2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szemet gyönyörködtető tavak készülnek Solton - Több célú tó fogad bennünket Kalocsa és Kecskemét irányából

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 11., 15:36

Esztétikailag is figyelemre méltó, horgászatra, tó-parti kikapcsolódásra is alkalmas, közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható két tó és környezete fogadja hamarosan a Soltra Kalocsa és Kecskemét irányából érkezőket. Mint megtudtuk, még a további nagy fejlesztések, az új városközpont, sportcsarnok kialakítása, építése előtt befejeződik a tavak rehabilitációja. A Kalocsa felöli, úgynevezett Kontár – tó kotrását nemrégiben kezdték, de a Kecskemét irányából Dunaföldvár felé tartva, a körforgó előtti tó kialakítása gyakorlatilag befejeződött, ott már csak a parkosítási munkálatok vannak hátra.

Az Aranykulcs városába az 51-es főúton érkezve még munkagépeket, felvonulási területet látunk, de a jelenlegi nádrengeteg, nyáron szúnyogtanya már nem sokáig rontja a városképet, ugyanis egy szépen kialakított, vízutánpótlással is életben tartott, több célú tavacska fogad majd bennünket, Kalocsa irányából érkezőket.
Az 52-es főút mellett, a solti rendőrőrs épületével szemben lévő, nagyobb kiterjedésű Kórósi-tó rekonstrukciója gyakorlatilag befejeződött, a beruházás ott a parkosítási munkálatokkal folytatódik.

Mint korábban beszámoltunk róla, januárban kezdődött a solti belterületi csapadékvízgyűjtő tavak felújítása, amely a Kalocsa irányából érkezőknek is minden bizonnyal szembetűnő, mi több, szemet gyönyörködtető látványt nyújt majd.

A beruházásra a Jövőnk Energiája Terület – és Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert mintegy 120 millió forint teremti meg a lehetőségét. A kivitelezési munkálatok január közepén az 52-es főút melletti tónál kezdődtek.
Jelenleg a Kalocsa irányából látható, többnyire a sarjadó nád által takart tó rekonstrukciója van kezdeti stádiumban. A helységjelző táblától balra, a Havas utcánál elterülő, az út által is határolt belvízgyűjtő tó felújítása nagy segítség lesz a környéken lakóknak, akik pihenőparkként és horgászatra is tudják majd használni a területet.A tavat nem csak tisztítják, mélyítik, hanem a víz utánpótlásáról is gondoskodnak. Ezt a munkát immár annak a szemléletnek a tükrében végezzük, hogy nem elég egy tavat, vízgyűjtőt kialakítani, hanem a víz megtartásáról és annak utánpótlásáról is gondoskodni szükséges. Amennyiben a projekt lezárul, a két tó környezetében egy esztétikailag is figyelemre méltó, horgászatra, tó-parti elfoglaltságokra, kikapcsolódásra is alkalmas, közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható tó és környezete fogadja majd a Soltra érkezőke - mondta Kalmár Pál.A polgármester a 120 millió forint felhasználásáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló összeg nagyobbik részét az 52-es út mentén, a rendőrség épületével szemben elhelyezkedő, korábban elhanyagolt állapotban lévő, a mostani felújítást követően nagyobb vízfelületű tó kialakítására és annak vízutánpótlására fordítják.
Mint elhangzott, városképi szempontból ez a tó is komoly jelentőséggel bír, hiszen a Kecskemét irányából érkezőket, szinte közvetlenül az 51-es, 52-út körforgója előtt, egy nagy kiterjedésű nádrengeteg fogadta. A helyben csak Kórósi-tónak nevezett, eliszaposodott terület a gépi kotrást követően már most olyan képet mutat, mint a közelben lévő, a horgász egyesület által szépen karbantartott tavak. Igaz, itt a fásítás, parkosítás még hátra van, de ez is hamarosan megtörténik – mondta a polgármester.

Kalmár Pál rámutatott:

az 51-es és az 52-es főút mentén elhelyezkedő tó felújítása nem zavarta a fontos útvonalakon zajló közlekedést.

Legfeljebb a kitermelt föld elszállításán dolgozó járművek fokozták a két út egyébként is nagy forgalmát.

A polgármester szerint a Kalocsa irányából érkezőket még ennyire sem zavarja majd a Kontár-tó felújítása, mert ott a föld elszállítása részben belső utakon történik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK