2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött a Kalocsa környéki Ivóvízminőség-javító Projekt

Zsiga Ferenc  |  2015. 09. 25., 11:31

Solton szeptember 23-án, az új vízműtelepen tartották azt a projektzáró ünnepséget, melynek keretében a Kalocsa környéki Ivóvízminőség-javító Társulásban résztvevő települések polgármesterei jelképesen is átvették a Barákai ivóvíz rendszer és Solt város ivóvíz ellátás fejlesztését. A kalocsai járás 19 településen megvalósult beruházás nettó költsége közel 2 milliárd 146 millió forint, az átadással a társulásban résztvevő települések immár még biztonságosabban, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával jutnak egészséges ivóvízhez.

A rendezvény házigazdája, Kalmár Pál, Solt város polgármestere elsőként Kovács Ernő kormánymegbízottat, majd a beruházással érintett települések polgármestereit, valamint a tervezésben, a műszaki megvalósításában résztvevő társaságok képviselőit köszöntötte.

A házigazda polgármester rámutatott:
a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0022 számú, "Kalocsa környéki Ivóvízminőség Javító Projekt" megvalósításához a járás valamennyi településének aktív közreműködésére szükség volt. Példaértékű beruházás valósult meg, hiszen a technológiai és technikai fejlesztés következtében az elkövetkezendő évtizedekre megoldódik az egészséges ivóvízellátás a kalocsai járásban a Barákai ivóvíz rendszer és Solt város vízellátásának fejlesztésével.

Kalmár Pál emlékeztetett arra, hogy a projekt 2012 májusában, a támogatási szerződés aláírásával kezdődött, a 19 településen megvalósult beruházás költsége nettó 2 milliárd 145 millió 945 ezer forint, melyből az EU támogatás 1 milliárd 673 millió 441 ezer forint, de a Belügyminisztérium önerő alapjából is 472,5 millió forintot biztosítottak a megvalósítás érdekében.

A szükséges engedélyek jelentős része 2014 nyarán állt rendelkezésre, a megvalósítást a Duna Aszfalt Kft. és az Aquaprofit Zrt. konzorciumban végezte. 

Mint emlékezetes, a projekt egyik legfőbb eleme annak a 32 kilométer hosszú távvezetéknek az építése, amellyel Géderlak, Ordas Dunapataj összekötése révén tételével a barákai rendszer körvezetékessé a biztonság és vízminőség javítása valósult meg, továbbá Hartát és Dunatetétlent is bekapcsolták a rendszerbe, hogy egyúttal a vízminőség javítása is megoldódjon ezen a két településen. A rendszer fontos részét képezi, hogy Dunatetétlenen egy nyomásfokozó állomást építettek.

Solton a vízminőség javítása érdekében egy új, óránként 80 köbméter teljesítményű víztisztítót, a városon belüli 2,5 kilométer hosszú távvezetéket építettek. Az érintett összes településen a vízhálózatok rekonstrukciója mellett tűzcsap-, tolózár csere, bekötővezeték csere, valamint vezetékcsere történt.

Dunatetétlen és Harta között tizenegy kilométer hosszú távvezeték épült, de Harta és Dunapataj között is 6 kilométer vezetéket fektettek le.

A projektzáró rendezvényen dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere is részt vett. Kalocsa belterületén a projekt keretében a Tomori utca, Damjanich utca, Alkony utca, Gárdonyi utca, Csokonai utca, Dózsa György ivóvízvezetékének a rekonstrukciója valósult meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés