2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II. részt vesz a nemzetközi szakmai párbeszédben

Paks II. részt vesz a nemzetközi szakmai párbeszédben
2022. 11. 23., 13:47

A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet.

Már az atomenergia békés célú használatának kezdetekor felismerték, hogy ez a tevékenység nem az országok belügye. Ezért egymás után születtek a nemzetközi szervezetek a közös álláspontok megalkotása és az ágazatban felhalmozódó tudás terjesztése érdekében

– hangsúlyozza Pásztor Imre. A Paks II. Zrt. műszaki főmérnöke a legismertebb, legjelentősebb szervezet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági útmutatók kidolgozásáért és jóváhagyásáért felelős bizottságának tagja. A mérnök-fizikus szakembert az európai atomerőmű-üzemeltetők által működtetett European Utility Requirements (EUR) delegálta a NAÜ-be. Az EUR – amelynek irányító szervezetében szintén fontos tevékenységet végez – azért dolgozik, hogy az Európai Unióban kizárólag harmonizált követelményeknek megfelelő atomerőművet lehessen építeni. A fókuszban jelenleg a kisméretű moduláris reaktorokkal (SMR) kapcsolatos követelmények kidolgozása van. A NAÜ és az EUR tevékenysége több szálon kapcsolódik, kölcsönös az együttműködés a szervezetek között. Ez természetesen kiterjed az elemzések, ajánlások felhasználására is.

Tartozunk magunknak és a nemzetközi közösségnek is azzal, hogy a tudásunkat megosztjuk. Az ágazat minden szereplőjének alapvető érdeke az együttműködés"

– húzza alá a szakember hozzátéve, hogy a magyar atomenergetikai tudást elismerik, igény van rá. Fontos az összhang. Az atomenergia társadalmi elfogadottsága is nagyban múlik azon, hogy mennyire egységesen és hatékonyan lépnek fel a nemzetközi szervezetek, vagy ahogyan Pásztor Imre fogalmaz, kellenek a kórustagok, hogy hallassa hangját az atomenergetika.

A nukleáris ipar érdekeit képviseli az Európai Unió döntéshozatalai rendszerében a Nucleareurope – előzőleg Foratom –, amelynek a Magyar Atomfórum Egyesület által delegált képviselője Takács Károly. A Paks II. Zrt. nemzetközi projektekkel foglalkozó elemzője alapítása óta tagja a Nucleareurope Fenntarthatósági Szabályozás (SPWG) Tanácsának, két éve pedig elnöke. Ez utóbbi kuriózum, ő az egyetlen kelet-közép-európai szakember, aki ilyen tisztséget tölt be.

A brüsszeli adminisztráció jogalkotási tevékenysége során a nukleáris ipar képviseletében végzünk szakmai háttérmunkát. A munka szerteágazó, az unió energiapolitikai stratégiáját a Bizottság hagyja jóvá, a nemzetek energiamixének összeállítása viszont tagállami hatáskör, mivel az országok energiapolitikája eltérő, amelyet elsősorban a rendelkezésére álló természeti erőforrásoktól függően alakít ki"

– érzékelteti a munka összetettségét Takács Károly. Az általa vezetett bizottság igen aktív, operatív, rendszeresek az online egyeztetések, esetenként a személyes konzultációk. Nagyon sok munkát fektettek abba, hogy az úgynevezett taxonómiarendeletben az atomenergiát is fenntartható, támogatható áramtermelési módként ismertessék el, eredetileg ugyanis nem szerepelt benne. Több szakmai szervezettel szoros együttműködésben sikerült ezt elérni. – Hatalmas sikerként éltük meg, hogy beemelték az atomenergiát a taxonómiába – fogalmaz Takács Károly. A szakember szerint a nemzetközi szervezetekben végzett munkájuk lényeges eleme, hogy „behelyezzék az uniós köztudatba” a Magyarországon épülő VVER 1200-as blokkokat, illetve eljuttassák a szakma üzenetét, álláspontját a döntéshozókhoz.

*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK