2022. 06. 25. szombat
Vilmos
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Süli János: felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe

Süli János: felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe
2022. 06. 03., 08:18

A célunk változatlan, felépíteni a két új paksi blokkot – szögezte le Süli János, aki az új kormányzati struktúrában a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként felügyeli tovább a beruházást.

Az atomerőmű két új blokkjának megépítése Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági, nemzetstratégiai érdekeit szolgálja."– hangsúlyozta nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán, ahol bejelentette: az új kormányzati struktúrában Süli János a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként felügyeli tovább a beruházást.

Süli Jánossal felgyorsítjuk az építkezést."– szögezte le a miniszter, aki arról is beszélt, hogy minisztériuma számára a paksi szakember „az átigazolási időszak legnagyobb fogása”.

A cím, a megszólítás új, a cél azonban változatlan: felépíteni a két új paksi blokkot."– beszélt államtitkári kinevezése kapcsán Süli János, hozzátéve: a kormányzati irányítás változatlanul marad a Deák Ferenc utcában, ahogyan változatlan lesz az erőmű-építkezést koordináló Paks II. Zrt., a „kerítésen kívüli” munkákat bonyolító PIP Kft. és az innovációs tevékenységet és gazdaságfejlesztést végző Hunatom munkája is. Megerősítette, hogy Szijjártó Péter miniszterrel fel kívánják gyorsítani a beruházást, hogy 2023 második felében megtörténhessen az első betonöntés, majd 2030-ra hálózatra lehessen kapcsolni az új atomerőművi blokkokat. A májusban megalakult kormányban Paks II.-ért felelő külgazdasági és külügyminiszter az új struktúra révén naprakész információkkal rendelkezhet projektről. Szijjártó Péter május 26-án már be is számolhatott egy fontos dokumentum, az új blokkok megépítéséhez szükséges résfal építési engedélyének kézhez vételéről. Süli János rögzítette, hogy az Európai Unió által hozott szankciók nem vonatkoznak a nukleáris iparágra, és a Paks II. projektben érdekelt nyugati cégek is megerősítették, hogy folytatni kívánják a paksi együttműködést.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy napjainkban még inkább felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe.

Az atomenergia a legkiegyensúlyozottabb, legkiszámíthatóbb és legolcsóbb energiaforrás, hiszen egyrészt éjjel-nappal rendelkezésre áll, másrészt több évre előre betárolható az üzemanyag, végezetül pedig ez az energiatermelési forma képes biztosítani a rezsicsökkentés vívmányait."– mondta el, hozzátéve: az új blokkok jelentősen hozzájárulnak majd Magyarország energiafüggetlenségéhez.
* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>
2022. 06. 22., 14:31
Amennyiben az időjárási körülmények engedik, 2022. június 23. napján, csütörtökön földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Kalocsa önkormányzatának illetékességi területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK