2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Gondoskodnak a védett növényfajok megóvásáról

2018. 10. 04., 17:23

Évente 2 millió ember oxigénszükségletét takarítja meg a Paksi Atomerőmű jelenleg működő négy blokkja annak köszönhetően, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot. Ez megegyezik a magyar erdők évi oxigéntermelésével. A Paksra tervezett új atomerőmű – amelynek létesítésének előkészítő tevékenységét végzi a Paks II. Atomerőmű Zrt. – szintén a tisztább környezet és a biztonságos energiaellátás garanciája. A környezet megóvása a munkálatok jelenlegi fázisában is prioritást élvez. (X)

Az új atomerőművi blokkok telephelyének, valamint az építési munkálatok által érintett területek állatvilága mellett a védett növényfajok megóvására is kiemelt figyelmet szentel a Paks II. Atomerőmű Zrt. Összhangban a 2017-ben jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedély táj- és természetvédelmi előírásaival, a szükséges engedélyek birtokában, gondoskodnak a területen honos fajok fenntartásáról.

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én adta ki a két új atomerőművi blokk létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, amely 2017-ben emelkedett jogerőre. Ennek táj- és természetvédelmi előírásai meghatározzák azokat a természetvédelmi feladatokat, amelyeket a létesítési munkákat megelőzően kell elvégezni. 

A 2018. április végén tartott természetvédelmi szempontú terepbejárások során ismételten megállapításra került, hogy a beruházási területen a védett pusztai árvalányhaj (latin nevén Stipa pennata) [képünkön] megtalálható. A faj génállományát maggyűjtéssel lehet a leghatékonyabban megőrizni.

A védett tollas szálkájú pusztai árvalányhaj állományból történő maggyűjtéshez a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala természetvédelmi engedélyt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete pedig befogadó nyilatkozatot adott. Ezt követően kezdődött el a maggyűjtés.

Többszöri terepbejárás után 2018. május 16-án és május 17-én adódtak alkalmas körülmények a maggyűjtéshez, azaz a magok teljesen érettek voltak és az időjárás is megfelelt a feladat elvégzéséhez. Ezen két nap alatt becslés szerint kb. 27.000 magot gyűjtöttek be a szakemberek. A magokat tollas szálkával együtt, előírás szerint csomagolva Vácrátótra, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének restaurációs magbankjába szállították. A magok szakszerű tárolása biztosítja a védett növények génállományának megőrzését azzal, hogy a tervek szerint a magokat a beruházás befejezését követően ismételten elvetik, így biztosítva a populáció fennmaradását a területen.


Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK