2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Székelyföldön tekertek az Istvánosok

Székelyföldön tekertek az Istvánosok
2022. 09. 05., 06:57

A Szent István Gimnázium diákjainak idén nyáron másodjára is lehetősége nyílt részt venni a méltán nagy népszerűségnek örvendő bringás vándortáborban, amely ezúttal minden eddiginél különlegesebb helyre kalauzolt a el őket: Erdély szívében, Székelyföldön jártak, mely a lenyűgöző táj mellett bőven tartogatott felemelő kulturális élményeket is.

„Az augusztus 7-től 13-ig tartó tábor kezdetét mind pedagógus, mind diák rendkívüli kíváncsisággal várta, hiszen a hagyománnyá avanzsálódó táboroztatások alatt az idei évi alkalom volt az első, hogy Magyarország határain kívül tekerhettünk. Ez tagadhatatlanul okozott némi nehézséget a lebonyolítás terén, de tapasztalt szervezőinknek hála – akik nem mellesleg a műfaj legjobbjai – végül minden akadályt sikerült felülmúlni, legyen az logisztikai vagy financiális.

Buszunk hajnali kettőkör elhagyta a parkolót, ezzel kalandunk kezdetét vette. Bár az utazás korántsem kecsegtetett pihentető alvással, némileg mégis feltöltődhettünk egymás társaságával: a visszatérő veteránok olykor évekkel ezelőtti történeteken nosztalgiáztak, az újonc közlegények pedig itt-ott elhűlve hallgatták a régmúlt idők históriáit.

Végül csakhamar elérkeztünk kiindulópontunkhoz, Sepsiszentgyörgyre, ahol egy gyors körbenézést követően megismerkedhettünk túravezetőnkkel, később pedig már javában készülődtünk a hét megpróbáltatásaira.

Első napunkat kapásból a mélyvízben kezdtük, hiszen 83 kilométert kellett megtennünk Kézdivásárhelyig, mely igen nagy fizikai megterhelést jelentett még a tapasztalt, visszatérő táborozóknak is. Mint utólag kiderült, sajnos korántsem ez volt a hét legnehezebb napja. Sepsiszentgyörgyről rendőri felvezetéssel (!) ért ki csapatunk, pár helyi múzeummal, egy zivatarral és néhány juhászkutyával való leszámolással később már Kézdivásárhelyen találtuk magunkat. A település ma a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa.

Egy napra rá következett csak a valódi megpróbáltatás: néhány lankás domboldalt követően feltekertünk a hét első igazi, színvonalas hágójára, a Nyerges-tetőre. A lefelé vezető szakaszon útba ejtettünk egy mofettát, amelyben megmerítkezve erőnk hamar visszatért, így egy zivatarral később már Csíkszentsimonban találtuk magunkat, ahol jóleső kóstolók társaságában nyerhettünk betekintést a hírhedt Tiltott Csíki Sör Manufaktúra üzemébe. Szállásunk a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik gyermekotthona volt.

A szállásadónk hátaslovaival való ismerkedést követően Csíkszentsimonból Csíksomlyóra vezetett utunk, ahol a kegytemplomban lelki feltöltődést nyerhettünk, majd felkapaszkodtunk a pünkösdi búcsú helyszínére, amely az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményének ad otthont.

Bár Barótig több mint 20 kilométeres emelkedőn kellett felküzdenünk magunkat, a lélegzetelállító táj és az idő közben lefelé vezető – még véletlenül sem veszélytelen – murvás út többszörösen kárpótolt bennünket. Baróton a megszokottnál kissé fáradtabban tekintettük meg a helyi kiállításokat, a következő napon pedig körtúránkat befejezendő érkeztünk vissza Sepsiszentgyörgyre, ahol könnyes búcsút vettünk hűséges járműveinktől. Hazafelé még meglátogattuk a Sepsi focicsapat felújított arénáját, amely nem csak a focirajongóknak jelentett hatalmas élményt.

Érdemes kijelenteni, hogy a táboroztatás, mint olyan, csak abban az esetben bír értékteremtő képességgel, amennyiben keretein belül a természet tisztelete közösségi élménnyel is párosul. Gimnáziumunk nyári táborai már évek óta kiemelkedően bizonyítják mindkét alapvető feltétel meglétét, többek között az idei alkalmunk is erről tanúskodik: végeláthatatlan fenyvesek, álmos felhőkbe burkolózó hegycsúcsok és medvenyomok mellett a testvéries légkör, az út során születő barátságok és az idézésre méltó helyzetkomikumok mind-mind kiválóan igazolják táboraink bevett nívóját.

Társaim és magam nevében ezúton szeretném megköszönni támogatóink nagylelkű anyagi segítségét. Köszönjük szépen a Viterra Növényolajgyártó Kft.-nek és a Kalocsai Szent István Gimnázium Tanulóifjúságáért Alapítványnak tábori költségeink enyhítését, hiszen így sikeresen megvalósulhatott tervezett programunk."

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Szent István Gimnázium

 

Tőkés Szofi

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK