2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Már az iskolapadban megszólítják a leendő szakembereket

2021. 08. 16., 14:51

Ebben az évben is sok egyetemista töltötte, tölti szakmai gyakorlatát a két új atomerőművi blokk építésén dolgozó cégnél. A Paks II. Zrt. nagyon népszerű a fiatalok körében, mert kihívást jelent számukra, hogy egy ilyen horderejű projektben gyarapíthatják tudásukat gyakorlati tapasztalatok útján. (x)

Iparági rutinnal, sokéves tapasztalattal rendelkező szakembereket és fiatal, korszerű tudás birtokában lévő friss diplomásokat is vár soraiba a Paks II. Zrt. Az ifjú szakemberek tapasztalt kollégák mentorálásával ismerik meg a nukleáris ipart, a Paks II. projektet. – Belőlük nőhet ki az új „csikó csapat”, akik a létesítést követően az üzemeltetésben is szerepet vállalnak – emelte ki Mittler István. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, már az iskolapadban megszólítják a leendő szakembereket, akiket ösztöndíjjal és szakmai gyakorlati lehetőséggel várnak, de segítséget kaphatnak diplomamunkájuk elvégzéséhez is.

 

Ezekkel a lehetőségekkel először az EFOTT-on, a Paks II. kamionban, majd az Óbudai Egyetem állásbörzéjén találkozott Berek Dániel, de az atomenergia iránti érdeklődése jóval korábbi. – Bölcskén lakom, édesapám negyven évet dolgozott az atomerőműben, így tudom, hogy ez stabil, biztos munkát nyújtó iparág. A Paks II. beruházás a térségben meghatározó lehetőség a fiatalok számára, itt nem egy évre, hanem – ha csak az üzemeltetést nézzük – hatvan évre előre terveznek – vázolta Dani, aki a Paks II. Zrt. Műszaki Igazgatóságának Irányítástechnikai Osztályán végezte szakmai gyakorlatát. – Érdekel a PLC-programozás, folyamatirányítás, gyártás, automatizálás, amivel itt foglalkozhattam, de nem csak erről, hanem a nukleáris ipar egészéről sok új információt szereztem – összegezte. Azt sem titkolta, hogy hosszú távon a Paks II. projektben képzeli el a jövőjét.

Szeretem a szülőfalumat és karnyújtásnyira biztos megélhetést nyújtó, izgalmas feladatban vehetek részt. Miért mennék el? – fogalmazott.

 

Szilágyi Balázs Dömét az ország keleti feléből, Püspökladányból csábította Paksra a szakmai gyakorlati lehetőség. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen energetikai mérnök hallgatója a Konvencionális Gépészeti Osztályon végezte gyakorlatát, ahol nagyon jó munkakörnyezet, hangulat és segítőkészség fogadta. Számára nagy élményt jelentett, hogy a „magolás” helyett konkrét feladatok megoldása várt rá. – Nagyon motivált, hogy komoly feladatokat kaptunk, s ezeket határidőre el kellett végezni. Ha elakadtunk, mentoraink, kollégák minden segítséget megadtak – mesélt tapasztalatairól. Mivel a szekunder kör érdekli, azt tervezi, hogy e területről választ témát a diploma munkájához mentora segítségével, aki reményei szerint konzulensként is segíti majd.

A Paks II. Zrt. a jelenlegi formában 2018 óta kínál lehetőséget egyetemi hallgatóknak szakmai gyakorlat teljesítésére.

A hallgatók száma folyamatosan nő, idén 110 fő jelentkezett.

A program kezdete óta 2021. augusztusig nyolcvan fiatal élt ezzel a lehetőséggel, közülük nyolcan ma már Paks II-esek.

A szakmai gyakorlatról, illetve az ösztöndíjprogramról – amit a következő tanév elején ismét meghirdet a Paks II. Zrt., a cég weboldalán – a Karrier menüpont alatt találnak bővebb információt az érdeklődők.

* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei