2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

2020. 03. 17., 15:13

Maximálisan kihasználták a keretszámot: több mint száz hallgató részvételével zajlik a Paks II. Atomerőmű Zrt. által kezdeményezett Paks II. Akadémia hat hazai egyetemen. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, értékelték az elmúlt fél évet, és úgy döntöttek, hogy növelik a hallgatói keretszámot és az Óbudai Egyetemet is bevonják a képzésbe.

Az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzést a Paks II. Zrt. hat intézménnyel– a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel – együttműködésben hozta létre. Az intézmények a társaság anyagi támogatása mellett indították a képzést, amely ennek köszönhetően a hallgatók számára a megadott keretszámig térítésmentes.Négy egyetemen 2019 szeptemberében indult el a képzés, kettőn pedig keresztféléves formában tanulhatnak a hallgatók 2020 februárjától. A tananyag összeállításában kiemelt szerepe volt a BME-nek. Dr. Czifrus Szabolcs, a Műegyetem Nukleáris Intézetnek igazgatója elmondta, a képzés nagyon fontos eleme az atomreaktorok fizikája, műszaki felépítése. Reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság – mindezek oktatása 1970-től központilag a BME-n történik, amelynek területén oktatóreaktor isműködik.

Éppen ezért mi vállaltuk magunkra, hogy összefogjuk a képzés előkészítését, a kapcsolódó tanterv kidolgozását – fogalmazott Czifrus Szabolcs.

 

A BME-n összesen harminc hallgató vesz részt a képzésben. Köztük Molnár Ferenc villamosmérnök, közgazdász is.

Már az első diplomamunkám témája is atomenergia volt még 1987-ben. Az atomerőművi technológia műszaki értelemben is csúcstechnológiát képvisel, de az ellátásbiztonság terén is kiemelt szerepe van a klímabarát atomenergiának – hangsúlyozta. Hozzátette, az oktatási módszer és a felkészüléshez biztosított tananyag is jó, örül, hogy csatlakozott a képzéshez.

Magusics Pál a Pécsi Tudományegyetemen végzi a szakirányú továbbképzést.  

Bár 3-4 éve nagy naperőművekkel foglalkozom, közben figyelem a Paks II. projektet. Úgy gondolom, hogy az atomenergia jelenti a hosszú távú befektetést a jövőbe, ezért döntöttem úgy, hogy önfinanszírozásban is elvégzem ezt a képzést – mondta.

A nagy érdeklődésre tekintettel a Paks II. Zrt. bővíti a keretszámot, mondta Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója.  

Társaságunk értékelte az elmúlt fél évet, és úgy döntöttünk, hogy a hat egyetem mellé egy hetediket, az Óbudai Egyetemetisbevonjuk, és növeljük a keretszámot is. Az évszázad hazai beruházásában jól képzett szakemberekre van szükség, így a Paks II. Zrt. minden megtesz azért, hogy jelenlegi és leendő munkatársai magas színvonalú képzéseken bővíthessék tudásukat– összegezte Mittler István.


Támogatott tartalom.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés