2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Solton új magyar pincepörkölt rekordot állítottak fel – A IV. Solti Pincepörkölt Fesztivált augusztus 20-án tartották

Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 24., 12:40

Ugyan Solton az államalapítás megünneplésének programja az esős idő miatt némiképp változott, de ez nem akadályozta meg a szervezőket és a Solti Szőlőhegyért Egyesület tagjait abban, hogy népes közönség előtt megkíséreljék megdönteni az egy edényben főzött pincepörkölt magyar mennyiségi rekordját. Örömmel jelenjük, hogy a kísérlet augusztus 20-án sikerrel zárult, a Hajóson 2012-ben 380 kilogramm össztömeggel felállított rekordot a soltiak 450 kilogramm össztömege kerek 70 kilogrammja túlszárnyalta, így hivatalos ítész által igazoltan, jelenleg Solt vezeti az élmezőnyt.

Természetesen a tengernyi pincepörkölt nem önmagáért és a korábbi rekord megdöntésére készült, hanem hogy a nyitott pincék látogatására és az ünnepi programra érkezők jó étvággyal elfogyasszák a helyben is népszerű étket.

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012-ben állították fel először érvényesen a pincepörkölt mennyiségi magyar rekordját, ami a soltiaknak köszönhetően augusztus 20-án megdőlt.

Nem olyan messze Solttól, Hajóson, akkor 380 kilogramm számított össztömegű, egyetlen edényben elkészített óriás pincepörköltet főztek. Ezt sikerült most átadni a múltnak Solton, a Kramer pincénél, ahol 450 kilogramm számított össztömegű pincepörkölt készült el.

A IV. Solti Pincepörkölt Fesztivál az eső ellenére nagy tömegeket vonzott, ami a rekordkísérlet mellett a nyitott pincéknek is köszönhető.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Fotó: viniczai


Számított össztömeget nézünk, a főzővízen kívüli alapanyag mennyiségét egyenként lemértük, amikor belekerültek a főzőedénybe. Ennek mennyisége 425 kilogrammot tett ki, és jegyzőkönyveztük, hogy e mellé 90 liter főzővizet öntöttek az edénybe, így az össztömeg a főzés előtt 515 kilogramm volt. A szakemberek, szakácsok egybehangzóan nyilatkozták, hogy a főzési veszteséget 10 százalék körül lehet számítani. Így alakult ki a számított végeredmény a 450 kilogramm.”- adott felvilágosítást Sebestyén István.

A Magyar Rekordok Egyesület regisztrátora hozzátette, a pincepörkölt, de önmagában a pörkölt magyar sajátosság. Lassan két évtizede Benke Laci bácsi volt, aki először próbálta nemzetközi szinten elmagyarázni, hogy a pörkölt egyáltalán micsoda, részben sikerrel, részben sikertelenül. Nekünk, magyaroknak fontos, hogy a saját nemzeti ételeink révén milyen nagyszerű dolgokat tudunk megmutatni, elsősorban egymásnak.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Fotó: viniczai


Évente 50-70 rekordkísérleten vesz részt az Egyesület, ebben szerepel kulturális, gasztro, sport, tömeg, gyűjtemény, méret, mennyiség. Elvileg minden rendkívüli teljesítményből rekord válhat!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK