2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az évtized legjobb újboraival mutatkoztak be Soltvadkerten - X. Márton-napi újbor ünnep a Szőlő és Bor Városában

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 09., 21:25

Soltvadkerten november 9-én, pénteken zsúfolásig megtelt a sportcsarnok a X. Márton-napi borünnep közönségével. A résztvevők nagyobb része nem a tíz év távlatában legjobb újborok kortyolgatására érkezett, hanem azokra a neves előadókra volt kíváncsi, akik az ágazat sikerei mellett annak gondjairól és jövőjéről is beszéltek. Természetesen az ünnepség jó alkalom volt arra, hogy a Duna borrégió pincészetei az idei év legjobb újborait kóstoltassák a hozzá értő közönséggel.

A X. Márton-napi újbor ünnep vendégeit, köztük dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárt Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere és a soltvadkerti Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

 

A polgármester, aki maga is agrárszakember, köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy az adatok szerint 2004-ben volt az ideihez hasonló, kimagaslóan jó termés, de arra senki nem gondolt, hogy a tavalyi, 2017-es év rekordtermését a mennyiség mellett minőségben is meg lehet előzni. Az adatok szerint a tavalyi 297 ezer mázsa terméssel szemben

idén 320 ezer mázsa szőlőt szüreteltek Soltvadkerten, de ez még nem a végleges adat.

Mint a polgármester beszédében elhangzott: tíz év alatt 50 százalékkal csökkent a hegyközség tagjainak a száma, de ezek közül is csak a tagok 10 százalék készít bort, a többi értékesíti a szőlőt.
Lehoczki Ferenc azt szorgalmazta: ahogy más területeken, a szőlőtermesztő ágazatban is ki kell alakítani egy életpálya modellt, hogy az szőlőtermesztésből és borkészítésből megélőknek biztos jövőképe legyen. Azt javasolta, hogy a Font Sándor által  ajánlott módszer szerint a szőlő felvásárlási árát a bor mindenkori árának 25 százalékában állapítsák meg, ami az ár kiszámíthatóságát tekintve jelentős előrelépés lenne.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke ezúttal úgyis, mint helyi, 8 hektáron szőlőt művelő gazda szólt a közönséghez. Mint rámutatott:

az idei termést a szokatlanul meleg nyárnak és ősznek köszönhetően soha ilyen rövid idő alatt nem szüretelték le.

Mindez felvásárlási oldalról országosan is komoly tárolási és hűtőkapacitás gondokat eredményezett. Ám ezen a helyzeten úrrá lettek, és ahogy fogalmazott, a helyzetet „zajmentesen” sikerült kezelni.

A képviselő parlamenti tisztségéből adódóan az ország 22 borrégiójának eredményeit is bemutatta. E szerint a legtöbb helyen a magasabb termésátlag a felvásárlási árak mintegy 10-15 százalékos csökkenésével járt együtt, de ez a Kunsági borvidéken a gazdák előrelátásának köszönhetően nem jelentkezett. Font Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szőlészet és borászat ágazat legkiválóbb szakemberei, köztük az izsáki származású dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár jött el Soltvadkertre, így a nagyszámú érdeklődő első kézből értesülhet az ágazatot érintő aktuális kérdésekről, a tudományt is képviselő szakemberek részéről pedig a legkorszerűbb ismereteket szerezhetik meg.

A tízedik újborünnep közönségét Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Kunság Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a helyi Kramer Fülöp Borlovagrend stílusosan Márton-napi „libaságokkal” látta vendégül, amelyhez a Duna borrégió pincészeteinek kitűnő újborait szolgálták fel. 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A négyoldalas szórólapért kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK