2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szemet gyönyörködtető tavak készülnek Solton - Több célú tó fogad bennünket Kalocsa és Kecskemét irányából

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 11., 15:36

Esztétikailag is figyelemre méltó, horgászatra, tó-parti kikapcsolódásra is alkalmas, közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható két tó és környezete fogadja hamarosan a Soltra Kalocsa és Kecskemét irányából érkezőket. Mint megtudtuk, még a további nagy fejlesztések, az új városközpont, sportcsarnok kialakítása, építése előtt befejeződik a tavak rehabilitációja. A Kalocsa felöli, úgynevezett Kontár – tó kotrását nemrégiben kezdték, de a Kecskemét irányából Dunaföldvár felé tartva, a körforgó előtti tó kialakítása gyakorlatilag befejeződött, ott már csak a parkosítási munkálatok vannak hátra.

Az Aranykulcs városába az 51-es főúton érkezve még munkagépeket, felvonulási területet látunk, de a jelenlegi nádrengeteg, nyáron szúnyogtanya már nem sokáig rontja a városképet, ugyanis egy szépen kialakított, vízutánpótlással is életben tartott, több célú tavacska fogad majd bennünket, Kalocsa irányából érkezőket.
Az 52-es főút mellett, a solti rendőrőrs épületével szemben lévő, nagyobb kiterjedésű Kórósi-tó rekonstrukciója gyakorlatilag befejeződött, a beruházás ott a parkosítási munkálatokkal folytatódik.

Mint korábban beszámoltunk róla, januárban kezdődött a solti belterületi csapadékvízgyűjtő tavak felújítása, amely a Kalocsa irányából érkezőknek is minden bizonnyal szembetűnő, mi több, szemet gyönyörködtető látványt nyújt majd.

A beruházásra a Jövőnk Energiája Terület – és Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert mintegy 120 millió forint teremti meg a lehetőségét. A kivitelezési munkálatok január közepén az 52-es főút melletti tónál kezdődtek.
Jelenleg a Kalocsa irányából látható, többnyire a sarjadó nád által takart tó rekonstrukciója van kezdeti stádiumban. A helységjelző táblától balra, a Havas utcánál elterülő, az út által is határolt belvízgyűjtő tó felújítása nagy segítség lesz a környéken lakóknak, akik pihenőparkként és horgászatra is tudják majd használni a területet.A tavat nem csak tisztítják, mélyítik, hanem a víz utánpótlásáról is gondoskodnak. Ezt a munkát immár annak a szemléletnek a tükrében végezzük, hogy nem elég egy tavat, vízgyűjtőt kialakítani, hanem a víz megtartásáról és annak utánpótlásáról is gondoskodni szükséges. Amennyiben a projekt lezárul, a két tó környezetében egy esztétikailag is figyelemre méltó, horgászatra, tó-parti elfoglaltságokra, kikapcsolódásra is alkalmas, közegészségügyi szempontból sem elhanyagolható tó és környezete fogadja majd a Soltra érkezőke - mondta Kalmár Pál.A polgármester a 120 millió forint felhasználásáról szólva azt hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló összeg nagyobbik részét az 52-es út mentén, a rendőrség épületével szemben elhelyezkedő, korábban elhanyagolt állapotban lévő, a mostani felújítást követően nagyobb vízfelületű tó kialakítására és annak vízutánpótlására fordítják.
Mint elhangzott, városképi szempontból ez a tó is komoly jelentőséggel bír, hiszen a Kecskemét irányából érkezőket, szinte közvetlenül az 51-es, 52-út körforgója előtt, egy nagy kiterjedésű nádrengeteg fogadta. A helyben csak Kórósi-tónak nevezett, eliszaposodott terület a gépi kotrást követően már most olyan képet mutat, mint a közelben lévő, a horgász egyesület által szépen karbantartott tavak. Igaz, itt a fásítás, parkosítás még hátra van, de ez is hamarosan megtörténik – mondta a polgármester.

Kalmár Pál rámutatott:

az 51-es és az 52-es főút mentén elhelyezkedő tó felújítása nem zavarta a fontos útvonalakon zajló közlekedést.

Legfeljebb a kitermelt föld elszállításán dolgozó járművek fokozták a két út egyébként is nagy forgalmát.

A polgármester szerint a Kalocsa irányából érkezőket még ennyire sem zavarja majd a Kontár-tó felújítása, mert ott a föld elszállítása részben belső utakon történik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés