2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Jahoda Sándor: Egy laza fonák

Jahoda Sándor: Egy laza fonák
2021. 08. 28., 14:54

„Talán Cserenkó Gábor eddigi legjobb kötetét jelentette meg a tavalyi évben a Hungarovox Kiadó. A mű címe: Tisztára jupijéé!. Nem könnyű eldönteni, hogy a rövid, mindössze 91 oldalnyi szöveg kisregény-e, vagy netán egy hol szorosan, hol lazán összefüggő szabadvers-folyam: hiszen a szöveg tördelése ilyesmit feltételez. Ezt már az olvasó dönti el.”

És mit tapasztal az olvasó? Például azt, hogy minden rafinált ál-gyerekeskedése mellett a mű – kemény. Kemény mondanivalójú, -üzenetű, de ítélkezés nélküli társadalomrajz, a mai magyar vidéki valóságról. És persze, nyugodtan vonatkoztathatjuk ezt az egész magyarországi valóságra is.

Gyermeknek lenni – úgy néz ki: horror. Szerencsére ők még naívak, nem tudnak róla. A művészek, az írók ugyan már kevésbé naívak, ám valamennyire gyermekek, mondhatjuk, hogy kissé visszamaradottak. „(…) most addig játszhatok, ameddig akarok és akár/ éjjelig is nézhetem a tévét, úgyhogy ez tisztára/ jupijéé!” (6.) Figyeljük meg, amikor a „főhős”-gyermek kottont talál, milyen körmönfont ártatlansággal írja le ezt Cserenkó: „lufikat találtam a konyhában, az asztalon, szép szí/ neseket, zacskókban voltak, és vizet engedtem belé-/ jük inkább, mert felfújni nem nagyon tudtam őket,/ mert mindegyik olyan kígyó alakúra sikerült, de anyunak nem tetszett ez” (28.)

A gyermek – vagyis az író Cserenkó – nem alakít ki álláspontot a vele és a környezetében zajló események közepette; csupán közli a tényeket. Ezek a tények pedig sokszor igencsak kiábrándítóak. Az anyja – mármint a narrátor gyermek anyja – egy… Szóval, az. Ráadásul sörrel-pezsgővel itatja óvodás fiát. A kétes gondoskodásról árulkodik a következő idézet – megint csak rejtve, egy banális mondatban: „nem szabad a napra menni, mert forróság van, / ebédkor lesz a legnagyobb, úgy mondja anya, akkor/ tetőzik/ nálunk nem volt ma ebéd, de biztos így is tetőzik” (87.)

Van valami kesernyés humora, hangulata a műnek. Amikor a szerző, úgyszólván teli rüszttel infantilliskodik. Azt érezzük, hogy örömét (is) lelte a mű alkotása közben: „a tilda dadus mérges, mert rátüsszentettem a zsíros/ kenyérre és meglátta, hogy a kicsi fika csillogott, / mire tilda dadus kiabálni kezdett, és én akkor el/ szöktem előle” (16.-17.)

A Tisztára jupijéé! érzelmeket generál az olvasóban. Az író: „(…) csendes megfigyelőként ezúttal egy kisfiú bőrébe bújva dokumentálja kifordult napjaink fonákságait.” – fogalmaz Vörös István, a hátsó borító szövegében.

Kicsit emlékeztet engem Dickens Copperfield Dávid c. híres regényének a technikájára; már abban az értelemben, hogy Dickens úgy „játszik” az idősíkokkal, hogy a regény elején – ugye – visszafelől írja le saját életét Dávid. Ezt pedig igen érdekesen oldja meg Dickens: egyszerre van a jelenben és a jövőből a múltba-visszaírásban. Mármint az elején, a gyermekkorban. Hiszen egyszerre reflektál az akkori gyermek, és a felnőtt David. Ettől olyan megkapó és mulatságos időnként, az eleje.

Nos, Cserenkó is talán hasonló módon alkotta meg a kisregényét. Ő átlényegül – persze nem gyermekkori önmagává – egy idegen, sőt fikciós kisfiúként, pontosabban -, és ez már szinte írói bravúr. Bár az ilyet, hogy úgy mondjam, illik is tudnia egy valamirevaló írónak.

Aki képes a beleélés művészetébe.

Nekem úgy tűnik, hogy Cserenkó Gábor is egy valamirevaló író, egy művész. 

Az alkotásban, mint mindenben, mindig a hogyan-ban van a titok, a rejtély. Az is már a rejtély maga, hogy miképpen születnek a műalkotások. „jupijéé, nagyon várom már a jelmezbált meg a mu- / latságot // ott táncolni is fogunk meg sütemények is lesznek // nálunk nincs olyan sosem, anya nem süt / néha vesz a sörivóban, de az nem olyan” (49.)

Nem tudhatjuk, milyen ötlet sarkallta Cserenkó Gábort a Tisztára jupijéé! megírására. Mindenesetre mi, akik elolvastuk, egy-két olyan nevetést, mosolyt tapasztalhatunk magunkon, amelyet azért szorongás, düh, és keserűség színez – Tisztára… mint az életben.

 

Jahoda Sándor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés