2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Rideg László együttműködési megállapodást írt alá a paksi bővítésről – A térség összehangolt fejlesztése a cél

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 23., 09:30

Rideg László,a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke öt oldalú együttműködési megállapodást írt alá a Siklósi Vár lovagtermében december 19-én, szerdán, hogy a Paks II atomerőmű beruházás a következő években átgondoltan és összehangoltan, az érintett térségek fejlődését előmozdítva valósuljon meg.

A dokumentumot Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rideg László Bács-Kiskun Megye, Madaras Zoltán Baranya Megye, Fehérvári Tamás Tolna Megye, Biró Norbert Somogy Megye Önkormányzata képviseletében látta el kézjegyével.

Süli János az aláírás alkalmával kiemelte, hogy az erőmű-beruházás számos fejlesztési lehetőséget kínál a négy megye számára. A projekt megvalósításának fő szakaszában egy időben mintegy nyolc- tízezer ember érkezik, tartózkodik tartósan a térségben. Őket a tervek szerint a beruházás 30 kilométeres körzetében helyezik el.

Forrás: Madaras Zoltán / Facebook

A vízi szállítás, a Kalocsa-Paks Duna-híd megépülése lehetővé teszi, hogy a Duna Bács-Kiskun megyei oldalán lévő települések is hatékonyan bekapcsolódjanak a beruházás megvalósításába. A munkaerő mozgását, a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve 150-200 elektromos busszal kívánják megoldani, amelyek a meglévő és a leendő blokkok dolgozóinak szállításról is gondoskodnak majd – fogalmazott a miniszter.

Rideg László az együttműködési megállapodásról szólva elmondta, az a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, továbbá a kultúra, sport és a turisztika területére is kiterjed. Fontos elemként jelenik meg benne, hogy a paksi beruházáshoz legközelebbi megyék, köztük Bács-Kiskun vállalkozásai összehangoltan vegyenek részt a megvalósításban.

Ez nemcsak új cégek betelepítését, alapítását, hanem a már meglévő vállalkozások kapacitásának, piacának bővítését, élénkítését is magába foglalja.

A megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, az orosz partnerrel kötött szerződés értelmében a beruházást negyven százalékban magyar vállalkozókkal valósítják meg. Ebből adódóan van hangsúlyos szerepe a Paks közelében lévő megyéknek, köztük Bács-Kiskun megyének. Rideg László szerint az új blokkon kívül számos egyéb munkalehetőség is nyílhat majd a régióban élők számára. Mások mellett a mezőgazdasági termelők profitálhatnak abból, hogy termékeik iránt megnövekszik majd a kereslet. A cél az, hogy a Paks II atomerőmű ne csak a megépülése idején, de azt követően is jelentős munkahely legyen a térségben – hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK