2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

2019. 02. 20., 10:00

Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás – nyilatkozta február 1-jei kinevezését követően Kovács Pál. (x)

Az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár leszögezte: minden országnak joga van eldönteni, milyen energiakosarat alkalmaz, és a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni. Mint hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van az olyan stabil áramtermelő egységekre, mint az atomerőmű, amely éjjel-nappal, télen-nyáron megbízhatóan üzemel.

Az államtitkár, aki korábban Süli János miniszter kabinetvezetője is volt, az aktuális feladatokról szólva elmondta, hogy az első hetekben az elmúlt fél év változásairól kell tájékozódnia, ugyanis ebben az időszakban Paks I. üzemeltetésén dolgozott, mint a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke.

Kovács Pál
Forrás: Paks II. Zrt.

– A közeljövőben a konkrét végrehajtásból eredő feladatok élveznek prioritást, egyre többet kell a telephelyen tevékenykedni. Fontos, hogy a szállító, az engedélyes és a nukleáris hatóság szempontjából is tiszta helyzetet teremtsünk, a projekt haladását elősegítsük. Rengeteg egyeztetés várható országon, kormányon belül, mind pedig a kulcsszereplők között.

Kovács Pál kiemelte, hogy az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, de az orosz féllel egyeztetnek, hogy feltárják a belső tartalékokat.

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A hangsúlyt a gyakorlati részre, a kivitelezés feltételeinek biztosítására helyezzük. A projektet illetően a belső határidők változhatnak, ez azonban nem jár költségnövekedéssel, hiszen fixáras szerződést kötöttünk – vázolta az államtitkár.

– A munka elkezdődött, ennek nyomait láthatja, aki Pakson jár. A létesítési területen a transzformátor állomás elkészült, a próbaüzem is sikeresen lezajlott. Három másik épület engedélyezése megtörtént, az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a szükséges dokumentumokat – részletezte Kovács Pál. Rámutatott, hogy egy atomerőmű építés igen speciális, ezért a telephelyen levő összes épületnek, még egy vizesblokknak vagy egy étteremnek is igen szigorú előírásoknak kell megfelelnie.

Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés