2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Süli János: az atomenergiának meghatározó szerepe van a klímavédelemben

2019. 11. 08., 14:15

A Paks II. projekt is bemutatkozott a Roszatom által szervezett AtomÖko nemzetközi fórumon és kiállításon, Pécsett. A Paks II. Zrt. itt debütáló új standja előtt tartott sajtótájékoztatót Süli János miniszter, aki elmondta, hogy az atomenergiának, a Paks II. projektnek fontos szerepe van a klímavédelemben.

Pécs adott otthont az AtomÖko 2019. Nemzetközi Társadalmi Fórum és Kiállításnak, amelyet tizenharmadik alkalommal rendeztek meg atomenergetikai szakemberek, civil szervezeti és önkormányzati vezetők részvételével.

A program keretében Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tartott. Itt mondta el, hogy a következő hónapok fontos feladata a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása.  Kiemelte, hogy már több mint 400 engedéllyel rendelkezik a projekt, köztük a telephely-, illetve környezetvédelmi engedéllyel. Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága kimondta: az engedélyezés során alkalmazott magyar eljárás példaértékű.


Idén nyártól már zajlik az építkezés a felvonulási területen, összesen mintegy nyolcvan épület kivitelezésére lesz szükség – számolt be a projekt helyzetéről hozzátéve, hogy az orosz fél már jelezte, hogy az épületek megépítésében a lehető legtöbb magyar beszállítót szeretné igénybe venni.

Az atomerőművek állítják elő a legtöbb karbonmentes villamos energiát Európában. A magyar kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít atomenergiára – húzta alá Süli János.

A nemzetközi fórumon az atomenergetikához kapcsolódó társadalmi párbeszéd, a biztonság, az új technológiák kerültek terítékre, valamint az, hogy miként járul hozzá az atomenergia és a többi, karbonmentes vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás a globális klímavédelmi célok teljesüléséhez.

A rendezvény négyszáz meghívott vendége négy szekcióban, illetve a nap szakmai programját záró plenáris ülésen osztotta meg egymással tapasztalatait, véleményét. A Paks II. projekt képviseletében Süli János miniszter mellett Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila államtitkárok vettek részt a szakmai párbeszédben.

Kovács Gábor, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója a biztonsági témakörrel foglalkozó szekcióban ismertette a Pakson épülő VVER 1200-as blokktípusoknál alkalmazott innovatív megoldásokat. Bognár Péter humánerőforrás igazgató pedig a Kodály Központban rendezett fórummal párhuzamosan zajló szakkiállításon beszélt a projekt szakemberigényéről és a cég képzési programjairól.
A kiállításon mutatkozott be a Paks II. Zrt. új standja, amely hasonlóan az interaktív kamionhoz, illetve az információs sátorhoz, a két új blokk építésével és az atomenergiával kapcsolatos széleskörű tájékoztatást szolgálja. A Társaság állásbörzéken, tudományos kiállításokon, konferenciákon, energetikai expókon tervez megjelenni az egyedi formavilágú, modern technikával felszerelt standdal, amely több modulból áll, így mérete igazítható a különböző rendezvények adottságaihoz.


Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK