2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

XIX. TETT-re Kész Nap

2019. 05. 29., 13:59

Sajtótájékoztató és tudományos tanácskozás is tarkította a XIX. TETT-re Kész Napot. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) és a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) elmúlt években folytatott munkájának bemutatása és értékelése mellett, az ionizáló sugárzás alkalmazásairól, ezzel kapcsolatos alapismeretekről is szó volt. Természetesen ahogy az előző években, úgy idén is átadták a Gránit Díjat, a több mint száz főt megmozgató rendezvényen – olvasható az RHK honlapján.

– Nagyon hosszú előkészítő munka vége felé közeledünk. Körülbelül két évvel ezelőtt telt meg Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT), az IK-1 jelű kamra 537 vasbeton konténerrel, amelyekben összesen 4833 hordó sorakozik. Nem sokkal később elkészült az IK-2 jelű kamra technológiai kiépítése is, amelyben az új, úgynevezett kompakt hulladékcsomagokat (KHCS) fogjuk elhelyezni. Az új technológia lehetőséget nyújt arra, hogy a biztonság színvonalának megőrzése mellet, költséghatékonyabban tároljuk az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékát – kezdte meg beszámolóját dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztató során.

Az új módszer szerint négy darab 200 literes fémhordó kerül egy vékony falú, merevített fémkonténerbe. A hordók és a konténer fala közötti teret pedig folyékony radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki a Paksi Atomerőműben, ezzel az eddigi holt teret is kihasználva. Az így előállított úgynevezett kompakt hulladékcsomagok elhelyezése a kettes kamrában, öt sorban és hat oszlopban történik majd.


Forrás: RHK

– A radioaktívhulladék-kezelés lassabb mederben folyó feladatokat foglal magában, mint más iparágak. Számunkra a legfontosabb a biztonság garantálása. Ez nem csak az atomtörvényben foglalt alapelv, hanem Társaságunk munkakultúrájának meghatározó eleme, amelyet minden dolgozónknak magáévá kell tenni. Így talán egy külső szemlélőnek soknak tűnhet ez a két év, ami előkészületekkel telt el, viszont amint készen állunk arra, hogy az új acélkonténeres tárolásnak nekilássunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindent kellő gondossággal megtettünk annak érdekében, hogy ugyanolyan színvonalon folyjék a munka a tárolóban, mint amit már megszoktak a lakosok a környezetben – húzta alá az ügyvezető igazgató.

Dr. Kereki Ferenc kiemelte, hogy az új technológia bevezetése során számos feladatot kellett megvalósítaniuk, jelenleg még az új csomagokat mozgató targonca beszerzése folyik, ez elengedhetetlen az inaktív komplex próba lefolytatásához, amelyet a hatóság előtt kell elvégezni és alapfeltétele annak, hogy bevezethessék az új technológiát.

Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere mindezen folyamatok kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számára a biztonság mellett a legfontosabb, hogy a lakosság tisztában legyen a fióktelepen zajló tevékenységekkel. Ahogy beszámolójából megtudhattuk, már akkor tárgyaltak az új technológia bevezetésének kommunikációjáról az RHK Kft.-vel, amikor még javában folyt a tárolás az első kamrában.

– Az volt a kérésünk a Társaság felé, hogy minden lehetséges módon tájékoztassuk a lakosokat, hogy mire bevezetik az új elhelyezési módszert, mindenkinek tudomása legyen róla. Azt hiszem ezt a feladatot sikeresen teljesítettük, hiszen az elmúlt két évben számtalan módon beszámoltunk erről a munkáról. Térségi újságunkban több szakmai cikket közöltünk a megváltozó tárolási koncepcióról, illetve közmeghallgatás keretén belül is bemutattuk azt, továbbá a TETT-re Kész Nap közönsége is többször találkozhatott vele. A közvetlen lakossági fórumok mellett a tájékoztatásban kiemelkedő szerepet szán a Társulás az Ellenőrző Csoportnak is, akik már az idei évben is, hasonlóan az elmúlt évekhez, jártak a fióktelepen. A Nyílt Napok és Gyermeknapok lehetőséget nyújtottak a felnőtteknek, hogy saját szemükkel nézzék meg a második kamrát – emelte ki a polgármester.

Ahogy Darabos Józsefné fogalmazott a sajtótájékoztatón: „A sok évnyi munka nem csak azt garantálja, hogy az RHK Kft. biztonságosan valósítja meg a programot, hanem azt is, hogy a TETT mindenkinek megteremtette a lehetőséget arra, hogy megismerkedjen az új technológiával.”

Zárásként dr. Kereki Ferenc hangsúlyozta: „Természetesen munkánk a tárolóban nem csak a kompakt hulladékcsomagok bevezetésével kapcsolatos feladatokra korlátozódik. Folyamatosan végezzük a napi rutinfeladatnak számító karbantartási és ellenőrzési tevékenységeket. A radiológiai monitoringhoz kapcsolódó minta előkészítési és mérési feladatok is gond nélkül zajlanak. A napi üzemeltetési feladatokkal párhuzamosan egyéb beruházási munkálatok előkészítése is folyik. Olyan feladatokról sem feledkezhetünk meg, mint az NRHT új bővítési koncepciójának a kidolgozása, az I-K1 tárolókamra nyaktagi dugó tervezése, a vízföldtani és biztonsági modellek fejlesztése, hogy csak néhányat emeljek ki a számtalan feladatunk közül.”

A tudományos tanácskozás során Lázár István, az Országos Atomenergia Hivatal Tárolólétesítmény Felügyeleti Főosztályának vezetője „Sugárzó környezetünk” címmel tartott előadást, míg Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője az ionizáló sugárzás alkalmazásait mutatta be. Honti Gabriella, az RHK Kft. Kommunikációs Önálló Osztályának vezetője a nemzetközi lakossági elfogadottságról beszélt a hallgatóságnak. A TETT 2018. évi tevékenységét Darabos Józsefné ismertette, illetve a Lakossági Ellenőrző Csoport munkásságáról Metzné dr. Darabos Orsolya, a csoport vezetője számolt be.

A TETT-re Kész Nap csúcspontjaként átadták a Gránit Díjat is Darabos Józsefnének, Bátaapáti polgármesterének, a Tett elnökének és Krachun Elemérnek, Mőcsény polgármesterének, akik példamutató, alázatos munkájukkal járultak hozzá a TETT sikeres működéséhez.

Honti Gabriella a rendezvény során kiemelte, hogy nagyon fontos megragadni azokat a lehetőségeket, amikor személyesen is alkalma nyílik a Társaságnak és a Társulásnak, hogy a lakosokkal találkozzon. – Hiszem, hogy semmi nem helyettesítheti azokat az interakciókat, amikor szemtől szemben alakíthatunk ki párbeszédet az érdeklődőkkel. Hatványozottan igaz ez, ha a radioaktívhulladék-kezelés témaköréről beszélünk. Olyan széleskörű témákat foglal magában, amelyeknek ismerete újabb és újabb kérdéseket vet fel a laikusokban, és amelyekre képesek vagyunk megadni a megnyugtató válaszokat – húzta alá az osztályvezető.

Forrás: Rhk.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK