2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött az új blokkok területén a talajelőkészítés

Megkezdődött az új blokkok területén a talajelőkészítés
2022. 09. 08., 13:40

A Paks II. Zrt. az elmúlt hetekben számos kulcsengedélyt, köztük a létesítési engedélyt is megszerezte, a területen pedig megkezdődött az alapozáshoz szükséges talajelőkészítő munka.

Teherautók, dózerek, kotró- és más munkagépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű épületeitől északra, az új blokkok számára kijelölt területen. A szükséges engedélyek birtokában megkezdődött a terület előkészítése az alapozáshoz. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a szakma munkagödör-ásás néven emlegeti azt a munkafolyamatot, amely során kiemelik a talajt bizonyos mélységben csakúgy, mint egy családi háznál, hogy előkészítsék az alapozást.

Az első szakaszban eltávolítják a talaj felső, úgynevezett termőrétegét az 5. és 6. blokk területén, majd az 5. blokk területén „ásnak le” olyan mélységig (5 méter), hogy a munkagödör víztelenítésére még ne legyen szükség. Az így létrejövő munkagödörből végzik el a résfal építését és az 5. blokki területen a talajszilárdítást. A munkagödör végleges kialakítása a blokkok területén egy újabb hatósági engedélyezési eljárást követően, az OAH engedélye alapján folytatható.  

Az 5 m-es munkagödör kialakítása után történik majd meg a talajszilárdítás egy esetleges talajfolyósodás megakadályozására, illetve a talaj teherhordó képességének javítására. Ennek tesztjét elvégezték, s az eredmények ismeretében az Országos Atomenergia Hivatal június 10-én kiadta az engedélyt a munka elvégzésére. 

A napokban a résfalteszt is elkezdődött azzal a céllal, hogy értékelni lehessen a tervezett megoldás megfelelőségét, hatását. Mint Mittler István elmondta, minimalizálni kell a munkagödörbe beáramló talajvíz mennyiségét, a résfal erre szolgál. Emellett biztonsági szerepe is lesz: feladata, hogy az 5. és 6. blokk kivitelezése nyomán a Paksi Atomerőmű meglévő szerkezetei alatt a talajvízszint-változás minimális legyen, ezzel biztosítva az atomerőmű épületeinek, építményeinek biztonságát.

A kommunikációs igazgató hozzátette, hogy megkapták az engedélyt a reaktortartály és a szintén biztonsági funkciót betöltő olvadékcsapda gyártására is. Ez utóbbi gyártása augusztus végén meg is kezdődött Oroszországban.

Mittler István emlékeztetett rá, hogy a társaság számos kulcsfontosságú engedélyt szerzett meg a nyár folyamán. Kiemelte, hogy a hatóság kiadta a létesítési engedélyt, ami azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelel.
*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK