2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Németh József Sakk Emlékverseny

Németh József Sakk Emlékverseny
Tamás Ferenc  |  2024. 01. 26., 13:40

Dr. Németh Józsefnek (1936-2018) szinte mindene volt a sakk és ez nem csupán a játékra, de minden aspektusára igaz volt, amellyel e nemes játék összefüggésbe hozható. Nos, az ő emlékének adóznak az utódok a január 27-i, kalocsai rapid-és villámversennyel, amely remélhetőleg megidézi majd a sakkjáték megszerettetését, Kalocsáért végzett munkásságát, és emberi nagyságát.

Róla többek között tudni kell, hogy szenvedélyes gyüjtője volt minden sakkal kapcsolatos tárgynak és írásnak. Szervezte is egyben a kalocsai sakkéletet, mint szakosztályvezető, majd megyei bajnokságba vezette őket. Kevesen tudják róla, de ő volt a névadója a kalocsai Piros Arany – a helyi paprikatermesztés érdemeit hordó nagyszabású versenynek is. Hozzá köthető a Fehér Huszár versenynek az elnevezése, amely a másik legendás viadala volt Kalocsa város sakkéletének. Ugyancsak neki köszönhető az eszperantó nyelv-és a sakkozás összekapcsolása, amely már országos léptékű kezdeményezésnek számított, ám éppen ő hozta létre a Magyar Eszperantó Sakk Csoportot, sőt, nevéhez köthető az I. Zöld Olimpia, az eszperantó sakkozók olimpiai versengésének az ötlete is. Ezt Kalocsa városában rendezték meg 1993-ban. De előtte még Paks városában felállíthatta a világ első és talán egyetlen emlékművét, ahol a sakkolimpiára készülő csapat esküt tett. De a kezdeményezésére valósult meg a Magyar Sakk Kultúráért Alapítvány, amelynek szerteágazó tevékenységi köréből két dolgot is ki kell emelni: az egyik a már előbb említett paksi emlékmű volt, a második pedig a kezdeményezésére létrehozott Caissa Lovagja kitüntetés, amely először 2008-ban került átadásra (ezt a kalocsai csapat éljátékosa és vezetője is kiérdemelte – dr. Czibulka Zoltán – A szerk.)

Az alábbi pár gondolat Németh életfilozófiájának is talán egyik tartópillére lehet:

Elismerésre tarthat számot minden olyan tevékenység, amely alkalmas a sakkjáték megkedveltetésére, népszerűsítésére és növelésére, a nemzetközi és a hazai sakktörténet megismertetésére.”Az Ő emlékének adóznak tehát a versenyen indulók, akik asztalhoz ülnek január 27-én, a nevével fémjelzett rapid-és villámversenyen.

A verseny bizonyára lehetőséget teremt a gyors játék kedvelőinek a versenyzésre, a méltó megemlékezés mellett, aki hosszú időn át volt Kalocsa sakkéletének meghatározó szereplője és koordinátora.

Néhány hasznos információ az indulók számára:

A verseny FIDE értékszámot is módosít!

Helyszín: KIKK, Szent István király út 2-4. szám alatt.

A viadal két szakaszban lesz lebonyolítva, közte ebédet biztosítanak.
1. szakasz: 7 forduló, 15-15 perces játékidővel
2. szakasz: 9 forduló, 5-5 perces játékidővel


Azonos csapatból érkező három, vagy több játékos esetén csapatverenyt is zámítunk.


A verseny díjazása:
I – III. helyezett: kupa és oklevél
IV-VI. helyezettek: oklevél.

Díjazás:

  1. helyezettek: 10.000 Ft + kupa + érem
  2. helyezettek: 7.000 Ft + oklevél
  3. helyezettek: 4.000 Ft + oklevél
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK