2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Pincepörkölt fesztiváli vigadalom, sokadalom a solti Szőlőhegyen – Negyven nyitott pince várta az ínyenceket, borivókat

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 01., 09:01

Hosszú története során annyi ember, jármű egy időben talán még soha nem volt a solti Szőlőhegyen, mint június 29-én, szombaton, ahol a kilátónál és környezetében rendezték meg az Első Pincepörkölt Fesztivált. A pincepörkölt természetesen nem valami újfajta étek Solton, emberemlékezet óta főzik vegyes sertéshúsból, de hogy az elkészítése fesztivál rangra emelkedjék, ahhoz az kellett, hogy Kalmár Pál polgármester régóta dédelgetett ötletét ezúttal a pincészetéről híres Krammer Zoltán az önkormányzat segítségével megvalósítsa. A 800 ingatlannak helyet adó, helyben pincehegynek mondott dombok, völgyek ölelésében megbúvó szebbnél szebb pincék ezen a napon megteltek vendégekkel, látogatókkal, amihez a jó pörköltön kívül a „színes programok várnak Solton” volt a hívó szó.

A pörkölt főzési idejére tekintettel már javában főtt az étel a bográcsokban, amikor Kalmár Pál polgármester a kilátónál felállított nagy színpadon a nyitó beszédét 14 órakor az értékteremtés, hagyományőrzés, közösségépítés gondolatokra felfűzve megkezdte. Mint elhangzott: „Nagy volt a kihívás, amikor a rendezvény gondolata megfogalmazódott. Ám a szervezés során azt a fajta összefogást, amelyet megtapasztalhattunk a pincetulajdonosok, a gazdák, az egyesületek, a borlovagrend részéről, akkora erőt adott, amely az aggályokat eloszlatta.”

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármester felidézte: „A solti szőlőhegy a maga tengerszint feletti 180 méterével a magyar Alföld legmagasabb pontja. Fontos, hogy a fiatalokkal, ide látogatókkal megismertessük ezt az értéket, amelyet ez a „hegy” képvisel. A pincehegy mintegy 800 pincét fogad be, több évszázados szőlő- és borfeldolgozásra alkalmas présházakból, pincékből áll, a helyi települési értékvédelem része.

A mi feladatunk, hogy életben tartsuk e pincefalu szőlészeti, borászati hagyományait, megismertessük a föld feletti és föld alatti kincseit.”- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A Solti Mazsorett Együttes fellépését a helyi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara koncertje követte, Fuchs Attila vezényletével, majd a borlopó verseny következett. Ez utóbbi annyiban szorul magyarázatra a laikus számára, hogy a hordóból a bort úgynevezett lopóval veszik ki. Az ilyen versenyen az győz, aki a kancsóba, poharakba töltéshez egy szippantásra a legtöbb bort tudja a hordóból kiszedni.

A pincepörkölt versenybe benevezett 20 csapat értékelését, a díjak kiosztását a zsűri elnöke, Pálszabó Mihály sztárséf a zsűritagok segítségével végezte.

Mint kiderült, a képzeletbeli gasztronómiai dobogó harmadik fokára Joó István és csapata, a másodikra Kun Gábor és csapata, az elsőre Korsós József és csapata léphet fel.

A győztes csapatok az oklevél mellett egy kézzel faragott fakanál és dísztárgy jutalomban is részesültek. Ám a sikeres részvételért valamennyi csapat emléklappal, díszes fakanállal térhetett haza.

A program hátralévő részében a kalocsai No Limit együttes adott koncertet, majd este 10 óráig Mácsai Gábor nosztalgia discoja következett. Az egyes pincéknél viszont még csak akkor lépett tetőfokára a hangulat, vasárnap hajnalig zeneszótól, magyar nótától volt hangos a solti pincehegy.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK