2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

2019. 02. 20., 10:00

Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás – nyilatkozta február 1-jei kinevezését követően Kovács Pál. (x)

Az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár leszögezte: minden országnak joga van eldönteni, milyen energiakosarat alkalmaz, és a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni. Mint hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van az olyan stabil áramtermelő egységekre, mint az atomerőmű, amely éjjel-nappal, télen-nyáron megbízhatóan üzemel.

Az államtitkár, aki korábban Süli János miniszter kabinetvezetője is volt, az aktuális feladatokról szólva elmondta, hogy az első hetekben az elmúlt fél év változásairól kell tájékozódnia, ugyanis ebben az időszakban Paks I. üzemeltetésén dolgozott, mint a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke.

Kovács Pál
Forrás: Paks II. Zrt.

– A közeljövőben a konkrét végrehajtásból eredő feladatok élveznek prioritást, egyre többet kell a telephelyen tevékenykedni. Fontos, hogy a szállító, az engedélyes és a nukleáris hatóság szempontjából is tiszta helyzetet teremtsünk, a projekt haladását elősegítsük. Rengeteg egyeztetés várható országon, kormányon belül, mind pedig a kulcsszereplők között.

Kovács Pál kiemelte, hogy az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, de az orosz féllel egyeztetnek, hogy feltárják a belső tartalékokat.

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A hangsúlyt a gyakorlati részre, a kivitelezés feltételeinek biztosítására helyezzük. A projektet illetően a belső határidők változhatnak, ez azonban nem jár költségnövekedéssel, hiszen fixáras szerződést kötöttünk – vázolta az államtitkár.

– A munka elkezdődött, ennek nyomait láthatja, aki Pakson jár. A létesítési területen a transzformátor állomás elkészült, a próbaüzem is sikeresen lezajlott. Három másik épület engedélyezése megtörtént, az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a szükséges dokumentumokat – részletezte Kovács Pál. Rámutatott, hogy egy atomerőmű építés igen speciális, ezért a telephelyen levő összes épületnek, még egy vizesblokknak vagy egy étteremnek is igen szigorú előírásoknak kell megfelelnie.

Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK