2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött a Kalocsa környéki Ivóvízminőség-javító Projekt

Zsiga Ferenc  |  2015. 09. 25., 11:31

Solton szeptember 23-án, az új vízműtelepen tartották azt a projektzáró ünnepséget, melynek keretében a Kalocsa környéki Ivóvízminőség-javító Társulásban résztvevő települések polgármesterei jelképesen is átvették a Barákai ivóvíz rendszer és Solt város ivóvíz ellátás fejlesztését. A kalocsai járás 19 településen megvalósult beruházás nettó költsége közel 2 milliárd 146 millió forint, az átadással a társulásban résztvevő települések immár még biztonságosabban, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával jutnak egészséges ivóvízhez.

A rendezvény házigazdája, Kalmár Pál, Solt város polgármestere elsőként Kovács Ernő kormánymegbízottat, majd a beruházással érintett települések polgármestereit, valamint a tervezésben, a műszaki megvalósításában résztvevő társaságok képviselőit köszöntötte.

A házigazda polgármester rámutatott:
a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0022 számú, "Kalocsa környéki Ivóvízminőség Javító Projekt" megvalósításához a járás valamennyi településének aktív közreműködésére szükség volt. Példaértékű beruházás valósult meg, hiszen a technológiai és technikai fejlesztés következtében az elkövetkezendő évtizedekre megoldódik az egészséges ivóvízellátás a kalocsai járásban a Barákai ivóvíz rendszer és Solt város vízellátásának fejlesztésével.

Kalmár Pál emlékeztetett arra, hogy a projekt 2012 májusában, a támogatási szerződés aláírásával kezdődött, a 19 településen megvalósult beruházás költsége nettó 2 milliárd 145 millió 945 ezer forint, melyből az EU támogatás 1 milliárd 673 millió 441 ezer forint, de a Belügyminisztérium önerő alapjából is 472,5 millió forintot biztosítottak a megvalósítás érdekében.

A szükséges engedélyek jelentős része 2014 nyarán állt rendelkezésre, a megvalósítást a Duna Aszfalt Kft. és az Aquaprofit Zrt. konzorciumban végezte. 

Mint emlékezetes, a projekt egyik legfőbb eleme annak a 32 kilométer hosszú távvezetéknek az építése, amellyel Géderlak, Ordas Dunapataj összekötése révén tételével a barákai rendszer körvezetékessé a biztonság és vízminőség javítása valósult meg, továbbá Hartát és Dunatetétlent is bekapcsolták a rendszerbe, hogy egyúttal a vízminőség javítása is megoldódjon ezen a két településen. A rendszer fontos részét képezi, hogy Dunatetétlenen egy nyomásfokozó állomást építettek.

Solton a vízminőség javítása érdekében egy új, óránként 80 köbméter teljesítményű víztisztítót, a városon belüli 2,5 kilométer hosszú távvezetéket építettek. Az érintett összes településen a vízhálózatok rekonstrukciója mellett tűzcsap-, tolózár csere, bekötővezeték csere, valamint vezetékcsere történt.

Dunatetétlen és Harta között tizenegy kilométer hosszú távvezeték épült, de Harta és Dunapataj között is 6 kilométer vezetéket fektettek le.

A projektzáró rendezvényen dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere is részt vett. Kalocsa belterületén a projekt keretében a Tomori utca, Damjanich utca, Alkony utca, Gárdonyi utca, Csokonai utca, Dózsa György ivóvízvezetékének a rekonstrukciója valósult meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK