2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Süli János: Paks révén maradhat olcsó az áram

Süli János: Paks révén maradhat olcsó az áram
2021. 12. 07., 12:40

A Paks II. beruházás megtérüléséről és az atomerőművek árstabilitásáról is szó esett a Gazdasági bizottság meghallgatásán.

Az elmúlt hónapok Európa-szerte kiugróan növekvő áramárai is alátámasztják a Paks II. beruházás megtérülését – hangsúlyozta miniszteri meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt Süli János. A paksi projektért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: nem lett igazuk azoknak, akik tartósan alacsony piaci energiaárakat vizionálva kérdőjelezték meg a beruházás létjogosultságát. – A szűkös áramtermelő kapacitások, az emelkedő uniós kvótaárak és a növekvő áramigény folyamatosan hajtja fel az árakat – szögezte le a miniszter, hozzátéve: míg az Európai Unióban egyre nagyobb terhet ró a lakosságra a növekvő rezsiköltség, addig a Paksi Atomerőmű termelésének köszönhetően hazánkban tartósan a legalacsonyabb a lakossági áramár a tagállamok között.

A Paks II. beruházás célja az ellátásbiztonságot garantáló kapacitás fenntartása. A paksi projekt az olcsó és tiszta áramtermelés záloga – fogalmazott.

A miniszter kiemelte: az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) tanulmánya a leginkább klímabarát energiaforrásként jelöli meg az atomenergiát. A nemzetközi szervezet számításai szerint az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.

A bizottság előtt Süli János arról is beszélt, hogy az atomerőműveknek rendkívüli nagy az árstabilitása. – Ez annyit tesz, hogy az üzemanyag csak igen kis részt, mindössze 5-10 százalékot képvisel az áramtermelés önköltségében, így az áringadozásnak való kitettség sokkal kisebb más erőművekhez képest. A kombinált ciklusú gázerőművek esetén ez a 60 százalékot is eléri – húzta alá a miniszter emlékeztetve, hogy január óta négyszeres-ötszörös áremelkedés is tapasztalható volt az európai földgázpiacon. Süli János arról tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy a törvényi előírásnak eleget téve az atomerőmű mindig rendelkezik két évre elegendő üzemanyagkészlettel, ráadásul a reaktorban lévő fűtőanyagot csak mintegy 4-5 év alatt cserélik le. – A nukleáris üzemanyag biztonságosan, kis helyen és jól készletezhető, ráadásul szükség esetén több forrásból is beszerezhető. Ez jóval nagyobb biztonságot jelent, mint a villamos energia importja – emelte ki a miniszter.

Süli János a bizottság tagjainak figyelmébe ajánlotta Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a MAVIR minap megjelent közös kiadványát. A hazai villamosenergia-rendszer 2020-as év működési adatait összegző tanulmány szerint a koronavírus-járvány ellenére 0,3%-kal, 46,550 TWh-ra nőtt az áramfelhasználás a tavalyi évben; a naperőművek 16,35%-os, a szélerőművek 22,53%-os kihasználtsággal működtek 2020-ban, míg a paksi blokkok kihasználtsága a meghaladta a 90%-ot.Forrás: Paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés