2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kedvező fordulat az atomenergetika megítélésében

Kedvező fordulat az atomenergetika megítélésében
2022. 12. 22., 13:46

Számos jel utal arra, hogy Európa-szerte mind többen belátják: az atomenergia nélkülözhetetlen mind az ellátásbiztonság, mind a klímavédelem szempontjából. Ennek egyik kézzelfogható igazolása az uniós taxonómiarendelet újévkor életbe lépő kiegészítése.

Életbe lép az új év első napján az Európai Bizottság rendeletének azon kiegészítése, amely szerint többek közt az atomenergia is biztonságos és tiszta energiaforrás. Az Európai Parlament idén júliusban utasította el azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. Miután a megszabott határidőig – július 11-ig – sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Európai Tanács nem emelt kifogást a bizottsági javaslat ellen, a szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe.

Ez a jogszabály lényegében a jövőbeli befektetésekhez ad majd útmutatót és jelentős kedvezményeket csoportosít majd át a klímabarát ágazatok felé, beleértve a nukleáris áramtermelést. A szabályozás az Európai Unió ambiciózus klímacéljait szolgálja: eszerint 2030-ra 55 százalékkal csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re pedig a teljesen karbonmentes gazdaság létrehozása a cél Európában. A taxonómiáról szóló rendelet a fenntartható növekedés finanszírozásáról szóló európai bizottsági cselekvési terv része. A most életbe lépő kiegészítés, amellyel fenntartható besorolást kap a nukleáris és a földgáz alapú energia, előmozdítja a zöld beruházások finanszírozását.

Közeledve az év végéhez nem csupán ez a döntés mutatja, hogy egyre kedvezőbb az atomenergia megítélése. Az Európa-szerte kialakult energiaválság nyomán egyre több ország dönt úgy, hogy kiépíti vagy növeli nukleáris kapacitását. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) októberben publikálta globális energetikai ipari előrejelzést tartalmazó World Energy Outlook 2022 című kiadványát. A tanulmány a villamosenergia-igény növekedését prognosztizálja, illetve a bejelentett, valamint a ténylegesen bevezetett intézkedéseken alapuló forgatókönyveiben azzal számol, hogy jelentősen nő az atomerőművekben megtermelt villamos energia mennyisége, mivel az áramtermelési módok közül kizárólag az atomerőművekkel lehet egyszerre klímabarát és olcsó villamos energiát nagy mennyiségben előállítani időjárástól függetlenül. Ráadásul ellátásbiztonsági okokból is egyre több ország kívánja magát függetleníteni a földgáztól. Mindennek tükrében grandiózus nukleáris fejlesztési tervekről adnak hírt világszerte. A Nukleáris Világszövetség novemberi adatai szerint jelenleg 56 új atomerőművi blokk épül mintegy 58 ezer megawatt teljesítménnyel. A jövőben pedig több mint 430-450 új blokk építésével számolnak a világ 36 országában. Csak 2022–2028 között 51 új blokkot kívánnak az áramtermelés szolgálatába állítani.

Magyarországon a biztonságos áramellátás biztosítását szolgálja a működő atomerőmű üzemidejének tervezett meghosszabbítása, illetve a két új blokk megépítése.
*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK