2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos lépések a Paks II. projektben a létesítés megkezdéséhez

2022. 02. 17., 14:01

Újabb fontos engedélykérelmeket nyújtott be a hatóságnak a Paks II. Zrt. február elején. A társaság elvégezte a január végéig esedékes, létesítési engedélyhez szükséges hiánypótlást is. Lenkei István vezérigazgató azt mondta, ezek a lépések szükségesek voltak még ahhoz, hogy a létesítés fázisába lépjenek.

Készül az új atomerőmű felvonulási területének legnagyobb létesítménye, a két csarnokból álló, tízezer négyzetméter alapterületű acélüzem komplexum. Körülötte több mint tucatnyi építmény kivitelezése van különböző fázisban. Február elején az építési-szerelési bázis újabb öt létesítményére vonatkozóan kapta meg az építési engedélyt a Paks II. Zrt.

A teljes építési terület majdnem 80 hektár, ennek mintegy fele a felvonulási terület. Itt nyolcvan létesítmény készül az egyszerű gépkocsiparkolótól az említett csarnokig, ahol az építkezéshez szükséges acélszerkezeti elemeket készítik el és gondoskodnak azok korrózióvédelméről."– részletezte Eck József programigazgató. Hozzátette: mivel több ezer köbméter betonra lesz szükség, betonüzem is épül, illetve lesznek még nagy kapacitású raktárépületek a villamos, gépészeti, irányítástechnikai berendezések számára, valamint nagyfelületű tárolóterületek, ahol a csomagolt, dobozolt berendezéseket helyezik majd el a beépítés előtt.

Eck József felhívta a figyelmet arra, hogy a műszaki ellenőrzés nagyon fontos szerepet játszik a Paks II. projektben.

Természetesen a fővállalkozónak is kell műszaki ellenőrzést végeznie, a magyar jogszabályok ugyanakkor előírják az engedélyes, azaz a Paks II. Zrt. számára, hogy a magyar szabályozásoknak megfelelő szintén ellenőrizze a kivitelezés folyamatát és ebbe vonja be az OAH-t mint hatóságot. Ez azt jelenti, hogy a helyszíni munkavégzés során úgynevezett ellenőrzési, megállási pontokat jelölünk ki, és a hatósággal együtt kontrolláljuk, hogy megfelel-e a munkavégzés az előírásnak."– hangsúlyozta.

Lenkei István és Eck József a felvonulási területen

 

Ezt a feladatot a Paks II. Zrt. Program Igazgatósága végzi, ehhez rendelkezésre áll a szükséges szakembergárda. Az előkészítést, az engedélyezési dokumentáció készítését pedig a Műszaki Igazgatóság, valamint az Engedélyezési és Felügyeleti Igazgatóság munkatársai végezték, húzta alá Lenkei István. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy az ötös blokk nukleáris szigetének hat épületére vonatkozó engedélykérelmet eljuttatták az OAH-hoz február első napjaiban, illetve elkészült az olvadékcsapda dokumentációja is.

Az Országos Atomenergia Hivatalra most nagy munka vár, mert egy sor fontos engedélykérelem van az asztalán. 2021 végén a résfal építésére, talajszilárdításra, a reaktortartályok gyártására és az ötös blokk reaktorépületének építésére vonatkozó kérelmeket is benyújtottuk."– vette sorra. Lenkei István arról is beszámolt, hogy a létesítési engedélyezéshez kapcsolódó, január végéig esedékes hiánypótlási feladatokat határidőre elvégezték.

Fontos leszögezni, hogy az OAH egyetlen olyan aspektust sem azonosított, ami megkérdőjelezte volna, hogy biztonságos atomerőművet építünk."– emelte ki. Hozzáfűzte: meg fog történni a cég szükségszerű belső átszervezése is, hiszen hamarosan már nem az előkészítés, hanem a létesítés koordinálása lesz a feladatuk.

* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés