2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

2020. 03. 17., 15:13

Maximálisan kihasználták a keretszámot: több mint száz hallgató részvételével zajlik a Paks II. Atomerőmű Zrt. által kezdeményezett Paks II. Akadémia hat hazai egyetemen. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, értékelték az elmúlt fél évet, és úgy döntöttek, hogy növelik a hallgatói keretszámot és az Óbudai Egyetemet is bevonják a képzésbe.

Az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzést a Paks II. Zrt. hat intézménnyel– a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel – együttműködésben hozta létre. Az intézmények a társaság anyagi támogatása mellett indították a képzést, amely ennek köszönhetően a hallgatók számára a megadott keretszámig térítésmentes.Négy egyetemen 2019 szeptemberében indult el a képzés, kettőn pedig keresztféléves formában tanulhatnak a hallgatók 2020 februárjától. A tananyag összeállításában kiemelt szerepe volt a BME-nek. Dr. Czifrus Szabolcs, a Műegyetem Nukleáris Intézetnek igazgatója elmondta, a képzés nagyon fontos eleme az atomreaktorok fizikája, műszaki felépítése. Reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság – mindezek oktatása 1970-től központilag a BME-n történik, amelynek területén oktatóreaktor isműködik.

Éppen ezért mi vállaltuk magunkra, hogy összefogjuk a képzés előkészítését, a kapcsolódó tanterv kidolgozását – fogalmazott Czifrus Szabolcs.

 

A BME-n összesen harminc hallgató vesz részt a képzésben. Köztük Molnár Ferenc villamosmérnök, közgazdász is.

Már az első diplomamunkám témája is atomenergia volt még 1987-ben. Az atomerőművi technológia műszaki értelemben is csúcstechnológiát képvisel, de az ellátásbiztonság terén is kiemelt szerepe van a klímabarát atomenergiának – hangsúlyozta. Hozzátette, az oktatási módszer és a felkészüléshez biztosított tananyag is jó, örül, hogy csatlakozott a képzéshez.

Magusics Pál a Pécsi Tudományegyetemen végzi a szakirányú továbbképzést.  

Bár 3-4 éve nagy naperőművekkel foglalkozom, közben figyelem a Paks II. projektet. Úgy gondolom, hogy az atomenergia jelenti a hosszú távú befektetést a jövőbe, ezért döntöttem úgy, hogy önfinanszírozásban is elvégzem ezt a képzést – mondta.

A nagy érdeklődésre tekintettel a Paks II. Zrt. bővíti a keretszámot, mondta Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója.  

Társaságunk értékelte az elmúlt fél évet, és úgy döntöttünk, hogy a hat egyetem mellé egy hetediket, az Óbudai Egyetemetisbevonjuk, és növeljük a keretszámot is. Az évszázad hazai beruházásában jól képzett szakemberekre van szükség, így a Paks II. Zrt. minden megtesz azért, hogy jelenlegi és leendő munkatársai magas színvonalú képzéseken bővíthessék tudásukat– összegezte Mittler István.


Támogatott tartalom.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK