2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

2019. 09. 18., 15:30

A nukleáris energia használata nagyban hozzájárul a közép-európai térség energiabiztonságához. Magyarország számára pedig kulcsfontosságú, hiszen az ország villamosenergia-szükségletének csaknem 50 százalékát nukleáris energiából fedezi – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves közgyűlésén, amelyet szeptember 16. és 20. között tartanak Bécsben. (x)

Az eseményen a Paks II. projektet Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója képviselték. A társaság kommunikációs igazgatója, Mittler István arról számolt be, hogy a felszólalók az atomenergia klímavédelmi szerepét hangsúlyozták. A nukleáris energetikára közép és hosszú távon is szükség van, ugyanis a klímavédelmi célokat egyetlen egy ország sem, vagy kontinens sem tudja megoldani atomenergetika nélkül. Tehát megújulók mellett az atomenergetikának is szerepet kell kapnia az energiamixben, hangsúlyozták az előadók, köztük a magyar képviselet vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – fogalmazott Mittler István.

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy hazánk, ezen belül a Paksi Atomerőmű és a Paks II. Zrt. régóta szoros szakmai kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Számos témában segítették már a hazai szakemberek munkáját és a közeljövőben is számítanak az ügynökségben dolgozók szakértelmére. – A létesítési engedélykérelem dokumentációjának az ellenőrzése, engedélyeztetési folyamata során az Országos Atomenergia Hivatal őket is be fogja vonni az engedélyezési eljárásba szakértőként – húzta alá Mittler István.

Mint elmondta, a NAÜ bécsi közgyűlésén az is elhangzott, hogy Magyarország szeptembertől tagja lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kormányzó Tanácsának, így fontos szerepet tölt majd be a nukleáris biztonság fejlesztésében. Az eddigi törekvések elismerése, hogy hazánkat újabb egy évre megbízták a nukleáris biztonsági munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával és a nukleáris terrorizmussal szembeni globális fellépés konferenciáját is Magyarországon rendezik majd 2021-ben.

Támogatott tartalom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK