2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Rideg László együttműködési megállapodást írt alá a paksi bővítésről – A térség összehangolt fejlesztése a cél

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 23., 09:30

Rideg László,a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke öt oldalú együttműködési megállapodást írt alá a Siklósi Vár lovagtermében december 19-én, szerdán, hogy a Paks II atomerőmű beruházás a következő években átgondoltan és összehangoltan, az érintett térségek fejlődését előmozdítva valósuljon meg.

A dokumentumot Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rideg László Bács-Kiskun Megye, Madaras Zoltán Baranya Megye, Fehérvári Tamás Tolna Megye, Biró Norbert Somogy Megye Önkormányzata képviseletében látta el kézjegyével.

Süli János az aláírás alkalmával kiemelte, hogy az erőmű-beruházás számos fejlesztési lehetőséget kínál a négy megye számára. A projekt megvalósításának fő szakaszában egy időben mintegy nyolc- tízezer ember érkezik, tartózkodik tartósan a térségben. Őket a tervek szerint a beruházás 30 kilométeres körzetében helyezik el.

Forrás: Madaras Zoltán / Facebook

A vízi szállítás, a Kalocsa-Paks Duna-híd megépülése lehetővé teszi, hogy a Duna Bács-Kiskun megyei oldalán lévő települések is hatékonyan bekapcsolódjanak a beruházás megvalósításába. A munkaerő mozgását, a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve 150-200 elektromos busszal kívánják megoldani, amelyek a meglévő és a leendő blokkok dolgozóinak szállításról is gondoskodnak majd – fogalmazott a miniszter.

Rideg László az együttműködési megállapodásról szólva elmondta, az a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, továbbá a kultúra, sport és a turisztika területére is kiterjed. Fontos elemként jelenik meg benne, hogy a paksi beruházáshoz legközelebbi megyék, köztük Bács-Kiskun vállalkozásai összehangoltan vegyenek részt a megvalósításban.

Ez nemcsak új cégek betelepítését, alapítását, hanem a már meglévő vállalkozások kapacitásának, piacának bővítését, élénkítését is magába foglalja.

A megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, az orosz partnerrel kötött szerződés értelmében a beruházást negyven százalékban magyar vállalkozókkal valósítják meg. Ebből adódóan van hangsúlyos szerepe a Paks közelében lévő megyéknek, köztük Bács-Kiskun megyének. Rideg László szerint az új blokkon kívül számos egyéb munkalehetőség is nyílhat majd a régióban élők számára. Mások mellett a mezőgazdasági termelők profitálhatnak abból, hogy termékeik iránt megnövekszik majd a kereslet. A cél az, hogy a Paks II atomerőmű ne csak a megépülése idején, de azt követően is jelentős munkahely legyen a térségben – hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés