2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Rendhagyó módon ünnepelték a Szent István Gimnázium tanulói a Magyar Kultúra Napját

2021. 01. 29., 11:32

Hol van Magyarországon Himnusz-szobor? Melyik Kossuth-díjas költő volt iskolánk tanulója? Mit jelent a ’lajt’ szavunk? Ezekre a kérdésekre is helyesen kellett válaszolniuk azoknak a diákoknak, akik a Kalocsai Szent István Gimnázium online műveltségi játékában a legjobbak közé szerettek volna kerülni.

A humán munkaközösség azzal a céllal szervezte meg ezt a programot, hogy a diákok figyelmét felhívja kultúránk gazdagságára, sokszínűségére. Az online kvíz összeállításánál az volt az egyik legfőbb szempontunk, hogy a kultúra több területét öleljék fel a feladatok. Az irodalom mellett a képzőművészettel, a zenével, a színházzal, a filmmel, a nyelvészettel, sőt még a tánccal kapcsolatos kérdések is voltak. Január 22-én 8-11 óráig a Redmenta felületén 10 percük volt a tanulóknak a teszt kitöltésére.

Nagy örömünkre a digitális munkarendben is sikerült megszólítanunk a gimnazistákat, s több mint hetvenen próbáltak helyesen válaszolni a tanáraik által megfogalmazott kérdésekre. Az értékelésnél nem csupán a szerzett pontszám, hanem a kitöltésre fordított idő is számított, így alakult ki a végeredmény. Első helyen a kvízt hibátlanul kitöltő Bán István Bence, 12.B osztályos tanulónk végzett, egyetlen hibás válasszal követte őt a második helyen osztálytársa: Gulyás László. A harmadik helyezett Vida Zolta, 9.C osztályos diákunk lett.


A díjazottak az oklevél mellett különleges jutalomban részesültek. Az első helyezett ötös osztályzatot kap egy általa választott humán tantárgyból, a második helyezett egyszer visszautasíthat egy felelést, a harmadik helyezett pedig egy humán tárgyból írott dolgozatnál egy alkalommal érvényesítheti pluszpontjait.

Ezzel újabb online programunk zárult sikeresen a tanévben, s reméljük, hogy mindazok, akik részt vettek a játékban ezen a napon, úgy érezték: a magyar kultúrát ünnepeljük.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!