2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Terítéken Paks II. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szerdai találkozóján – Orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben valósul meg a gigaberuházás

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 01., 15:25

A várakozásoknak megfelelően a Paks II. beruházás is szóba került Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szerda esti tárgyalásán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalását követően arról tájékoztatott: a projekt következő fontos dátuma 2020. június 30-a. Eddig tervezik benyújtani a létesítési engedélykérelem dokumentációját az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A miniszter szerint a Roszatom fővállalkozásában zajló beruházásban az amerikai General Electric a legnagyobb beszállító. A paksi bővítés így egy fontos orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben megvalósuló beruházás.

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – idézte az MTI Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök a gazdasági és politikai együttműködés részleteiről is beszélt. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig arról, hogy megvitatták a magyar-orosz kapcsolat minden aspektusát, áttekintették az elmúlt évek tapasztalatait és perspektívákat vázoltak fel.

Forrás: MTI

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében nyolc megállapodást kötött a magyar és az orosz fél.

Ezek között volt magyar-orosz régióközi együttműködésről szóló komplex program, társadalombiztosításról szóló egyezmény, továbbá onkológiai, sport- és testnevelési, valamint vasúti együttműködési szándéknyilatkozat, az Eximbank és az orosz Exiar közötti viszontbiztosítási szerződés.

Továbbá együttműködési megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye között, majd egy együttműködési megállapodást írtak alá a Mol, a Lukoil és a Transznyefty között a kőolajszállítás jövőjéről.

– Magyarország jelentős szerepet játszik abban, hogy Oroszország a kőolajat és a gázt Nyugat-Európában egyenletesen terítse – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin, aki az infostart.hu beszámolója szerint szót ejtett a Roszatom orosz állami cég kivitelezésében zajló Paks II. beruházásról is.

A paksi atomerőmű kapacitás fenntartása téma volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom igazgatójával folytatott tárgyalásán.

Amint az a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményéből kiviláglik, a miniszter mérföldkőnek nevezte a műszaki terv október eleji elfogadását.

Szijjártó Péter azt mondta:

A KÖVETKEZŐ FELADAT AZ ÉPÍTKEZÉS SZEMPONTJÁBÓL LEGFONTOSABB DOKUMENTUM, A LÉTESÍTÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM ELKÉSZÍTÉSE ÉS BENYÚJTÁSA JÖVŐ ÉV JÚNIUS 30-IG AZ ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATALHOZ.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a miniszter kiemelte:

JELENLEG MÁR HÁROM FELVONULÁSI ÉPÜLET ÉPÍTÉSE ZAJLIK, ÉS AZ IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI TENDER IS SIKERESEN LEZÁRULT, AMIN A FRANCIA FRAMATOM ÉS A NÉMET SIEMENS KONZORCIUMA NYERT.

– A paksi atomerőmű építésével így Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek – hangsúlyozta a miniszter.

A ROSZATOM FŐVÁLLALKOZÁSÁBAN ZAJLÓ BERUHÁZÁSBAN AZ AMERIKAI GENERAL ELECTRIC A LEGNAGYOBB BESZÁLLÍTÓ. A PAKSI BŐVÍTÉS ÍGY EGY FONTOS OROSZ, AMERIKAI, NÉMET, FRANCIA, MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN MEGVALÓSULÓ BERUHÁZÁS,

amely hosszútávon fogja biztosítani a magyar gazdaság versenyképes működéséhez szükséges energiát – fejtette ki Szijjártó Péter a közlemény szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK