2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Biztonságra tervezve –csúcstechnológiás atomerőmű épül Pakson

2020. 07. 17., 08:18

A tiszta és biztonságosan előállított villamos energiára minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik. Az Európai Unióban a karbonsemleges villamosenergia-termelés csaknem fele származott atomerőművekből. Ezek nemcsak környezetbarát energiatermelők, de biztonságosak is. Magyarországon csúcstechnológiát képviselő VVER-1200 típusú blokkok épülnek.

Magyarország azért kombinálja energiamixében a megújuló energiaforrásokat az atomenergiával, mert így biztosítható a hazai fogyasztók stabil, klímabarát áramellátása. A Pakson jelenleg üzemelő négy blokk üzemideje végén, a 2030-as években leáll. Az egységeket a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 atomerőművi blokkok váltják. A Roszatom több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a VVER típusú blokkok fejlesztése, üzemeltetése terén: jelenleg 62 VVER blokk működik a világ különböző országaiban, és 11 ilyen új egység építése zajlik.  A Paksra tervezett atomerőmű egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, amelynek tervezésekor a biztonságnövelés kiemelt szerepet kapott.

A harmadik generációs blokkok közös jellemzője, hogy a biztonság növelését a gazdasági versenyképesség fenntartása mellett biztosítják. Tervezésüknél az alapvető cél a biztonság fokozása volt, de a gazdaságos blokkméret kialakítása, a hatékony építési módszerek alkalmazása, a jobb rendelkezésre állás és a hosszabb üzemidő is fontos szempont volt a versenyképes áramtermelés érdekében.


Az új paksi blokkoknál alkalmazott biztonságnövelő műszaki megoldások egyike a kettősfalú konténment, amelyen belül helyezkedik el a reaktor és a primer kör. A külső vasbeton épületakár egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső konténment védelmét. A belső konténment egy felül félgömbbel lezárt hengeres, szintén hermetikus épület, amely elzárja a környezettől a radioaktív anyagokat tartalmazó primer kört és pihentetőmedencét.

Aktív, energiabetáplálást igénylő, valamint passzív, funkciójukat emberi közreműködés nélkül, fizikai törvényszerűségek alapján ellátni képes biztonsági rendszerek szavatolják a biztonságot. A passzív biztonsági rendszerek működését természeti törvények (pl. gravitáció) garantálják, így nincs szükség külső energiaforrásra.

A blokktípusnál alkalmazott biztonsági filozófia – összhangban a nemzetközi nukleáris biztonsági ajánlásokkal – a mélységben tagolt védelem elvén alapul, azaz egymástól független védelmi szintek biztosítják, hogy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező lehetséges meghibásodások, normálüzemtől való eltérések is észlelhetők, ellensúlyozhatók és kezelhetők legyenek.

A VVER-1200-as reaktor tehát nemcsak a villamosenergia-termelésben megbízható, hanem biztonságos is. Finnország és Törökország mellett rövidesen Magyarországon is ilyen blokk épül.* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK