2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Az évtized legjobb újboraival mutatkoztak be Soltvadkerten - X. Márton-napi újbor ünnep a Szőlő és Bor Városában

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 09., 21:25

Soltvadkerten november 9-én, pénteken zsúfolásig megtelt a sportcsarnok a X. Márton-napi borünnep közönségével. A résztvevők nagyobb része nem a tíz év távlatában legjobb újborok kortyolgatására érkezett, hanem azokra a neves előadókra volt kíváncsi, akik az ágazat sikerei mellett annak gondjairól és jövőjéről is beszéltek. Természetesen az ünnepség jó alkalom volt arra, hogy a Duna borrégió pincészetei az idei év legjobb újborait kóstoltassák a hozzá értő közönséggel.

A X. Márton-napi újbor ünnep vendégeit, köztük dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárt Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere és a soltvadkerti Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

 

A polgármester, aki maga is agrárszakember, köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy az adatok szerint 2004-ben volt az ideihez hasonló, kimagaslóan jó termés, de arra senki nem gondolt, hogy a tavalyi, 2017-es év rekordtermését a mennyiség mellett minőségben is meg lehet előzni. Az adatok szerint a tavalyi 297 ezer mázsa terméssel szemben

idén 320 ezer mázsa szőlőt szüreteltek Soltvadkerten, de ez még nem a végleges adat.

Mint a polgármester beszédében elhangzott: tíz év alatt 50 százalékkal csökkent a hegyközség tagjainak a száma, de ezek közül is csak a tagok 10 százalék készít bort, a többi értékesíti a szőlőt.
Lehoczki Ferenc azt szorgalmazta: ahogy más területeken, a szőlőtermesztő ágazatban is ki kell alakítani egy életpálya modellt, hogy az szőlőtermesztésből és borkészítésből megélőknek biztos jövőképe legyen. Azt javasolta, hogy a Font Sándor által  ajánlott módszer szerint a szőlő felvásárlási árát a bor mindenkori árának 25 százalékában állapítsák meg, ami az ár kiszámíthatóságát tekintve jelentős előrelépés lenne.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke ezúttal úgyis, mint helyi, 8 hektáron szőlőt művelő gazda szólt a közönséghez. Mint rámutatott:

az idei termést a szokatlanul meleg nyárnak és ősznek köszönhetően soha ilyen rövid idő alatt nem szüretelték le.

Mindez felvásárlási oldalról országosan is komoly tárolási és hűtőkapacitás gondokat eredményezett. Ám ezen a helyzeten úrrá lettek, és ahogy fogalmazott, a helyzetet „zajmentesen” sikerült kezelni.

A képviselő parlamenti tisztségéből adódóan az ország 22 borrégiójának eredményeit is bemutatta. E szerint a legtöbb helyen a magasabb termésátlag a felvásárlási árak mintegy 10-15 százalékos csökkenésével járt együtt, de ez a Kunsági borvidéken a gazdák előrelátásának köszönhetően nem jelentkezett. Font Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szőlészet és borászat ágazat legkiválóbb szakemberei, köztük az izsáki származású dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár jött el Soltvadkertre, így a nagyszámú érdeklődő első kézből értesülhet az ágazatot érintő aktuális kérdésekről, a tudományt is képviselő szakemberek részéről pedig a legkorszerűbb ismereteket szerezhetik meg.

A tízedik újborünnep közönségét Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Kunság Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a helyi Kramer Fülöp Borlovagrend stílusosan Márton-napi „libaságokkal” látta vendégül, amelyhez a Duna borrégió pincészeteinek kitűnő újborait szolgálták fel. 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A négyoldalas szórólapért kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK