2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jól vizsgázik a biomassza fűtőmű Solton

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 22., 10:47

Solton immár a második télen, közmegelégedésre a biomasszát (faforgácsot, bio-pelletet, hulladék faanyagokat, fűrészport) hasznosító fűtőrendszer biztosítja az intézmények hőellátását. Emellett tavaly, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 46 millió forint összköltséggel napelemek tucatjait telepítették öt nagy közintézmény, az óvoda, a polgármesteri hivatal, az alapszolgáltatási központ, az orvosi rendelők és a Vécsey Károly Művelődési Ház tetejére. A kalocsai járásban Solt az első a környezetbarát rendszerek kiépítésében és működtetésében.

A Vécsey Károly Általános Iskola udvarán üzembe helyezett kazán
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A földgázt kiváltó biomassza alkalmazásával nem csak a levegőszennyezés értékei, de az önkormányzat fűtési kiadásai is csökkentek – tájékoztatta portálunkat Kalmár Pál polgármester. Mint elmondta, a napelemes rendszerek telepítéséhez 6 millió forint önrészre volt szükség. Az első elszámolás március 31-ig megtörténik, így áprilisban már a napelemek vonatkozásában is látni lehet a megtakarítás eredményét.

Az intézmények hőellátásához biomasszát hasznosítanak
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az új, hatékony, jól működő fűtési rendszer hőenergia előállítását 1000 kW-os biomassza kazánra alapozták, a kazánt a Vécsey Károly Általános Iskola felső tagozatának udvarában helyezték üzembe. Az ott előállított, legfeljebb 1000 kW hőteljesítményt távfűtő rendszeren keresztül szállítják az intézményekbe. 

A polgármesteri hivatal épülete, tetején napelemekkel
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szerencsére Solt földrajzi adottságai kedvezőek a távfűtési csőhálózat kiépítéséhez. A várost keresztülszelő Sákor-csatorna két partja elég szélesnek bizonyult a csőhálózat vezetéséhez, a leágazások kiépítése is viszonylag kevés földmunkát igényelt.

Az orvosi rendelők épülete, tetején napelemekkel
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Kalmár Pálazt is elmondta: a beruházásról, annak előnyeiről szívesen adnak tájékoztatást a partner önkormányzatoknak, a működtetés tapasztalatait is készségesen megosztják az érdeklődőkkel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés