2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

2019. 09. 18., 15:30

A nukleáris energia használata nagyban hozzájárul a közép-európai térség energiabiztonságához. Magyarország számára pedig kulcsfontosságú, hiszen az ország villamosenergia-szükségletének csaknem 50 százalékát nukleáris energiából fedezi – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves közgyűlésén, amelyet szeptember 16. és 20. között tartanak Bécsben. (x)

Az eseményen a Paks II. projektet Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója képviselték. A társaság kommunikációs igazgatója, Mittler István arról számolt be, hogy a felszólalók az atomenergia klímavédelmi szerepét hangsúlyozták. A nukleáris energetikára közép és hosszú távon is szükség van, ugyanis a klímavédelmi célokat egyetlen egy ország sem, vagy kontinens sem tudja megoldani atomenergetika nélkül. Tehát megújulók mellett az atomenergetikának is szerepet kell kapnia az energiamixben, hangsúlyozták az előadók, köztük a magyar képviselet vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – fogalmazott Mittler István.

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy hazánk, ezen belül a Paksi Atomerőmű és a Paks II. Zrt. régóta szoros szakmai kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Számos témában segítették már a hazai szakemberek munkáját és a közeljövőben is számítanak az ügynökségben dolgozók szakértelmére. – A létesítési engedélykérelem dokumentációjának az ellenőrzése, engedélyeztetési folyamata során az Országos Atomenergia Hivatal őket is be fogja vonni az engedélyezési eljárásba szakértőként – húzta alá Mittler István.

Mint elmondta, a NAÜ bécsi közgyűlésén az is elhangzott, hogy Magyarország szeptembertől tagja lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kormányzó Tanácsának, így fontos szerepet tölt majd be a nukleáris biztonság fejlesztésében. Az eddigi törekvések elismerése, hogy hazánkat újabb egy évre megbízták a nukleáris biztonsági munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával és a nukleáris terrorizmussal szembeni globális fellépés konferenciáját is Magyarországon rendezik majd 2021-ben.

Támogatott tartalom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK