2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jól vizsgázik a biomassza fűtőmű Solton

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 22., 10:47

Solton immár a második télen, közmegelégedésre a biomasszát (faforgácsot, bio-pelletet, hulladék faanyagokat, fűrészport) hasznosító fűtőrendszer biztosítja az intézmények hőellátását. Emellett tavaly, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 46 millió forint összköltséggel napelemek tucatjait telepítették öt nagy közintézmény, az óvoda, a polgármesteri hivatal, az alapszolgáltatási központ, az orvosi rendelők és a Vécsey Károly Művelődési Ház tetejére. A kalocsai járásban Solt az első a környezetbarát rendszerek kiépítésében és működtetésében.

A Vécsey Károly Általános Iskola udvarán üzembe helyezett kazán
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A földgázt kiváltó biomassza alkalmazásával nem csak a levegőszennyezés értékei, de az önkormányzat fűtési kiadásai is csökkentek – tájékoztatta portálunkat Kalmár Pál polgármester. Mint elmondta, a napelemes rendszerek telepítéséhez 6 millió forint önrészre volt szükség. Az első elszámolás március 31-ig megtörténik, így áprilisban már a napelemek vonatkozásában is látni lehet a megtakarítás eredményét.

Az intézmények hőellátásához biomasszát hasznosítanak
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az új, hatékony, jól működő fűtési rendszer hőenergia előállítását 1000 kW-os biomassza kazánra alapozták, a kazánt a Vécsey Károly Általános Iskola felső tagozatának udvarában helyezték üzembe. Az ott előállított, legfeljebb 1000 kW hőteljesítményt távfűtő rendszeren keresztül szállítják az intézményekbe. 

A polgármesteri hivatal épülete, tetején napelemekkel
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szerencsére Solt földrajzi adottságai kedvezőek a távfűtési csőhálózat kiépítéséhez. A várost keresztülszelő Sákor-csatorna két partja elég szélesnek bizonyult a csőhálózat vezetéséhez, a leágazások kiépítése is viszonylag kevés földmunkát igényelt.

Az orvosi rendelők épülete, tetején napelemekkel
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Kalmár Pálazt is elmondta: a beruházásról, annak előnyeiről szívesen adnak tájékoztatást a partner önkormányzatoknak, a működtetés tapasztalatait is készségesen megosztják az érdeklődőkkel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK