2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Franciaországban járt szakmai tanulmányi úton a TEIT

2022. 07. 26., 18:30

Megalakításának 30. évfordulóját ünneplő TEIT az idei évben Franciaországban tett látogatást.

Az elmúlt három évtizedben több külföldi tanulmányutat szervezett a TEIT, amelyek fő célja a külföldi tapasztalatszerzés, a jó gyakorlatok megismerése és a hazai tevékenységgel történő összehasonlítás volt.

Az idei évben azért esett Franciaországra a választás, mivel a legtöbb atomerőmű Európában (56 db) náluk üzemel és a jövőben is a nukleáris energiára alapozzák a villamosenergia-előállítást (6 új erőmű építéséről döntés született és további 8 atomerőmű építését tervezik).

Az atomenergetikának köszönhetően rendkívül alacsony Franciaországban az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás a villamosenergia-termelésből. A villamos energia több mint 70%-át atomenergiával állítják elő.

Környezetvédelmi, ellátásbiztonsági és gazdasági szempontból is jelentős előnyökkel jár az atomenergia alkalmazása

Közös a két országban, hogy hazánk is az atomenergia alkalmazásával kívánja biztosítani az ország villamosenergia-ellátását, biztonságosan, környezetkímélő és gazdaságos módon.

A TEIT delegáció elsőként a Blayais atomerőműben tett látogatást.


Forrás: teit.hu

A telephelyen a paksi blokkokhoz hasonlóan 4 db ikerblokkos felépítésű, nyomottvizes technológiájú reaktor üzemel. A 910 MW teljesítményű blokkok negyven éve üzemelnek és üzemidő-hosszabbítási program van folyamatban. A további 10+10 éves üzemeléshez jelentős összeget – közel 1 milliárd eurót – fordítanak a biztonságnövelésre

Az atomerőmű látogatóközpontot működtet, amit megtekintettek a TEIT települések vezetői. A tájékoztatást fontosnak tartják ezért folyamatos a kapcsolattartás a környező településekkel, de a  látogatok számának a növelését is célul tűzték ki az elkövetkező években.

A tájékoztató követően a létesítmény területére szigorú ellenőrzés és az előírt védőeszközök felvétele után léphettek be a delegáció tagjai.

Az atomerőmű területén, a turbina gépházat, a Fukusimai balesetet követő stressz-teszt által előírt fejlesztéseket (DUS dízelgenerátorok) és a karbantartó gyakorló központot tekintették meg a vezetők.


Forrás: teit.hu

Találkozó országgyűlési képviselővel, atomerőmű igazgatóval, polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel

Az atomerőműben tett látogatás után díszebédre látta vendégül a település vezetősége a TEIT delegációt. A találkozó fontosságát mutatta, hogy a fogadófél részéről a térség országgyűlési képviselője, az atomerőmű vezérigazgatója és az erőmű körüli települések néhány polgármestere is részt vett a munkaebéden.

Külön figyelmesség volt a francia fél részéről, hogy a település vendéglátóipari szakközépiskolájának éttermében a végzős felszolgáló és szakács növendékek készítették az ételeket és szolgáltak fel.

A bemutatkozásokat követően kötetlen beszélgetések során osztották meg tapasztalataikat a résztvevők. A beszélgetésekből egyértelműen egyértelműen kiderült, hogy a város és az atomerőmű vezetői egymással összhangban tevékenykednek

Találkozó a Golfech erőmű körüli települések vezetőivel

A második szakmai napon Golfech és a környező települések vezetőivel folytatott egyeztetéseken volt a hangsúly.

A TEIT delegációt a Golfech-i városházán fogadta a település polgármestere, pénzügyi vezetője, egy környékbeli település vezetője, önkormányzati képviselők és az Electricity de France képviselője

A francia és a magyar polgármesterek, résztvevők a bemutatkozását követően települőseikről szóltak röviden. Azt követően szakmai kérdésekről egyeztettek a vezetők: milyen körben számítanak érintettnek a települések az erőmű körül, milyen módon támogatja az atomerőmű a településeket, hogyan tájékoztatja az atomerőmű a lakosságot, miként működik a helyi önkormányzat, hogy épül fel az önkormányzati testület, hány tagja van, milyen területekért felelősek.

Esetükben is fontos a szoros együttműködés az atomerőművel, a cél közös a lakosság folyamatos tájékoztatása, bizalom építés a nukleáris létesítmény és a lakosok között. Az atomerőművel történő kapcsolattartásban előnyt jelent, hogy Golfech település vezetője főállásban az atomerőműben dolgozik és így jól tájékozott az ott történtekről.

Az atomerőmű több területen támogatja a környező településeket úgymint gazdasági, kulturális és sport.

A „békés egymás mellett élést” tapasztalták meg a polgármesterek, ugyanis az erőmű üzemelése jelentős előnyöket biztosít az ott élőknek, ugyanakkor a partnerség, az egyenrangú félként való kezelés megkönnyíti a felek együttműködését.

Üzemlátogatás a Golfech atomerőműben

A telephelyen 2 db, egyenként 1310 MW-os, nyomottvizes technológiájú reaktor üzemel.

Az 1990-es évek elején beüzemelt reaktorok élettartamát a 40 éves üzemidő után további 20 évvel tervezik meghosszabbítani. A szigorú biztonsági ellenőrzés itt sem maradt el az atomerőmű üzemi területére történő belépés előtt. Az erőmű biztonsági igazgatója a látogatóközpontban fogadta a magyar delegációt. Tájékoztatójában kiemelte, hogy az atomerőmű lehetséges helyszíne egy új atomerőművi blokk létesítésének. Az üzemelő blokkok esetében jelentős összeget fordítanak a biztonság növelésére.

A tájékoztatót követően a polgármesterek megtekintették a 10 évenkénti nagy főjavításon álló 2. blokkot. Két kisebb csoportban lehetőség nyílt a karbantartáson levő turbinát és környezetét is megtekinteni.

A szimulátor központban a Golfech-i polgármester fogadta már ismerősként a delegációt, a központ bemutatását közben egy blokkvezénylői személyzet képzésébe is betekintést nyertek a településvezetők.

A szakmai tanulmányút összegzéseként a TEIT vezetői megállapították, hogy a személyes tapasztalatszerzés, a személyes egyeztetések különösen hasznosak mindkét fél számára.

Meggyőző volt, amit az atomerőművekben láttak és települések vezetőivel történt egyeztetés során is hasznos tapasztalatokkal gyarapodtak.

Mindkét ország esetében fontos kiemelni, hogy az atomenergiával kívánják hosszú távom biztosítani az ország villamosenergia-ellátását, gazdaságos és környezetkímélő módon.

Teszik ezt úgy, hogy a lakosággal történő együttműködés is a prioritások között szerepel.

A TEIT vezetők köszönetüket fejezték ki az EDF szervezőinek, valamint a helyszínen fogadó félnek és hasonló látogatásra hívták meg a francia polgármestereket.

Forrás: teit.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK