2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. a kieső erőművi kapacitás pótlását szolgálja

2019. 03. 08., 14:32

A gazdaság fejlődése az energiahatékony megoldások ellenére az áramigény növekedésével jár. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítését azonban elsősorban nem ez, hanem a meglévő áramtermelő kapacitások kiesése teszi szükségessé – mondta Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár. (x)

A magyar gazdaság erősödésének egyik jele, hogy emelkedik az áramfogyasztás. A villamosenergia-felhasználás nő, hiába terjednek az energiatakarékos eszközök. Magyarországon tavaly olyan sok áramot fogyasztottunk, amennyit korábban még soha, ráadásul a rendszerterhelési rekord idén már több alkalommal is megdőlt – vázolta Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.

 

– Téves elképzelés, hogy ha az épületek hőszigetelésére fordítanánk a Paks II-re szánt pénzt, a beruházás szükségtelenné válna. Hozzátette: a villamosenergia-fogyasztást a digitalizáció, az elektromos autók terjedése, az „okosvárosok” előretörése tovább növeli.

Kovács Pál hangsúlyozta, hogy az ellátásbiztonság érdekében olyan hazai forrásokra kell támaszkodnunk, amelyek az időjárástól függetlenül, éjjel-nappal képesek nagy mennyiségben villamos energiát előállítani. Az államtitkár kifejtette: a Nemzeti Energiastratégia nagyban épít az atomenergiára és a megújulókra, mint karbonmentesen termelő forrásokra. Hozzátette: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya szerint a megújulók arányát gazdasági és technológiai szempontból legfeljebb 30 százalékban javasolt alkalmazni az energiakosárban.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a MAVIR közelmúltban megjelent kapacitáselemzésében két fontos tényre. Az egyik az, hogy az előrejelzések szerint 2033-ra a hazai energiakapacitás megfeleződik. Tehát nem az a kérdés, hogy szükség van-e Paks II-re, hanem az, hogy még milyen további erőművek épülnek. A másik, hogy a hazai erőműpark legjobban teljesítő egysége Paks „kihasználtsága” évek óta 90% körül vagy afelett van.

A hazánkban termelt villamos energia felét, a hazánkban elfogyasztott villany harmadát a jelenleg működő atomerőmű biztosítja. Ennek élettartama 2032-37 között lejár. A két új paksi blokk a leálló atomerőmű pótlására hivatott.

Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hisz az áram forrása az országhatáron belülről lesz biztosítható – összegezte az államtitkár. Hozzáfűzte: Paks II. nemcsak ellátásbiztonsági és szuverenitási kérdés, hanem klímapolitikai is, hiszen az atomerőművek képesek csak nagy mennyiségben, szén-dioxid-kibocsátás nélkül áramtermelésre.

Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK