2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szombaton tartotta meg ez évi nagytalálkozóját a Szent István Gimnázium Diákjainak Baráti Köre

2019. 05. 14., 11:26

A Kalocsai Szent István Gimnázium Diákjainak Baráti Köre 2019. május 11-én tartotta meg az ez évi nagytalálkozóját. A tagtársak a jezsuita templom előtt gyülekeztek, a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise után pedig az intézmény dísztermében folytatódott a program.

A gimnázium 11. b osztályos tanulói egy zenés-irodalmi összeállítással kedveskedtek az egykori diákoknak. Műsorukban Simonyi Imre, Petőfi Sándor, Reményik Sándor és Radnóti Miklós műveiből hangzottak el részletek Gácser Jázmin, Kántor Jessica és Szabó Vanessza tolmácsolásában. Petőfi A tavaszhoz című dalát pedig Bajusz Fanni adta elő gitárkísérettel.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Szent István Gimnázium

Ezután Hajdu István elnök köszöntötte a jelenlévőket, rámutatott arra, hogyan támogatja a Baráti Kör a gimnáziumban folyó oktató-nevelő munkát, s beszéde végén arra kérte Molnár Máté Roland 10.a osztályos tanulót, tolmácsolja egykori diákunk, Kiss Benedek alkotását.

A tavalyi nagytalálkozó Gróf Széchenyi György-díjasának üdvözlő költeményét (A kalocsai öregdiákoknak) meghatódva hallgatták nemcsak az egykori diáktársak, de a találkozóra érkező 30 éve érettségizett évfolyam tanulói is. Ezután Perity Lajos intézményvezető ünnepi beszédében bemutatta a gimnázium jelenét, s méltatta a közelmúlt eseményeit is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Szent István Gimnázium

A beszédek sorát Dr. Lakatos István, a Kör tiszteletbeli elnöke zárta, aki tolmácsolta Scultéty Ida tanárnő üdvözletét, illetve szeretettel köszöntötte a Baráti Kör legidősebb tagját, az 1939-ben érettségizett Dr. Sári Lászlót is. Ezután került sor a Regnum Kupa átadására. Az 1948-ban érettségizett diákok által alapított kupát Perity Lajos intézményvezető adta át a 12. C osztály képviselőinek, a 2018-2019. tanévben megrendezett teremlabdarúgó bajnokságon elért 1. helyezésért. A címvédő csapat tagjai: Hársch Ábel, Kovács Máté, Raffai András, Szauter Bálint, Sziráki Radó.

Ezt követően a jubiláns osztályok tanulói köszöntő oklevelet vehettek át az elnökségtől, az ünnepség zárásaként pedig sor került a Gróf Széchenyi György-díjak kiosztására. Az idén két volt diákot részesített ebben az elismerésben a Baráti Kör: Dr. Szőke Mátyást és Borsche Károlyt.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Szent István Gimnázium

Dr. Szőke Mátyás 1959-ben érettségizett a gimnáziumban, az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett történelem- régész szakon, 27 éven át volt a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, tudományos munkásságával alma matere jóhírét öregbítette. Borsche Károly nyugalmazott mérnök ezredes a Baráti Kör aktív tagja, a találkozók hűséges résztvevője, alapítója és elnöke a rákosmente Oldtimer Egyesületnek. A Magyar Autóklub senior tanácsadójának munkáját 2017-ben Szent Kristóf Érdemkereszttel ismerte el.

A program végén a tagtársak megkoszorúzták az épület első és második emeletén lévő emléktáblákat, majd egy ebéd keretében, immár kötetlen formában idézték fel közös emlékeiket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés