2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Solton leszavazták az idősek karácsonyi ajándékozását – Pénz bőven van a város kasszájában

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 14., 19:53

Kalmár Pál, Solt város polgármestere kudarcként éli meg, hogy képviselőtársai az önkormányzat legutóbbi ülésén még csak napirendre sem engedték tűzni a 65 év fölötti helyi lakosok egyszeri, ötezer forint értékű karácsonyi ajándékozását. Holott a javaslat előterjesztőjeként a pénzügyi fedezetet is megjelölte: idén 25 millió forinttal több iparűzési adóbevétel realizálódik a város kasszájában, mint amennyivel év elején számoltak. Az 1220 fő 65 év feletti lakosnak járulékokkal együtt kifizethető összeg nem haladta volna meg a 9 millió forintot. A polgármestert a meghiúsult kezdeményezéséről kérdeztük.

 - Polgármester úr! Valamennyi környező település, beleértve a nagyobbakat, mint például Harta és Dunapataj, karácsonykor évek óta készpénz, ajándék utalvány, ajándékcsomag támogatásban részesíti az idősebb lakosokat. Solton mi okozza az ellenállást ebben a vitathatatlanul jótékonysági kérdésben.


Forrás: Zsiga Ferenc

- A kérdés megválaszolása előtt visszanyúlnék az előzményekhez. A környező és a megye más településeiről érkező hírek nyilván valóan a mi nyugdíjasainkhoz is eljutnak. Így joggal merül föl a kérdés részükről: ha máshol, jóval kisebb költségvetéssel rendelkező önkormányzatok biztosítanak forrást erre a célra, akkor ezt Solt városa, ahol köztudottan kiegyensúlyozott gazdálkodás folyik, a tartalék keret sincs kimerítve, mi több, növekedik a bevétel, miért nem él ezzel a törvényes lehetőséggel?

Solton az önkormányzat legalább évente egy alkalommal miért nem tesz egy nemes gesztust az idős lakosok karácsony előtti megsegítésére? Más, nálunk rosszabb anyagi helyzetben lévő településektől eltekintve úgy gondolom, az érintett körnek jogos ez a felvetése.

Éppen ezért nézettem meg a terveim szerint karácsonyra kiosztandó, ötezer forint értékű Erzsébet utalványok költségigényét. A lakcím nyilvántartási adatok szerint a városnak 1220 fő 65 év feletti, állandó lakcímmel rendelkező lakosa van. Ez az a réteg, amely leginkább csak nyugdíjból, beosztással él, tehát minden segítségnek örülne. Az államnak befizetendő járulékokkal együtt 8 millió 900 ezer forintos egyszeri kifizetés terhelte volna a város büdzséjét. Ezzel szemben csak iparűzési adóból 25 millió forint többletbevételt könyvelhetünk el az idei évben.

- Miként történt, hogy egy ilyen, a lakosság valamennyi rétegében bizonyosan szimpátiát kiváltó kérdésben elutasították az Ön javaslatát?

- Először a pénzügyi bizottság, majd a képviselő-testület elé vittem a javaslatomat. A pénzügyi bizottság nem támogatta, mondván: „Mi lesz, ha egyesek keveslik majd az összeget? Ha most adunk, jövőre is elvárják. Kampány szaga lehet ennek a dolognak.” Amikor a képviselő-testületi ülésen azt kezdeményeztem, hogy a javaslatom kerüljön napirendre, heten ellene szavaztak.

Nyolcadikként egyedül én álltam ki a saját előterjesztésem mellett. Még azt sem fogadták el a pénzügyi bizottság tagjai, amikor szűkíteni próbáltam a kört a 70, illetve 75 év fölötti állandó lakcímmel rendelkező lakosokra. Sajnos hiába érveltem a képviselőknek, hogy kampányra hivatkozni, amikor az önkormányzati választások még távol vannak, ráadásul a képviselő-testületé az érdem, ha ezt megszavazza, a város költségvetésében jövőre elkülöníthetünk forrást erre a célra - süket fülekre találtam.

- Mi a végső tanulság ebben a kérdésben?

- Ahogy magam, a solti 65 év fölötti lakosok is szomorúan olvassák, hallják majd azokat a híreket, hogy más települések legalább karácsonykor, a keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepén egy kis ajándékkal, gesztus értékű utalvánnyal segítik a nyugdíjasaikat. Természetesen nem adom fel.

A következő hasonló ünnepnél megint megteszem az előterjesztésem, aztán majd mindenki a választóival és saját lelkiismeretével számoljon el, miként is szavaz – mondta Kalmár Pál, Solt város polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK