2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Pincepörkölt fesztiváli vigadalom, sokadalom a solti Szőlőhegyen – Negyven nyitott pince várta az ínyenceket, borivókat

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 01., 09:01

Hosszú története során annyi ember, jármű egy időben talán még soha nem volt a solti Szőlőhegyen, mint június 29-én, szombaton, ahol a kilátónál és környezetében rendezték meg az Első Pincepörkölt Fesztivált. A pincepörkölt természetesen nem valami újfajta étek Solton, emberemlékezet óta főzik vegyes sertéshúsból, de hogy az elkészítése fesztivál rangra emelkedjék, ahhoz az kellett, hogy Kalmár Pál polgármester régóta dédelgetett ötletét ezúttal a pincészetéről híres Krammer Zoltán az önkormányzat segítségével megvalósítsa. A 800 ingatlannak helyet adó, helyben pincehegynek mondott dombok, völgyek ölelésében megbúvó szebbnél szebb pincék ezen a napon megteltek vendégekkel, látogatókkal, amihez a jó pörköltön kívül a „színes programok várnak Solton” volt a hívó szó.

A pörkölt főzési idejére tekintettel már javában főtt az étel a bográcsokban, amikor Kalmár Pál polgármester a kilátónál felállított nagy színpadon a nyitó beszédét 14 órakor az értékteremtés, hagyományőrzés, közösségépítés gondolatokra felfűzve megkezdte. Mint elhangzott: „Nagy volt a kihívás, amikor a rendezvény gondolata megfogalmazódott. Ám a szervezés során azt a fajta összefogást, amelyet megtapasztalhattunk a pincetulajdonosok, a gazdák, az egyesületek, a borlovagrend részéről, akkora erőt adott, amely az aggályokat eloszlatta.”

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármester felidézte: „A solti szőlőhegy a maga tengerszint feletti 180 méterével a magyar Alföld legmagasabb pontja. Fontos, hogy a fiatalokkal, ide látogatókkal megismertessük ezt az értéket, amelyet ez a „hegy” képvisel. A pincehegy mintegy 800 pincét fogad be, több évszázados szőlő- és borfeldolgozásra alkalmas présházakból, pincékből áll, a helyi települési értékvédelem része.

A mi feladatunk, hogy életben tartsuk e pincefalu szőlészeti, borászati hagyományait, megismertessük a föld feletti és föld alatti kincseit.”- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A Solti Mazsorett Együttes fellépését a helyi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara koncertje követte, Fuchs Attila vezényletével, majd a borlopó verseny következett. Ez utóbbi annyiban szorul magyarázatra a laikus számára, hogy a hordóból a bort úgynevezett lopóval veszik ki. Az ilyen versenyen az győz, aki a kancsóba, poharakba töltéshez egy szippantásra a legtöbb bort tudja a hordóból kiszedni.

A pincepörkölt versenybe benevezett 20 csapat értékelését, a díjak kiosztását a zsűri elnöke, Pálszabó Mihály sztárséf a zsűritagok segítségével végezte.

Mint kiderült, a képzeletbeli gasztronómiai dobogó harmadik fokára Joó István és csapata, a másodikra Kun Gábor és csapata, az elsőre Korsós József és csapata léphet fel.

A győztes csapatok az oklevél mellett egy kézzel faragott fakanál és dísztárgy jutalomban is részesültek. Ám a sikeres részvételért valamennyi csapat emléklappal, díszes fakanállal térhetett haza.

A program hátralévő részében a kalocsai No Limit együttes adott koncertet, majd este 10 óráig Mácsai Gábor nosztalgia discoja következett. Az egyes pincéknél viszont még csak akkor lépett tetőfokára a hangulat, vasárnap hajnalig zeneszótól, magyar nótától volt hangos a solti pincehegy.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés