2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Százhatvanan szavaltak költészet napján

Százhatvanan szavaltak költészet napján
2021. 04. 16., 09:29

Az osztályok feladata az volt, hogy adjanak elő közösen egy általuk választott Ady-verset úgy, hogy minden sort vagy rövidebb szakaszt más szaval. Fontos feltétel volt, hogy legalább 10 tanuló szerepeljen az általuk összevágott videóban, s kérjenek meg egy tanárt is arra, hogy velük együtt szavaljon. Az alábbiakban a Kalocsai Szent István Gimnázium portálunknak megküldött beszámolóját olvashatják.

Minden osztály készített felvételeket, szebbnél szebb költeményeket válogattak, s mutattak be. Az ismertebb versek (pl. A magyar Ugaron, Harc a Nagyúrral, Nézz, Drágám, kincseimre) mellett ritkán hallott szövegeket is feldolgoztak a diákok (pl. Elűzött a földem, Új s új lovat). A legtöbb osztály nem csupán a tökéletes előadásmódra, szövegmondásra törekedett, de igyekeztek a kreativitásukat is megmutatni a szerkesztett anyagokban. A zsűrinek nehéz feladat jutott, végül a 11. B osztály tanulóinak produkcióját találta legjobbnak, akik az Egy párisi hajnalon című verset szavalták közösen. Második helyen a 9. A osztály végzett az Álmodom… c. vers feldolgozásával, a harmadik helyezettek pedig a 11.C osztály tanulói lettek, ők a Mert másokért csatáztam című verset választották.


Örvendetes, hogy több osztály is teljes létszámmal vett részt az előadásokban, illetve az egyes produkciókban közreműködők száma rendre meghaladta a 10 főt. Összesen 147 tanuló és 13 pedagógus fogott össze, hogy ebben a különleges helyzetben igazán méltó módon ünnepeljük a költészet napját. Perity Lajos intézményvezető az online térben mondott köszöntőjében kérte a diákokat, fogadják szeretettel a tanárok nekik szánt meglepetését: Ady Endre Balzsam tündér postája című versének előadását.


A költészet napján József Attiláról sem feledkeztünk el. A diákokat egy digitális irodalmi puzzle játékra hívtuk, melynek során egy képet kellett kirakniuk, illetve a József Attilát ábrázoló szoborhoz és A Dunánál című vers feldolgozásához kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. Nagy örömünkre közel 150 megfejtés érkezett végül a játékra.

Az igazgatói ünnepi köszöntő egyben megnyitó is volt. Megnyitója a Kalocsai Szent István Gimnázium egész héten át tartó, több művészeti ágat és tudományterületet átfogó, Ady és kora témájú online projektjének, a Digitális István Napoknak, mellyel nem csupán őrizni kívánja az intézmény régi hagyományait, de színes programsorozatával teret is ad a tehetséggondozásnak, a szellemi felfrissülésnek megváltozott körülményeink közepette is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>
2022. 05. 18., 10:13
Május 26-án szeretettel várnak mindenkit a Csajdakert Játszótér ünnepélyes átadó ünnepségére! Még >>>
2022. 05. 18., 08:49
Egy idős asszonyt akart kirabolni egy férfi Kalocsán. Fiatalok siettek a védelmére, majd a menekülő bűnelkövetőt egészen addig követték, amíg a rendőrök elfogták. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés