2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

2019. 02. 14., 09:26

Javított helyezésén és a második helyre került Magyarország az európai uniós tagállamok azon rangsorában, amely a lakossági áramárakat hasonlítja össze. Csupán Bulgáriában volt olcsóbb a villamos energia, a legtöbbet pedig Dániában és Németországban kellett fizetni a villamos energiáért 2019 januárjában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából. (x)

Az év első hónapjának energiaárait összevető felmérés szerint Budapesten a lakossági fogyasztók 37 forintot fizettek egy kilowattóra villamos energiáért. Az európai uniós tagállamok közül csak Szófiában volt olcsóbb az áram – tájékoztatott honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A földgáz a svéd fővárosban, Stockholmban a legdrágább és továbbra is a magyar fővárosban a legolcsóbb, 10 forint kilowattóráért.


Forrás: MVM Paks/atomeromu.hu

– A MEKH február elején publikált elemzése is alátámasztja, hogy azokban az országokban, ahol meghatározó az atomenergia részaránya olcsó, megfizethető árú villamos energia áll rendelkezésre – mondta Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Mint kifejtette, az év első hónapjának energiaárait összevető felmérés szerint ugyanis Magyarországon, ahol a villamosenergia-felhasználás harmadát biztosítja a Paksi Atomerőmű, 37 forintot fizettek a lakossági fogyasztók egy kilowattóra áramért, ezzel szemben a több mint 30%-os arányban megújuló energiát használó Dániában 99, az atomenergiát elutasító Németországban pedig 98 forintot, azaz közel háromszor annyit, mint a magyar fogyasztók.

Az elmúlt évi villamosenergia-felhasználási adatai igazolják, hogy a hazai áramfogyasztás nő, az igényeket azonban nem tudják kielégíteni a hazai erőművek, ezért magas az import aránya. Hazánk importfüggősége Luxemburg és Litvánia után a harmadik legnagyobb az unióban. Tavaly a felhasznált áram 31,6%-át vásároltuk külföldről – emlékeztetett Mittler István. Azt mondta, Magyarországnak szüksége van Paks II.-re ahhoz, hogy ne külföldi erőművekből, ne importból biztosítsuk hazánk biztonságos áramellátását.


Forrás: MVM Paks/atomeromu.hu

Mittler István kiemelte: stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre folyamatosan, ennek a garanciája a két új paksi blokk.

Az atomerőművek nemcsak szén-dioxid kibocsátástól menetesen, hanem az időjárás alakulásától függetlenül működnek, ami a biztonságos áramellátás érdekében elengedhetetlen, összegezte Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK