2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Színvonalas, tömeget vonzó nagyrendezvényt tartottak Solton – Fókuszban a vidék és közösségfejlesztés, a hagyományok ápolása

Színvonalas, tömeget vonzó nagyrendezvényt tartottak Solton – Fókuszban a vidék és közösségfejlesztés, a hagyományok ápolása
Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 29., 09:24

Solt újra egy színvonalas nagyrendezvénnyel rukkolt ki szeptember 28-án, szombaton. Mind a városlakóknak, mind a vendégeknek láthatóvá tette, mi az, amiért jó és szerethető város, melyek azok az értékek, amelyek mások mellett a hagyományőrzésben, a vállalkozói kör innovációjában, a közösségi élet számos területén, a helyi hagyományok, értékek megóvásában is megmutatkoznak. A Boss étterem hatalmas parkolójában ezúttal nem csak a járműveknek, hanem a fedett szabadtéri színpadnak, kiállítótereknek, sátraknak, játszótereknek is bőven volt hely, hogy ki-ki megtalálja a hozzá leginkább közel álló, leginkább illő programokat.

Hogy Solton már nem megteremteni, hanem tovább éltetni, fejleszteni kell a solti emberek szorgalmának, múlt és hagyományaik iránti tiszteletének köszönhetően létrejött, megőrzött értékeket, abban Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke erősítette meg a helyieket, és további segítséget ígért a folytatáshoz.

A 15 órakor kezdődő műsorkavalkádot Kalmár Pál polgármester nyitotta meg, majd a terület szerencsés berendezésének köszönhetően a népes közönség egy időben kísérhette figyelemmel a színpadi produkciókat, és tekinthette meg, vehetett részt az ételkóstolóval egybekötött termékbemutatón, hot-dog evő versenyen, kötélhúzó versenyen, kerti kisgép, traktor, mezőgazdasági gép bemutatón, a kiegészítőnek mondott, de valójában önálló elfoglaltságot nyújtó kísérőprogramokon.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Kalmár Pál polgármester 15 órakor elhangzó köszöntőbeszéde után Sipos Tamás, az Irigy Hónaljmirigy és a Sing Sing zenekar frontembere lépett a színpadra.
A hagyományápolás jegyében, a színpadhoz közeli, elkülönített részén régi tárgyakból összeállított szabadtéri kiállítás engedett betekinteni az előző generációk több száz éven keresztül formálódó tárgyi és öltözködés kultúrájába, életmódjába.

A Szőlőhegyéről, sikeres mezőgazdaságáról is ismert Solton meglepően sokan kísérték figyelemmel azt a pódiumbeszélgetést, amelyben mint szakember, az Alföld vízháztartásának javításáról Fodor Tamás családi gazdálkodó beszélt a jelen és a jövő öntözési problémáiról.
A számadatokban, példákban gazdag, önálló előadásnak is beillő beszélgetés egyik konklúziója, hogy egyes növényi kultúráknál, a veszteség elkerülése érdekében a hagyományos öntözés helyett annak csepegtető változatára kell áttérni, mert a nagy melegekben már az öntözővíz kijuttatásakor elpárolog a víz egyharmada. Aki érdeklődéssel, figyelemmel kísérte az előadást, az a végén feltett „ellenőrző” kérdésekre adott helyes válaszért jutalmat kapott.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Jövő generációja – Gyermekeink Solton című program keretében a helyi Mesevár Óvoda és Mini Bölcsőde táncbemutatóját tekinthette meg az akkorra már szülőkkel, nagyszülőkkel is jócskán gyarapodott közönség. A kicsik nem csak szereplőként, de a közönség részeként is jól érezhették magukat, mert játszósarok várta őket a rendezvény ideje alatt.

A 17 órakor kezdődő, Hagyományok ápolása az öltözködésben című ötletes Tini divatbemutató azért volt egyszerre szórakoztató és izgalmas, mert tizenéves fiatalok öltötték magukra déd- és ükanyáik, apáik egykori ünnepi öltözetét, aminek modernebb, mai divathoz igazított változatát is megtekinthette a közönség egy hartai vállalkozó kiállításában.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Nonprofit Kft.-je egy külön pavilonban önállóan is bemutatkozott, szakemberei egy rövid előadást is tartottak a színpadon. 


Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke 18 órakor elhangzó beszédében kiemelte: Solt a mezőgazdasági termelés szinte összes területét lefedi. Ezért is fontosak a jelenlegihez hasonló rendezvények, hogy a vidéki életformához, a mezőgazdasághoz ha másként nem, hát a bemutatott gyönyörű mezőgazdasági gépeken keresztül teremtsünk kedvet a jövő generációinak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Mint elhangzott, Solton az elmúlt öt évben igen jelentős fejlesztések történtek, itt az egyik legnagyobb a területalapú támogatások kifizetése, de a beruházások sem maradhatnak említés nélkül.
Ez azt jelenti, hogy az itt élők komolyan gondolják, hogy van jövő, van jövője a mezőgazdaságnak. Még akkor is, ha az Európai Unióval van a magyar kormánynak egy komoly vitája, ugyanis 2020-2021 után csökkenteni szeretnék a vidékfejlesztési és a gazdáknak nyújtott támogatást.
Abban bíznak, hogy a tavasszal felálló új EU Bizottsággal értelmesebb vitát tudnak folytatni erről, mint a most leköszönővel – mondta a képviselő.

Hozzátette, a solti gazdálkodók nagyon szép eredményeket értek el, amelyhez az önkormányzat a lehetőségeihez mérten a segítséget megadta.


Az elmúlt öt évben több milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Soltra, amelynek következtében az itt élők úgy gondolhatják, hogy akár ők, akár az őket követő nemzedék is méltó körülmények között tudnak élni Solton.

Ahogy a képviselő mondta, nem kerülgeti a forró kását, mert két hét múlva önkormányzati választás van.

Mint 22 éve parlamenti képviselőtől, 16 éve az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság elnökétől reméli elfogadják, folytatásra ösztönzi a soltiakat. Arra, hogy a következő ciklusban az öt éve Kalmár Pál vezetett önkormányzat élén továbbra is Kalmár Pált lássa, vele együtt tudjon dolgozni, és egy olyan képviselő-testület legyen, amely Kalmár Pál programját végre tudja hajtani.” A képviselő azt kívánta Soltnak, hogy bölcs döntést hozzanak, hogy a folytatás a következő öt évben magvalósuló eredményekben is megmutatkozhasson. Tehát azt kéri, a soltiak Kalmár Pállal és az őt támogató képviselő-jelöltekkel együtt gondolkodjanak.
A képviselő végül jó szórakozást kívánt a további programokhoz.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Pincepörkölt Fesztiválon nagy sikerrel fellépő No Limit zenekar már azt követően csapott a húrokba,hogy a közönség az alkalomra főzött finom sértéspörköltet elfogyasztotta. Mácsai Gabee nosztalgia diszkója a késő esti órákig szórakoztatta az akkora már a környező településekről is szép számmal érkező közönséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei