2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga
2022. 10. 20., 09:39

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú energiabiztonságának záloga – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter több nemzetközi fórumon hangsúlyozta a nukleáris kapacitás jelentőségét.

Az energiaválság rávilágított arra, hogy azok az országok érezhetik magukat biztonságban, amelyek maguk gondoskodnak az áramellátásárukról, ez szuverenitási kérdés."– hangsúlyozta az elmúlt napokban több nemzetközi fórumon is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy az ellátásbiztonság szempontjából az új atomerőmű megépítése elengedhetetlen.

Atomenergia nélkül nem létezik energiaellátás és nincs megfizethető energia sem Európában"– mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Bécsben tartott konferenciáján.
Kitért arra is, hogy a zöldpolitikai célok eléréséhez is szükség van az atomerőművekre, Paks II.-re. Az új atomerőmű segítségével évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehet elkerülni hazánkban. A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország több mint negyvenéves rendkívül pozitív tapasztalattal rendelkezik az atomenergia használata terén.

A magyar-orosz energetikai együttműködés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Magyarországon az embereknek és a vállalatoknak ne kelljen szembesülniük a korlátozásokkal az energiafelhasználások tekintetében"– mondta ezt már Moszkvában, az Energy Week rendezvényén Szijjártó Péter. Kiemelte, a jelenlegi energiaválság a napnál is világosabbá teszi mindenki számára, hogy nukleáris energia nélkül nem lesz ellátásbiztonság Európában.

A két új atomerőmű blokk megépítése Magyarország hosszú távú energiabiztonságának záloga.

Elkezdődött már az úgynevezett hosszúgyártási idejű berendezések, azaz a reaktortartályok és olvadékcsapdák gyártása is Oroszországban. Az előbbi 36, utóbbi 16 hónapot vesz igénybe. A műveletet helyszíni audit előzte meg, ahol a Paks II. szakemberei meggyőződhettek arról, hogy minden adott a gyártáshoz, amelyet szintén nyomon követnek majd a magyar mérnökök. Az olvadékcsapda elemeinek össztömege 732,7 tonna, a reaktortartályok tömege pedig egyenként 330 tonna.

Közben beruházási területen is zajlik a munka: folyamatban a felvonulási épületek létesítése, az új blokkok helyszínén pedig a talajelőkészítő munkálatok eredményeként már közel egymillió köbméter földet kiemeltek. Az így elért ötméteres mélységről végzik el a talajszilárdítást és a résfal építését.*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK