2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyománnyá érett a Solti Pincepörkölt Fesztivál – 80 (!) főzőhelyen rotyogott a magyar konyha híressége

Zsiga Ferenc  |  2023. 08. 23., 08:54

2023. augusztus 19-én immár ötödik alkalommal rendezték meg a Solti Pincepörkölt Fesztivált, amelyről az eltelt fél évtized távlatából bizton elmondhatjuk: hagyománnyá érett. Az ünnepi műsorral, gasztronómiai programokkal és zenés szórakozással, nyitott pincékkel zajló műsorfolyamnak a nagy színpad a solti kilátónál, a kisszínpad pedig a Krammer-pincénél adott helyet. Ám ezek megközelítése ezúttal nem volt egyszerű, ugyanis a péntek éjszakai, szombat hajnali vihar, az özönvízszerű eső feláztatta az utakat és a kijelölt főzőhelyeket. Erre így utólag kár lenne sok szót pazarolni, legfeljebb annyit: a soltiak példás kitartással és szervezéssel úrrá lettek a helyzeten. Olyannyira, hogy az előre jelentkező rekordszámú, kivétel nélkül népes társasággal érkező 80 (!) – megszámoltuk – főző egyike sem mondta le a részvételt, 32 főzőmester, illetve csapat pedig a főzőversenybe is benevezett.

A solti pincehegyen ezen a napon egészen kora délutánig természetesen a pörkölté volt a főszerep, az alapanyagokon kívül mindenki hozta magával azt a főzőtudományát, amelyet az elődei generációkon átívelően érleltek – kinek-kinek szájíze szerint – tökéletesre.


Forrás: Gál Zoltán/Pusztafotó

- Én a szalonnával kezdem, ujjnyi csíkokat vágok, úgy 4-5 szeletet. Bevagdosom és egy serpenyőben lassú tűzön megpirítom. Kis tálkára kiszedem és a kisült zsírban megfuttatom a kockára vágott hagymát, míg üveges nem lesz. Akkor beleöntöm a többi hozzávalót, paradicsomot, paprikákat, és amikor a lecsós alap levet eresztett, kicsit még hagyom, kevergetem …” – mondta az egyik, talán a jó solti bortól kicsit bőbeszédűbb főzőmester, aki persze a saját receptjére esküdött, és ebbéli hitében a népes baráti köre is megerősítette.


Forrás: Gál Zoltán/Pusztafotó

Amit mondott, nem volt pusztába, akarom mondani pincehegybe kiáltott szó, ugyanis a versenybe benevezett étkeket a főzők invitálásának engedve lehetőség volt megkóstolni; az előre és a helyszínen is megvásárolható támogatói jegy pedig a Krammer pincénél magába foglalt egy tál ételt, díszített poharat és borkóstolási lehetőséget a kijelölt pincékben.


Forrás: Gál Zoltán/Pusztafotó

A gasztronómiai élményt büfé, kirakodó és kézműves vásár, valamint pálinka és a bor standok, és a nyitott pincék egészítették ki.

A Solt Város Önkormányzata, a Solti Szőlőhegyért Egyesült és a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár által szervezett nagyrendezvényről, még a zsűri eredményhirdetése előtt a helyszínen Farkas Beáta, a művelődési ház és könyvtár igazgatója tájékoztatta szerkesztőségünket.

- Mint látható, már az államalapítás ünnepének előnapján, szombaton életre kelt a Pincehegy, 80 pincénél, illetve főzőhelyen rotyognak a legkülönbözőbb bográcsos ételek. Emellett 23 nyitott pince a legkiválóbb boraival várja a látogatókat. Nagyon sokan rokonaikat, barátaikat invitálták ide, és számos Soltról elszármazott is úgy gondolta, hogy ezen a napon hazalátogat, hiszen a fesztivál arra is kiváló, hogy azokkal is találkozzon, akikkel egy-egy hazaruccanása alkalmával esetleg nem tudna.
Az ötödik alkalommal megrendezett Pincepörkölt Fesztivál iránti, talán minden korábbinál nagyobb érdeklődés azt igazolja, hogy jó kezdeményezés volt a jó bort a jó pörkölttel összekötni, a Solton hagyományos étek, a pincepörkölt főzésére versenyt hirdetni. Ugyan 80 helyen főznek, de 32 csapat gondolta úgy, hogy a versenybe is benevez, ezzel is nagyobb odafigyelésre készteti önmagát és rangot ad az eseménynek. A zsűri tagjainak, Szél István zsűri elnöknek, Tőzsér Istvánné és Karsai Gyuláné tagoknak a pártatlanságához, hozzáértéséhez nem fér kéltség, így szakmailag bizonyosan a legjobb pörköltek kerülnek majd az élmezőnybe és elismerésre”
– mondta az igazgató.

A főzőversenybe benevezettek számára az igazság pillanata a kilátónál felállított nagyszínpadnál 17 órakor érkezett el, Szél István, a zsűri elnöke ekkor hirdetett eredményt.

Mint elhangzott, azV. Pincepörkölt Fesztivál díjazottjai lettek: I. Fürj Gábor, II. Botos József, III. Obornyik Attila, Különdíj: Homó László (Solti Szőlőhegyért Egyesület).

Az első helyezett, Fürj Gábor
Forrás: Gál Zoltán/Pusztafotó

A kupákat, okleveleket és a jutalomtárgyakat a zsűri tagjai hatalmas taps és ováció kíséretében adták át a díjazottak részére.

Ezzel a kulináris élményeknek a solti Pincehegyen még nem volt vége, ugyanis az egész napos, kitüntetések átadása által is rangos és emlékezetes napon a Közösségi kemencénél lángos kóstolásra volt lehetőség, ingyenesen.


Forrás: Gál Zoltán/Pusztafotó

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK