2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Süli János: az Európai Unió kiállt az atomenergia mellett

2019. 12. 05., 10:13

Minden adat, minden statisztika azt támasztja alá, hogy nem választhatunk más utat, az új atomerőművi blokkokra szükség van – mondta Süli János a Tolnai Népújság és a NAV közös, gazdasági kiadványának bemutatóján, Szekszárdon. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban az Európai Unió is kiállt az atomenergia mellett.

Süli János a TOP100 kiadvány bemutatóján. Forrás: Paks II. Zrt.

Szekszárdon, a Bodri pincében tartotta hagyományos partnertalálkozóját a Tolnai Népújság. Itt mutatták be a megyei napilap NAV-val közös TOP 100 kiadványát a megye gazdasági és közéletének több tucatnyi képviselője jelenlétében.

A kiadványban is szereplő Paks II. projektről Süli János miniszter adott részletes összefoglalót az egybegyűlteknek. A projektért felelős miniszter elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés képviselőinek 95,4 százaléka támogatta az új blokkok létesítését. A kormány részéről a szándék, az elkötelezettség továbbra is egyértelmű. Hangsúlyozta, minden adat alátámasztja, hogy ez a helyes út. Az áramfogyasztás folyamatosan nő, az ország importkitettsége magas.  A villamosenergia-igény mintegy harmadát évek óta importból fedezi az ország, ám volt olyan időszak, amikor ez az arány elérte az 54 százalékot is – mondta a miniszter.

Süli János kiemelte, hogy az atomenergia – mint karbonmentes áramtermelési mód – szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és jelentős részesedést kaphat az európai villamosenergia-termelésben, ahogyan ezt az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott állásfoglalása is tanúsítja. – Az Európai Unió egyértelműen kiáll az atomenergia mellett – fogalmazott.

A projekt jelenlegi státuszáról is részletesen beszámolt a miniszter. Elmondta, hogy az új atomerőmű létesítési engedélye iránti kérelmet jövő év június 30-ig nyújtja be a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A felvonulási területen már zajlik az építkezés, amelynek elkezdéséhez hozzájárult az Európai Unió. Megtörténtek a szükséges lépések annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a területelőkészítő földmunkák. Napirenden van a vonatkozó kormányrendelet módosítása. – Mindez az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően fog megtörténni, nem hoz enyhítést, előírásokat, követelményeket nem módosít, és a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak. Bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható meg – húzta alá a projektért felelős miniszter.

Süli János arról is beszélt, hogy azok a vállalkozások, amelyek teljesítményük alapján a TOP100 kiadványban szerepelnek, minden bizonnyal a Paks II. projektbe is be tudnak kapcsolódni.


Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK