2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Virtuális séta az új atomerőmű területén

2022. 03. 06., 08:59

Új eszközzel, az új atomerőművet és környezetét bemutató VR-alkalmazással bővült a Paks II. Zrt. kommunikációs eszköztára. Elsőként Simontornyán próbálhatták ki az érdeklődők az új paksi blokkokat bemutató virtuálisvalóság-alkalmazást.

 

A paksi székhelyű Paks FM rádió Simontornyáról bejelentkező Szomszédoló műsorában debütált az új paksi blokkokat és azok környezetét bemutató, VR-szemüveggel működő applikáció. Az új eszköz segítségével a maga nemében egyedülálló módon bejárható az új atomerőmű és az építési-szerelési bázis.

A virtuálisvalóság-alkalmazás segít érzékeltetni, milyen óriási léptékekről van szó a paksi beruházásban."– mondta el Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, hozzátéve: a VR-szettet kipróbálókra mély benyomás tett az épülő mű komplexitása, kiváltképp a virtuális túra utolsó állomása, ahol madártávlatból tekinthetünk végig a területen.

Igyekszünk új, korszerű eszközökkel bővíteni a tájékoztató tevékenységünket, ezért készült ez a virtuálisvalóság-alkalmazás."– mutatott rá Mittler István. Az alkalmazással egy virtuális túrán vehetünk részt az új blokkok és a felvonulási épületek között, nyolc túraponton „megállva” ismerkedhetünk a létesítménnyel. Az új blokkok mellett többek közt az évi 300 ezer köbméter igényt kiszolgáló betonüzemről és a melegvíz-csatorna mellett sorakozó, a szigorú környezetvédelmi előírások betartását szavatoló hűtőcellákról hallhatunk információt magyar vagy angol nyelvű audioguide segítségével.

Ez egy új dimenzió, teljesen ismeretlen világ. Kiváló lehetőség arra, hogy a tervezett létesítményről képet alkothassunk."– értékelte Torma József polgármester. Mint mondta, nagyon jó, hogy nemcsak az épületeket lehet látni közvetlen közelről, illetve madártávlatból a virtuális séta során, hanem az „idegenvezető” jóvoltából arról is lehet tájékozódni, hogy mi mire szolgál. Hozzáfűzte, várják az új atomerőmű építését is, mert úgy gondolják, hogy pozitív gazdasági hatást gyakorol a településre, térségre.

Nagyon nehéz szavakba önteni. Ezt látni kell!"– fogalmazta meg első gondolatait Asztalos Norbert. A Paks FM műsorvezetője szerint a VR-alkalmazás kitűnően szemlélteti a beruházás monumentalitását.  Véleménye szerint egy „civil” embernek fogalma sincs arról, hogy milyen nagyszabású létesítmény lesz ez, különösen, ha még nem látta a működő atomerőművet.

Egy igazán modern, környezetbarát létesítmény lesz, a séta során csicseregtek a madarak."– fűzte hozzá.

A VR-alkalmazással a jövőben a nagyobb rendezvényeken találkozhatnak majd az érdeklődők.
* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>