaradási politikát folytatunk. Nekünk az a dolgunk, hogy a 15 millió magyart kell megőrizni ebben a világban. – zárult a vasárnap reggeli beszélgetés az Energiapolitika 2000 Társulás elnökével, Járosi Mártonnal a Kossuth Rádió adásán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK