2021. 12. 01. szerda
Elza
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mesterséges intelligencia is segíti az energiaellátás biztonságát

2020. 11. 28., 15:17

A mesterséges intelligencia (MI) hatalmas változásokat hoz életünk számos területén. Nem kivétel ez alól az energetika sem. A hatékony, olcsó és biztonságos energiaellátáshoz számos technológiai fejlődés járulhat hozzá a jövőben. Az energetikai fejlesztéseket a november 30-i Future Talks powered by MVM ingyenes, interaktív online talk show apropóján tekintettük át.

Természetesnek vesszük, hogy az energia minden pillanatban rendelkezésünkre áll. Este világítanak a lámpák, töltjük eszközeinket, bekapcsoljuk a tévét, fűtjük vagy hűtjük a lakást. A háttérben azonban egy hatalmas, komplex rendszer működik, hagyományos és megújuló energiát hasznosító erőművekkel, kereskedőkkel, elosztócégekkel és számos egyéb szereplővel. A villamosenergia-rendszerben minden pillanatban egyensúlynak kell lennie, azaz éppen annyi áramnak kell bekerülnie, mint amennyit fogyasztanak az otthonok, gyárak, irodák. A mesterséges intelligencia számos területen lesz képes segíteni a biztonságos és alacsonyabb árú energiaellátást. A technológiai megoldásokat a mesterséges intelligencia világsztárjait felvonultató interaktív online talkshow, a 2020. november 30-án, 18 órától ingyenesen nézhető Future Talks powered by MVM kapcsán gyűjtöttük össze.

Hogyan termelhet ötödével több áramot a szélerőmű?
A Google szélerőműveinek áramtermelését ötödével tudta növelni az MI. Ehhez „csak” egy, a gépi tanulás bevetésével a villamosenergia-termelést a korábbiaknál pontosabban előrejelző algoritmust kellett beilleszteni az IBM Deep Mind segítségével. A neurális hálózatokkal, az időjárási és a historikus termelési adatok alapján ez a rendszer 36 órára előre tudja jelezni a várható termelési volument, így a szélerőműveket sokkal jobban ki tudják használni.

Robotok ellenőrzik és javítják a vezetékeket?
Az autonóm robotok az energetikában is képesek lesznek hatékonyan elvégezni olyan feladatokat, amelyek az emberek számára akár veszélyesek, vagy csak kevéssé hatékonyan elvégezhetők. Az intelligens drónok megfigyelhetik a villamosenergia-hálózatokat, vagy éppen a tenger mélyén kutathatnak értékes nyersanyagok után. Az Exxon Mobile és az MIT együttműködésében tesztelték, hogy az autonóm robotok hogyan képesek komplexebb feladatokat végrehajtani: a Curiosity mintájára a tengerfenék kutatására fejlesztenek ilyen gépeket. A koreai Alchera pedig MI-alapú képfelismeréssel, illetve hő- és hagyományos kamerákkal monitorozza a villamosvezetékeket, a rendszer képes felismerni például egy kidőlt fát, füstöt, tüzet, de akár még az egyes létesítményekbe behatolókat is.

Ugyanolyan kényelemben is fogyaszthatok kevesebbet?
Az okos mérés terjedésével az energiahatékonyságot segíthetik az intelligens eszközök. Az MI-háttérű okos mérők a háztartás különböző eszközeivel is kommunikálva képesek például az energiapazarlás csökkentésére. Az ilyen készülékek kezelik az otthoni klímát, javaslatot tesznek az elektromos autók töltési idejére, ha például adott napszakban olcsóbb az áram, kezelik a világítást és a háztartási gépeket. Az intelligens megoldások a fogyasztási szokások és a különböző napszakokban érvényes energiaárak figyelembevételével jelentős megtakarítást hozhatnak, széleskörű elterjedésükkel pedig olcsóbb és stabilabb lehet az energiaellátás.

Okos tárolással több áram marad?
A villamos energia akkumulátoros tárolása rohamosan fejlődik, az MI pedig képes arra, hogy a meglévő technológiákat is hatékonyabbá tegye. Az intelligens energiatárolás képes arra, hogy megfelelően kezelje az energetikai rendszer különböző elemeit, így az időjárástól függő megújuló energia tárolása is hatékonyabbá válik. A napsütéses vagy szeles napokon termelt áramot kevésbé optimális napokon kiegyenlítő energiaként fel lehet használni, a rendszer stabilitása érdekében. Mindez arra is lehetőséget ad, hogy a különben kárba vesző villamos energia hasznosuljon.

Algoritmusok keresik a föld alatti energiát
Az MI-alapú alkalmazások ma már képesek arra, hogy a földfelszín alatti rétegek adatait elemezve például a korábbinál gyorsabban és pontosabban határozzák meg az olajkészletek helyét. Gyakorlatilag képesek egy térképet készíteni a készletekről, ami hatékonyabb kitermeléshez, és így alacsonyabb árakhoz vezethet.

A Future Talks powered by MVM online, interaktív talk show-n a terület nagyágyúi mondják el, hol áll a technológia, és hogy mire számíthatunk tőle – november 30-án, 18 órától. Élőben jelentkezik Amerikából a tudománykommunikációs világsztár Neil deGrasse Tyson, Stuart J. Russell, a Berkeley Egyetem professzora. Részt vesz a beszélgetésben Tilesch György, az egyik legkeresettebb MI-szakértő, a Mesterség és Intelligencia: BetweenBrains társszerzője, Buzsáki György, világhírű agykutató, illetve Kishonti László az önvezető autók technológiáját fejlesztő AImotive alapító-vezérigazgatója is.

Kérdéseit bárki felteheti a szakértőknek november utolsó napján.
További információk: https://mvmfuturetalks.hu/
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/398239114862049/

A talk show ingyenesen, regisztráció nélkül, bárki által megtekinthető az MVM Facebook- és Youtube-csatornáján, illetve a Future Talks - powered by MVM honlapján november 30-án 18 órától.

Az esemény nyelve angol, magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés