2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jelentős mérföldkőhöz ért a Paksi Atomerőmű termelése

Jelentős mérföldkőhöz ért a Paksi Atomerőmű termelése
2020. 05. 24., 14:20

A termelés 1982-es indulása óta eltelt időszakban összesen 500 terawattóra, azaz több 500 milliárd kilowattóra villamos energiát termelt a Paksi Atomerőmű. Ilyen mennyiségű áram egy teljes hétig képes lenne biztosítani az egész világ villamosenergia-fogyasztását.

Egy átlagos háztartás 230 millió év alatt fogyasztana el, elektromos autókba „töltve” pedig mintegy 260 millió kilométer megtételére lenne elegendő annyi áram, amennyit indulása óta megtermelt a Paksi Atomerőmű. Az alaperőműként működő Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energia összesített mennyisége május 19-én érte el az 500 terawattórát (tWh), vagyis 500 milliárd kilowattórát (kWh). A világ –annak összes háztartása, cége, gyára, stb. –egy hét alatt használ fel ennyi áramot, míg Magyarország villamosenergiaigényét akár 12 évig tudná biztosítani ez a mennyiség.

Az atomerőmű első blokkjának indulása óta biztosítja hazánkbanaz olcsó és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásától mentesen előállított áramot, az elmúlt években jellemzően a bruttó hazai villamosenergia-termelésközel felét adva. A létesítmény négy blokkja az elmúlt évek folyamatos,biztonsági éstermelési mutatókban elért rekordjai után2019-ben is története legnagyobb mennyiségét, összesen több mint 16 milliárd kWhvillamos energiát állított elő. A rendszeres biztonsági fejlesztések eredményeként az atomerőmű a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal bővül, ennek megfelelően biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít.

A tavalyi, kimagasló biztonsági és termelési mutatókkalzárult év után idén korábban nem látott kihívásokkalkellett szembenéznie a Paksi Atomerőműnekés dolgozóinak. Az új típusú koronavírus okoztajárványminden korábbinál jobban felértékelte a biztonságos áramellátást, amelynek legfontosabb hazai alappillére ebben az időszakban is a Paksi Atomerőmű.

A létesítmény ebben a kritikus időszakban is zavartalanul, üvegház hatású gázok kibocsátásától mentesen képes biztosítani a hazai fogyasztók számára a szükséges villamos energiát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK