2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kedvező változások a projekt finanszírozásában

2021. 05. 20., 10:00

Sikerre vezettek a tárgyalások: Magyarország számára kedvezően módosulnak a Paks II. projekt finanszírozási hátterét biztosító hitelszerződés feltételei. Süli János miniszter hangsúlyozta, továbbra is bármikor előtörleszthető a hitel, a törlesztést pedig elegendő 2031-ben megkezdeni. (x)

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter

 

A két új paksi blokk megépítését döntően az Oroszország által biztosított hosszú lejáratú hitelből, 20 százalékban pedig saját forrásból finanszírozza hazánk. A 10 milliárd eurós hitelkeretből mindig annyit hívunk le, amennyi az adott időszakban felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges. Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett, így Paks II.-vel összefüggésben hazánknak nincs tartozása Oroszország felé – tájékoztatott Süli János miniszter annak kapcsán, hogy sikeres tárgyalások eredményeként módosulhat a projekt finanszírozását biztosító hitelszerződés. Erre az Országgyűlés jóváhagyása után kerülhet sor. A miniszter hangsúlyozta, hogy minden beruházás esetén előzetesen meg kell tervezni a finanszírozást.  Ennek tükrében még jobban érthető, ha egy „projekthitel” nem is lesz teljes mértékben felhasználva, a biztos pénzügyi háttér megléte elengedhetetlen.

A magyar kormány az orosz hitelre biztonsági védőhálóként is tekint

– emelte ki Süli János. Szavai szerint a szerződés előnyös tulajdonságai a kiemelkedően hosszú, 30 éves futamidő, az előtörlesztés lehetősége pedig garantálja, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsák meg a projektet.

Emellett a rendelkezésre tartási díj számítása is rugalmasabbá válik, számunkra ez költségcsökkenést jelent.– fűzte hozzá. Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság 2016-tól kezdődően hosszas és mélyreható vizsgálatokat folytatott a beruházással kapcsolatban, majd mindegyik eljárásban kimondta, hogy a beruházás az európai uniós joggal teljes összhangban valósul meg. Ugyanakkor a projektre jelentős hatással voltak ezek a vizsgálatok, ezért is vált szükségessé a hitelszerződés átütemezése.

A Paks II. projektért felelős miniszter arra is kitért, hogy a különféle energiatermelő módok értékelését, besorolását illetően is bízik a kedvező fordulatban. Az Európai Bizottság az úgynevezett Green Taxonomy (zöld rendszertan) rendeletről szóló jogszabályban fogalmazza meg, hogy mely beruházások, gazdasági tevékenységek járulnak hozzá leginkább az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseinek az eléréséhez. A bizottság égisze alatt működő Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre, JRC) néhány hete összefoglaló tanulmányában megerősítette: az atomenergia ugyanolyan fenntartható, mint az éghajlat-politikai uniós rendszertannak megfelelő többi, alapvetően megújuló energetikai technológia, azaz az atomenergia is felkerülhet az „uniós zöldlistára”.

A független uniós szakértők számos olyan, az atomenergia előnyeit tudományos alapon igazoló megállapítást tettek, amit mi, atomenergiát alkalmazók korábban is kommunikáltunk.– összegezte Süli János.
* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés