2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Solton leszavazták az idősek karácsonyi ajándékozását – Pénz bőven van a város kasszájában

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 14., 19:53

Kalmár Pál, Solt város polgármestere kudarcként éli meg, hogy képviselőtársai az önkormányzat legutóbbi ülésén még csak napirendre sem engedték tűzni a 65 év fölötti helyi lakosok egyszeri, ötezer forint értékű karácsonyi ajándékozását. Holott a javaslat előterjesztőjeként a pénzügyi fedezetet is megjelölte: idén 25 millió forinttal több iparűzési adóbevétel realizálódik a város kasszájában, mint amennyivel év elején számoltak. Az 1220 fő 65 év feletti lakosnak járulékokkal együtt kifizethető összeg nem haladta volna meg a 9 millió forintot. A polgármestert a meghiúsult kezdeményezéséről kérdeztük.

 - Polgármester úr! Valamennyi környező település, beleértve a nagyobbakat, mint például Harta és Dunapataj, karácsonykor évek óta készpénz, ajándék utalvány, ajándékcsomag támogatásban részesíti az idősebb lakosokat. Solton mi okozza az ellenállást ebben a vitathatatlanul jótékonysági kérdésben.


Forrás: Zsiga Ferenc

- A kérdés megválaszolása előtt visszanyúlnék az előzményekhez. A környező és a megye más településeiről érkező hírek nyilván valóan a mi nyugdíjasainkhoz is eljutnak. Így joggal merül föl a kérdés részükről: ha máshol, jóval kisebb költségvetéssel rendelkező önkormányzatok biztosítanak forrást erre a célra, akkor ezt Solt városa, ahol köztudottan kiegyensúlyozott gazdálkodás folyik, a tartalék keret sincs kimerítve, mi több, növekedik a bevétel, miért nem él ezzel a törvényes lehetőséggel?

Solton az önkormányzat legalább évente egy alkalommal miért nem tesz egy nemes gesztust az idős lakosok karácsony előtti megsegítésére? Más, nálunk rosszabb anyagi helyzetben lévő településektől eltekintve úgy gondolom, az érintett körnek jogos ez a felvetése.

Éppen ezért nézettem meg a terveim szerint karácsonyra kiosztandó, ötezer forint értékű Erzsébet utalványok költségigényét. A lakcím nyilvántartási adatok szerint a városnak 1220 fő 65 év feletti, állandó lakcímmel rendelkező lakosa van. Ez az a réteg, amely leginkább csak nyugdíjból, beosztással él, tehát minden segítségnek örülne. Az államnak befizetendő járulékokkal együtt 8 millió 900 ezer forintos egyszeri kifizetés terhelte volna a város büdzséjét. Ezzel szemben csak iparűzési adóból 25 millió forint többletbevételt könyvelhetünk el az idei évben.

- Miként történt, hogy egy ilyen, a lakosság valamennyi rétegében bizonyosan szimpátiát kiváltó kérdésben elutasították az Ön javaslatát?

- Először a pénzügyi bizottság, majd a képviselő-testület elé vittem a javaslatomat. A pénzügyi bizottság nem támogatta, mondván: „Mi lesz, ha egyesek keveslik majd az összeget? Ha most adunk, jövőre is elvárják. Kampány szaga lehet ennek a dolognak.” Amikor a képviselő-testületi ülésen azt kezdeményeztem, hogy a javaslatom kerüljön napirendre, heten ellene szavaztak.

Nyolcadikként egyedül én álltam ki a saját előterjesztésem mellett. Még azt sem fogadták el a pénzügyi bizottság tagjai, amikor szűkíteni próbáltam a kört a 70, illetve 75 év fölötti állandó lakcímmel rendelkező lakosokra. Sajnos hiába érveltem a képviselőknek, hogy kampányra hivatkozni, amikor az önkormányzati választások még távol vannak, ráadásul a képviselő-testületé az érdem, ha ezt megszavazza, a város költségvetésében jövőre elkülöníthetünk forrást erre a célra - süket fülekre találtam.

- Mi a végső tanulság ebben a kérdésben?

- Ahogy magam, a solti 65 év fölötti lakosok is szomorúan olvassák, hallják majd azokat a híreket, hogy más települések legalább karácsonykor, a keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepén egy kis ajándékkal, gesztus értékű utalvánnyal segítik a nyugdíjasaikat. Természetesen nem adom fel.

A következő hasonló ünnepnél megint megteszem az előterjesztésem, aztán majd mindenki a választóival és saját lelkiismeretével számoljon el, miként is szavaz – mondta Kalmár Pál, Solt város polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK