2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Terítéken Paks II. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szerdai találkozóján – Orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben valósul meg a gigaberuházás

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 01., 15:25

A várakozásoknak megfelelően a Paks II. beruházás is szóba került Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szerda esti tárgyalásán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalását követően arról tájékoztatott: a projekt következő fontos dátuma 2020. június 30-a. Eddig tervezik benyújtani a létesítési engedélykérelem dokumentációját az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A miniszter szerint a Roszatom fővállalkozásában zajló beruházásban az amerikai General Electric a legnagyobb beszállító. A paksi bővítés így egy fontos orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben megvalósuló beruházás.

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – idézte az MTI Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök a gazdasági és politikai együttműködés részleteiről is beszélt. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig arról, hogy megvitatták a magyar-orosz kapcsolat minden aspektusát, áttekintették az elmúlt évek tapasztalatait és perspektívákat vázoltak fel.

Forrás: MTI

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében nyolc megállapodást kötött a magyar és az orosz fél.

Ezek között volt magyar-orosz régióközi együttműködésről szóló komplex program, társadalombiztosításról szóló egyezmény, továbbá onkológiai, sport- és testnevelési, valamint vasúti együttműködési szándéknyilatkozat, az Eximbank és az orosz Exiar közötti viszontbiztosítási szerződés.

Továbbá együttműködési megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye között, majd egy együttműködési megállapodást írtak alá a Mol, a Lukoil és a Transznyefty között a kőolajszállítás jövőjéről.

– Magyarország jelentős szerepet játszik abban, hogy Oroszország a kőolajat és a gázt Nyugat-Európában egyenletesen terítse – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin, aki az infostart.hu beszámolója szerint szót ejtett a Roszatom orosz állami cég kivitelezésében zajló Paks II. beruházásról is.

A paksi atomerőmű kapacitás fenntartása téma volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom igazgatójával folytatott tárgyalásán.

Amint az a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményéből kiviláglik, a miniszter mérföldkőnek nevezte a műszaki terv október eleji elfogadását.

Szijjártó Péter azt mondta:

A KÖVETKEZŐ FELADAT AZ ÉPÍTKEZÉS SZEMPONTJÁBÓL LEGFONTOSABB DOKUMENTUM, A LÉTESÍTÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM ELKÉSZÍTÉSE ÉS BENYÚJTÁSA JÖVŐ ÉV JÚNIUS 30-IG AZ ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATALHOZ.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a miniszter kiemelte:

JELENLEG MÁR HÁROM FELVONULÁSI ÉPÜLET ÉPÍTÉSE ZAJLIK, ÉS AZ IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI TENDER IS SIKERESEN LEZÁRULT, AMIN A FRANCIA FRAMATOM ÉS A NÉMET SIEMENS KONZORCIUMA NYERT.

– A paksi atomerőmű építésével így Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek – hangsúlyozta a miniszter.

A ROSZATOM FŐVÁLLALKOZÁSÁBAN ZAJLÓ BERUHÁZÁSBAN AZ AMERIKAI GENERAL ELECTRIC A LEGNAGYOBB BESZÁLLÍTÓ. A PAKSI BŐVÍTÉS ÍGY EGY FONTOS OROSZ, AMERIKAI, NÉMET, FRANCIA, MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN MEGVALÓSULÓ BERUHÁZÁS,

amely hosszútávon fogja biztosítani a magyar gazdaság versenyképes működéséhez szükséges energiát – fejtette ki Szijjártó Péter a közlemény szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei