2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Mélyítik a két új blokk épületei számára a munkagödröt

2022. 11. 10., 13:56

Már most, a munkagödör kialakításának kezdeti szakaszában is látszik, milyen monumentális beruházás az atomerőmű-építés. A Paks II. projektben a talajelőkészítés munkálatait végzik. Már csaknem egymillió köbméter földet kitermeltek.

Amellett, hogy a Paks II. projektben továbbra is folyik a munka a tervezőasztaloknál, a beruházási területen is felpezsdült az élet az elmúlt hetekben. Miután egy atomerőmű igen robusztus létesítmény, az alapozást is ennek tükrében, nagy körültekintéssel kell elvégezni. Így történik ez Pakson is, ahol a két új blokk számára kijelölt területen megtörtént a munkagödörnyitás. Ebben a munkagödörben kezdődik meg majd az új atomerőmű épületeinek alapozása. A két új blokk építése a talajelőkészítéssel kezdődött, ennek keretében több, stabilitást és biztonságot szavatoló feladatot végrehajtanak. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélye alapján már halad az 5. blokk területén a talajvíz szintjéig történő talajkiemelés. Az első szakaszban a talaj felső rétegét távolították el, majd öt méterig, a vízzáró rétegig mélyítették ki a munkagödröt. A mostanáig kitermelt föld mennyisége közel egymillió köbméter, de ezzel korántsem ért véget a munka, hiszen a munkagödör végleges mélysége egyes helyeken meghaladja a 23 métert.

Öt méteres mélységről végzik el a talajszilárdítást Forrás: Paks II. Zrt.

 

A már elért ötméteres szintről – mivel még nincs szükség víztelenítésre – elvégezhető a talajszilárdítás és a résfal építése. A telephely talajának fizikai és mechanikai paramétereit – például tehertartó képességét – mélykeveréses talajszilárdítási technológiával javítják. A talajszilárdítás, illetve a mélykeveréses technológia széles körben alkalmazott módszer az építőiparban. A technológia segítségével akár nagy kiterjedésű lápok és mocsarak környezetében is alkalmassá lehet tenni egy-egy területet még nukleáris létesítmény befogadására is. Ezért ezt a módszert használták a Bangladesben létesülő roopuri atomerőmű építésénél is.  Az új paksi blokkok esetében tervezett talajszilárdítást egy teszt előzte meg 2022 februárjában a telephelyen, ennek eredményeinek ismeretében adott engedélyt az OAH a munkálatokra.

Mivel az új blokkok üzemi épületeinek alapozása – különösen a reaktorépületeket is magában foglaló nukleáris szigetek alatt – jóval a talajvízszint alatt történik majd, Pakson is gondoskodni kell a talajvíz mozgásának kontrolljáról. Annak érdekében, hogy minimalizálják a munkagödörbe áramló talajvíz mennyiségét, résfalat építenek. Ennek biztonsági szerepe is lesz, mégpedig az, hogy a vízmozgás megakadályozásával biztosítsa az üzemelő blokkok épületeinek, építményeinek stabilitását az 5. és 6. blokk kivitelezése során. A vízzáró gátként funkcionáló résfal tervezett vastagsága egy méter, kerülete a tervek szerint meghaladja a 2,5 km-t. A hatóság a résfal építésére vonatkozó engedélyt is kiadta. Annak érdekében, hogy értékeljék a résfal és a tervezett víztelenítés megfelelőségét, illetve pontosítsák a résfal tervezett technológiáját és a víztelenítés terveit, itt is elsőként egy úgynevezett résfal tesztet végeztek a szakemberek.*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK