2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Süli János: felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe

Süli János: felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe
2022. 06. 03., 08:18

A célunk változatlan, felépíteni a két új paksi blokkot – szögezte le Süli János, aki az új kormányzati struktúrában a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként felügyeli tovább a beruházást.

Az atomerőmű két új blokkjának megépítése Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági, nemzetstratégiai érdekeit szolgálja."– hangsúlyozta nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán, ahol bejelentette: az új kormányzati struktúrában Süli János a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként felügyeli tovább a beruházást.

Süli Jánossal felgyorsítjuk az építkezést."– szögezte le a miniszter, aki arról is beszélt, hogy minisztériuma számára a paksi szakember „az átigazolási időszak legnagyobb fogása”.

A cím, a megszólítás új, a cél azonban változatlan: felépíteni a két új paksi blokkot."– beszélt államtitkári kinevezése kapcsán Süli János, hozzátéve: a kormányzati irányítás változatlanul marad a Deák Ferenc utcában, ahogyan változatlan lesz az erőmű-építkezést koordináló Paks II. Zrt., a „kerítésen kívüli” munkákat bonyolító PIP Kft. és az innovációs tevékenységet és gazdaságfejlesztést végző Hunatom munkája is. Megerősítette, hogy Szijjártó Péter miniszterrel fel kívánják gyorsítani a beruházást, hogy 2023 második felében megtörténhessen az első betonöntés, majd 2030-ra hálózatra lehessen kapcsolni az új atomerőművi blokkokat. A májusban megalakult kormányban Paks II.-ért felelő külgazdasági és külügyminiszter az új struktúra révén naprakész információkkal rendelkezhet projektről. Szijjártó Péter május 26-án már be is számolhatott egy fontos dokumentum, az új blokkok megépítéséhez szükséges résfal építési engedélyének kézhez vételéről. Süli János rögzítette, hogy az Európai Unió által hozott szankciók nem vonatkoznak a nukleáris iparágra, és a Paks II. projektben érdekelt nyugati cégek is megerősítették, hogy folytatni kívánják a paksi együttműködést.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy napjainkban még inkább felértékelődik a nukleáris energiatermelés szerepe.

Az atomenergia a legkiegyensúlyozottabb, legkiszámíthatóbb és legolcsóbb energiaforrás, hiszen egyrészt éjjel-nappal rendelkezésre áll, másrészt több évre előre betárolható az üzemanyag, végezetül pedig ez az energiatermelési forma képes biztosítani a rezsicsökkentés vívmányait."– mondta el, hozzátéve: az új blokkok jelentősen hozzájárulnak majd Magyarország energiafüggetlenségéhez.
* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>