2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmai párbeszéd az atomenergiáról

Szakmai párbeszéd az atomenergiáról
2023. 04. 21., 08:56

Nemzetközi összefogásban, a más országokban és üzemeltetőknél felhasznált tapasztalatokat felhasználva épül a két új atomerőművi blokk Pakson. A Paks II. Zrt. ennek érdekében a nemzetközi szakmai párbeszédnek is aktív résztvevője. A napokban a WANO-val, illetve a Budapesti Francia Intézettel közös eseményeken került fókuszba az együttműködés.

Pakson tartotta tanácskozását az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége, azaz a WANO új blokkok létesítését támogató munkacsoportja, amelyre Brazíliától Belgiumon át Dél-Koreáig érkeztek szakértők, sőt az eseményen bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegáltja is részt vett. A WANO szakmai támogatást és kontrollt biztosít az atomerőművek üzemeltetőinek, ennek keretében rendszeresen, felülvizsgálatok során azonosítják a jó gyakorlatokat és a hiányosságokat a nukleáris létesítményekben. Korábban az üzembe helyezést megelőző úgynevezett partneri vizsgálat volt ennek első állomása, de a szervezet felismerte, hogy már a tervezésnél és az építésnél is fontos a szakmai támogatás, a tapasztalatcsere, mert így a nem kívánt események megelőzhetők. Minderről Nagy Sándor, a WANO műszaki támogatási igazgatója beszélt a paksi tanácskozás kapcsán. Elmondta, hogy a munkában az üzembe helyezésben, üzemeltetésben már tapasztalt szakemberek és a tervezés, létesítés fázisában lévő projektek munkatársai egyaránt részt vesznek. Mint kiemelte, céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, mire kell figyelni már a tervezés, építés és üzembe helyezés alatt annak érdekében, hogy a biztonságos üzemeltetési környezet és a nukleáris biztonsággal kapcsolatos gondolkodás kialakuljon. A tanácskozás résztvevői zárásként meglátogatták az atomerőművet, majd az építési területen Volent Gábor műszaki főmérnöktől kaptak részletes tájékoztatást a Paks II. projekt aktualitásairól.

A Budapesti Francia Intézet szintén párbeszédet kezdeményezett az atomenergetika témakörében. A kérdéskör jelentőségét jól érzékelteti, hogy az európai áramigény 25 százalékát ma is atomerőművek biztosítják. A konferencián francia és magyar szakértők tartottak előadást a nukleáris biztonság, a hulladékelhelyezés és az atomenergia társadalmi elfogadottsága témakörében, amelyeket követően kerekasztal beszélgetésekben folytatódott az eszmecsere.

A Paks II. számára fontos a nemzetközi együttműködés, keressük a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek hozzánk hasonlóan gondolkodnak az atomenergiáról. A francia vezetéssel 12 ország részvételével megalakult európai nukleáris koalíció is épp ezt a célt szolgálja."– emelte ki Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Mint rámutatott: a két új paksi blokk nemzetközi együttműködésben épül meg, az orosz technológiához jelentős nyugati, köztük francia beszállítók kapcsolódnak. Franciaország biztonságos energiaellátásában fontos szerepet játszik az atomenergia és a jövőben is szerepet kap, akárcsak Magyarországon. A konferenciát megtisztelte jelenlétével Claire Legras francia nagykövet is.
* Támogatott tartalom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK