2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Rekordot döntött az áramfogyasztás növekedési üteme

2020. 12. 16., 13:38

A nukleáris energia szerepe novemberben 90 százalékra nőtt a szén-dioxid-mentes áramtermelők között. – A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon támaszkodnia kell az atomenergiára – húzta alá Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

A számok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ellenére is nő az áramfogyasztás: idén novemberben közel öt százalékkal fogyasztottunk több áramot, mint 2019 novemberében.

Ez még az októberi, szintén nagyon magas, 2,7 százalékos növekedést is jelentősen túlszárnyalta – mutatott rá Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Beszédes adat – tette hozzá –, hogy a havi legnagyobb csúcsigény 6960 MW volt november 26-án. Ez mindössze 145 MW-tal maradt el a 2019 decemberében mért történelmi csúcstól.

Novemberben öt százalékkal több áramot fogyasztottunk, mint egy évvel korábban

 

A novemberi adatok megerősítik a tényt, hogy a késő őszi és a téli, szélcsendes és sokszor ködös, sötét hetekben-hónapokban – amikor sem a szélerőművek, sem a napelemek nem termelnek – az időjárásfüggő termelés ellátásbiztonsághoz és karbonsemlegességhez való hozzájárulása nem jelentős. Novemberben volt olyan hét, amikor a Paksi Atomerőmű 25-ször több villamos energiát termelt, mint az időjárásfüggő megújuló erőművi kapacitások együttesen, pedig a hazai szél- és naperőművek együttes beépített kapacitása (2068 MW) ma már meghaladja a Paksi Atomerőmű névleges teljesítményét (2000 MW). A múlt hónapban a tiszta villamosenergia-termelés feladata csaknem kizárólag a Paksi Atomerőműre hárult. A nukleáris energia szerepe 90 százalékra nőtt a szén-dioxid-mentes áramtermelők között, annak ellenére, hogy ebben az időszakban végezték a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának tervezett karbantartását.

Mittler István hangsúlyozta, hogy a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon támaszkodnia kell az atomenergiára. A tiszta áramot termelő négy paksi blokk a ’30-as években üzemideje végéhez ér – pótlásukra két új egység épül. A beruházásban 2020-ban is fontos lépések történtek. Júniusban a projektet koordináló Paks II. Zrt. benyújtotta a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH). Novemberben pedig a projekt megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét. A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is. 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése – ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

Növekedett az import is

A bruttó felhasználáshoz viszonyított importarány havi átlaga novemberben jelentősen nőtt: az októberi 22,64 százalékról 29,2 százalékra. A napon belüli import néhány esetben meghaladta a 35 százalékot, legmagasabb értéke 38,4 százalék volt november 16-án.
*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK