2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Már az iskolapadban megszólítják a leendő szakembereket

2021. 08. 16., 14:51

Ebben az évben is sok egyetemista töltötte, tölti szakmai gyakorlatát a két új atomerőművi blokk építésén dolgozó cégnél. A Paks II. Zrt. nagyon népszerű a fiatalok körében, mert kihívást jelent számukra, hogy egy ilyen horderejű projektben gyarapíthatják tudásukat gyakorlati tapasztalatok útján. (x)

Iparági rutinnal, sokéves tapasztalattal rendelkező szakembereket és fiatal, korszerű tudás birtokában lévő friss diplomásokat is vár soraiba a Paks II. Zrt. Az ifjú szakemberek tapasztalt kollégák mentorálásával ismerik meg a nukleáris ipart, a Paks II. projektet. – Belőlük nőhet ki az új „csikó csapat”, akik a létesítést követően az üzemeltetésben is szerepet vállalnak – emelte ki Mittler István. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, már az iskolapadban megszólítják a leendő szakembereket, akiket ösztöndíjjal és szakmai gyakorlati lehetőséggel várnak, de segítséget kaphatnak diplomamunkájuk elvégzéséhez is.

 

Ezekkel a lehetőségekkel először az EFOTT-on, a Paks II. kamionban, majd az Óbudai Egyetem állásbörzéjén találkozott Berek Dániel, de az atomenergia iránti érdeklődése jóval korábbi. – Bölcskén lakom, édesapám negyven évet dolgozott az atomerőműben, így tudom, hogy ez stabil, biztos munkát nyújtó iparág. A Paks II. beruházás a térségben meghatározó lehetőség a fiatalok számára, itt nem egy évre, hanem – ha csak az üzemeltetést nézzük – hatvan évre előre terveznek – vázolta Dani, aki a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának Irányítástechnikai Osztályán végezte szakmai gyakorlatát. – Érdekel a PLC-programozás, folyamatirányítás, gyártás, automatizálás, amivel itt foglalkozhattam, de nem csak erről, hanem a nukleáris ipar egészéről sok új információt szereztem – összegezte. Azt sem titkolta, hogy hosszú távon a Paks II. projektben képzeli el a jövőjét.

Szeretem a szülőfalumat és karnyújtásnyira biztos megélhetést nyújtó, izgalmas feladatban vehetek részt. Miért mennék el? – fogalmazott.

 

Szilágyi Balázs Dömét az ország keleti feléből, Püspökladányból csábította Paksra a szakmai gyakorlati lehetőség. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen energetikai mérnök hallgatója a Konvencionális Gépészeti Osztályon végezte gyakorlatát, ahol nagyon jó munkakörnyezet, hangulat és segítőkészség fogadta. Számára nagy élményt jelentett, hogy a „magolás” helyett konkrét feladatok megoldása várt rá. – Nagyon motivált, hogy komoly feladatokat kaptunk, s ezeket határidőre el kellett végezni. Ha elakadtunk, mentoraink, kollégák minden segítséget megadtak – mesélt tapasztalatairól. Mivel a szekunder kör érdekli, azt tervezi, hogy e területről választ témát a diploma munkájához mentora segítségével, aki reményei szerint konzulensként is segíti majd.

A Paks II. Zrt. a jelenlegi formában 2018 óta kínál lehetőséget egyetemi hallgatóknak szakmai gyakorlat teljesítésére.

A hallgatók száma folyamatosan nő, idén 110 fő jelentkezett.

A program kezdete óta 2021. augusztusig nyolcvan fiatal élt ezzel a lehetőséggel, közülük nyolcan ma már Paks II-esek.

A szakmai gyakorlatról, illetve az ösztöndíjprogramról – amit a következő tanév elején ismét meghirdet a Paks II. Zrt., a cég weboldalán – a Karrier menüpont alatt találnak bővebb információt az érdeklődők.

* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK