2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Mitől ég az elfújhatatlan gyertya? Mit nem kell tenni, ha kigyullad a benzin? – Látványos előadások a gimnáziumban a Kutatók éjszakáján

2018. 10. 25., 17:42

Idén harmadszor csatlakozott a Kalocsai Szent István Gimnázium a Kutatók éjszakájára megrendezett programsorozathoz. Az intézmény megújult természettudományos laborjában fizika, kémia, matematika és biológiai témákban tartottak kísérletekkel színesített, bárki által látogatható előadásokat. Az alábbiakban az iskola beszámolóját közöljük.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István Gimnáziumban a Kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényre. Nem csalódtunk: vadonatúj természettudományos laborunk férőhelyeinek száma ismét szűkösnek bizonyult, mert nagyon sokan voltak kíváncsiak a fizika, kémia, matematika és a biológia titkaira. S ha mindent nem is tudhatunk, mindenestere sok új ismerettel, tapasztalattal lehettünk gazdagabbak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Kalocsai Szent István Gimnázium

Egy fújás erejéig – ezt a címet adta előadása címének Kenyeresné Horváth Andrea, aki néhány kísérlettel bemutatta, mitől ég az elfújhatatlan gyertya, vagy mire is lehet használni a kifújt levegőt. Mire is? Többek között arra, hogy cd-lemezből óriás buborékhernyót varázsoljunk.

Szeleczki Attiláné „De miért?” címmel tartott előadásában igyekezett felhívni a figyelmet arra, miért és hogyan óvjuk környezetünket, növényeinket, állatainkat és önmagunkat a levegőszennyeződéstől, de választ kaphattunk arra is, miért nem fáradnak el a madarak, ha kapaszkodnak az ágon, vagy hogy miből állnak a csontjaink.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Kalocsai Szent István Gimnázium

Horváth László tanár úr a matematika, azon belül pedig az aranymetszés csodáiba, a Fibonacci-féle számok rejtelmeibe és a természet alkotta hihetetlen spirál-alakzatok szépségeibe vezette be a kis- és nagy diákokat, valamint a megjelent érdeklődőket.

Az aranymetszést Hajduné Dienes Szilvia aranykészítési próbálkozása követte. S ha nem is tudott a húszas érméből aranypénzt varázsolni, beértük annyival, hogy szebb lett, mint az eredeti. Ami viszont utána zajlott a tanárnő közismert „boszorkánykonyhájában”, az szemet gyönyörködtető volt. Színről-színre változtak a „koktélok”, apróbb és óriási buborékok keletkeztek, megszületett a „Fáraó kígyója”, végül pedig lángra gyúlt a csapvíz is. Így tanulhatta meg mindenki, mit nem kell tenni, ha kigyullad a benzin.

Aki merész volt és ügyesen válaszolt az előadások közben felmerülő kérdésekre, csoki jutalomban részesült, a szünetben pedig zsíroskenyér-tea várta a természettudományok világában barangoló nézőközönséget.

Tavaly azt üzentük, hogy aki nem volt ott az előadáson, bánhatja, de jöjjön el idén és győződjön meg róla, hogyan tanulják a gimnazisták a mások által nehéznek tartott tantárgyakat. Idén is így teszünk: várunk mindenkit továbbra is szeretettel.

A kísérletek lebonyolításában nyújtott segítségért az előadók Hartai Henrikné laboránsnak, Gyimesi Erzsébet és dr. Raffainé Papp Henriette tanárnőknek, Magony Martinnak, valamint a szorgos kezű, érdeklődő (és csinos) faktos tanulóknak mondanak köszönetet.


Kalocsai Szent István Gimnázium

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK