2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Európának szüksége van az atomenergiára is

2019. 02. 27., 21:00

A megújuló energiákra alapozott ellátás közeli megvalósítása hiú és szakmailag valamint gazdaságilag kártékony ábránd. Európának atomenergiára is szüksége van – állítja dr. Garbai László, a BME egyetemi tanára, Prof. emeritus, a MET tiszteletbeli elnöke Hódos Ritával és Kovács Zoltánnal közösen jegyzett cikkében, David JC Mackay cambridge-i professzor elemzéseire hivatkozva.

A megújuló energia szélesebb körű alkalmazására egyre nagyobb igény mutatkozik. Cél, hogy a klímaváltozás megállítása érdekében az európai energiatermelést szénmentesítsék 2050-re. – Illúzió ez, vagy valóságos lehetőség? – teszi fel a kérdést dr. Garbai László Hódos Ritával és Kovács Zoltán közös tanulmányában. A szerzők szerint a megújuló energiák alkalmazásának valóságos lehetőségeit legreálisabban David JC Mackay cambridge-i professzor foglalta össze a „Fenntartható energia mellébeszélés nélkül” című könyvében. Bár ez több mint 10 éve jelent meg, megállapításai ma is érvényesek.

Mackay – mint idézik – sorra vette a megújuló energia növelésének elméleti és valóságos lehetőségeit, továbbá elemezte a különböző zöld stratégiákat és azt állapította meg, hogy amennyiben „célunk, hogy teljesen megszabaduljunk a fosszilis tüzelőanyagoktól, akkor Európának is vagy atomenergiára, vagy a más országok sivatagaiban napelemekkel megtermelt villamos energiára van szüksége, esetleg mindkettőre.”

Mackay professzor Magyarországgal külön nem foglalkozott. Számítási metodikáját alapul véve ezt dr. Garbai László és társai tették meg. Ez alapján megállapították, hogy Paks II. 2400 MW tervezett teljesítményét nem lehet megújulókkal kiváltani. Az atomerőművi blokkok rendelkezésre állása legalább évi nyolcezer óra. Amennyiben a Paks II. által termelendő villamos energiát szélenergia felhasználásával szeretnénk pótolni, 3-4000 km2, azaz egy Tolna megyényi területet kellene szélkerekekkel betelepíteni, mivel a szélenergia rendelkezésre állása hazánkban 1000-1200 óra évente.

Paks II. biomassza alapú pótlásához 9600 km2 területű energia ültetvény telepítésére, ha fatüzelésű erőművekkel helyettesítenénk, a magyar erdőgazdaságok teljes évi fakitermelésére szükség lenne. Kizárólag a nap energiájára sem lehet alapozni, mivel a téli hónapok folyamán a napelemek termelése csupán 15%-a a nyárinak, tárolási lehetőség pedig nincs. Magyarország egy napi villamosenergia-szükségletének tárolásához vagy 4-5 millió elektromos hajtású autó akkumulátoraira, vagy egy 20 négyzetkilométer területű, 10 méter mély szivattyús tározóra lenne szükség.

Dr. Garbai László, Hódos Rita és Kovács Zoltán felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország szükségletének 30-35 %-át többé-kevésbé elavult, nem karbonszegény termelési móddal előállított villamosenergia-importból elégíti ki. – De meddig, és ki fog új erőművet építeni? – teszik fel a kérdést. Az állam nem nézheti tétlenül a várható ellátási problémákat, és nem lehet felkészületlen. Az sem tűrhető, hogy erősen támogatott megújuló energia kötelező átvételével összeroppanjon a hazai piac, és tervezhetetlen ellátási- és kapacitásszituációk jelentkezzenek. Mindenki várakozik, és a meglévő energetikailag elavult kapacitások időntúli kihasználása folyik. – Hosszú távon nincs alternatívája a nemzeti dimenziókban tervezett ellátási biztonság fenntartásának, és az érvek, ellenérvek csatájában a Paks II. terve győztes maradhat – szögezik le.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK