2022. 08. 13. szombat
Ipoly
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Képzelt riport a Szelidi pingvinfesztiválról

2015. 12. 14., 14:42

Hogy miért éppen Déry Tibor nagysikerű művének címét alakítottam át a saját szám íze szerint annak semmi különösebb oka nincs, pusztán megtetszett. Az eredeti művel való bármilyen azonosság – mivel sosem olvastam – így csupán a véletlen műve lehetne, de szerintem nem lesz.

Tavaly láttam pár érdekes téli képet a neves közösségi oldalon, de idén szerettem volna kicsit közelebb lépni az eseményekhez. A saját szememmel is látni akartam ezt a dermesztő fürdőt, bár jó magam sosem vetemednék ilyesmire. Nekem a téli fürdő romantikájához 36 fokos vízhőfok az ideális egy termálban. Kis nyomozással sikerült kiderítenem, hogy mikor érdemes kimennem a Szelidi-tó partjára, hogy ne maradjak le semmiről.

Dermedt emberek pingvin sapkába és kisgatyába öltözve rohantak be a vízbe valami furcsa zászlót lengetve. Kilenc elvetemült pasas és két elszánt hölgy. Térdmagasságig jutottak a nagy rohanás közepette, kissé megtorpantak, majd hangosan feljajdultak. A kedves olvasó fantáziájára bíznám az elhangzó szavak és ordítások színes palettáját, de nyugodtan engedjék szabadjára a képzeletüket. Én sajnos nem írhatom le, mert szeretném, hogy ez a pár sorom megjelenjen valahol. Páran gyors mártózást követően már ténferegtek is kifelé a vízből, rákvörös végtagokkal, de láthatóan voltak, akik élvezték a jeges fürdőt és pár karcsapásra is felbátorodtak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Nem igazán tudtam elképzelni ennek az egész eseménynek a pingvin sapkás, zászló lengetős miben létét, ezért közelebb merészkedtem a srácokhoz. Ekkor láttam, hogy a zászlón egy mikulás sapkás dagadt kis pingvin volt, valamint cirill betűkkel egy felirat: ДедМороз  Пингвины

Nem bírtam tovább, hogy ne kérdezzek rá, és a srácok segítőkésznek mutatkoznak pár gyors lélekmelegítő feles után. Megtudtam, hogy ez kis csapat tulajdonképpen a Budamobil egy kollektívája, mely évről évre bővült, sőt jelentős szponzor gárda áll mögöttük. Ez a harmadik év, hogy megrendezik a tradicionálisan „Mikulás úszásnak” nevezett téli fürdést, melynek szerves részét képezi a főszponzor „Kukoricás Feri” (Szőnyi Ferenc) által sütött sültkolbász és forralt bor. A lelkemre kötötték, hogy ne felejtsem el megemlíteni, hogy ezúton is nagyon köszönik Puskának (Selecta Kft) a zászló kivitelezését és Bogárkának (András Anikó) a pingvin sapikat, Szejónak (Szeitz Tibor) a vízi mentő szolgálatot.

A „finommézédescsemegekukorica” szezonja után ebben a hidegben a srácok szerint fontos a forralt bor és a meleg kaja, mert ez segíti, elő az idézem ” hogy újra előkerüljenek a heréink” érzést.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Kérdeztem még a srácoktól, hogy miért éppen oroszul van a zászlón a felirat és mit jelent, mire elmondták, hogy ez tulajdonképpen a „Télapó pingvinjei” akar lenni, de nem tudják, hogy miért oroszul. Talán mert jól néz ki, meg a japán jeleket végképp nem ismerik. Kérdeztem azt is, hogy miért pont pingvin? Ezt sem igazán tudták megválaszolni, de annyi bizonyos hogy az szereti a hideget és belemegy a vízbe. A srácok feltételezik, hogy a sült kolbászt is szeretik a pingvinek, de erre vonatkozólag még nem találtak David Attenborough filmet. Igaz, saját bevallásuk szerint nem is kerestek. Ráadásul egy mókus hülyén nézne ki a hideg vízben.

Hát sokkal okosabb nem lettem a srácok kifaggatása után sem, hogy mi miért történt, de jó buli volt. Jövőre ugyanitt, reméljük havas tájban, lékről. Ez a srácok eredeti és grandiózus álma.

P.S.: Kukoricásnak meg én is külön köszönöm a sült kolbászt.


s.r

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés