2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó strandján és üdülőövezetében

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 12., 17:41

A Vadkerti-tó és a mellette lévő üdülőfalu életében korszakos jelentőségű beruházásokat adtak át június 12-én, pénteken, a soltvadkerti üdülőhely strandján rendezett ünnepségen. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os, turizmusfejlesztési pályázatán a fejlesztés már befejezett, mintegy 100 milliós első szakasza után a 2. és 3. ütemre elnyert, összesen 327,59 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a fürdőhely komplex, egységes arculatú építészeti fejlesztése példa értékű színvonalon valósult meg.

Az ünnepség vendégeit, elsőként dr. Kerényi János és Font Sándor országgyűlési képviselőket, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyi Közgyűlés elnökét, a pályázat megvalósítását elindító Lehoczki Ferenc nyugdíjba vonult polgármestert, a helyi köz - és társadalmi élet képviselőit, a tervező és a kivételező cég munkatársait Temerini Ferenc polgármester köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A városvezető hangsúlyozta: a beruházás a koronavírus-járvány terhelte időszakban került a végső fázisába, de az ebből adódó kivitelezői nehézségeket az is bonyolította, hogy az önkormányzat időközben hozott döntése nyomán a gázt is bevezették a területre és az ingatlanokba. Ennek ellenére jóval a határidő előtt fejeződött be.
Temerini Ferenc megköszönte Rideg Lászlónak és a megyei önkormányzat területfejlesztésért felelős nonprofit társaságának a beruházás megvalósításához nyújtott hatékony segítségét. A polgármester bejelentette: a létesítmény, a strand üzemeltetését a Schnürlein Andor vezette, a város tulajdonában lévő önkormányzati cég, míg a pályázat keretében kialakított büfét és fedett terasszal is rendelkező vendéglátó helyet szerződéssel Horváthné Danis Judit üzemelteti.

A közélet szereplői közül elsőként Rideg László szólalt fel. A megyei közgyűlés elnöke amellett, hogy a projektek megvalósításában résztvevők munkáját megköszönte, kifejtette: természetes tavaink az idegenforgalmi látnivalókban, attrakciókban gazdag megyénknek fontos vonzerejét képezik.

A MEGYÉBEN 500 (!) TOP-OS FEJLESZTÉS VAN MEGVALÓSÍTÁS ALATT, EZEK EGY RÉSZE, PÉLDÁUL VADKERTI-TÓNÁL, A SZELIDI-TÓNÁL IS MEGVALÓSULT TURISZTIKAI FEJLESZTÉS.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy részben a most átadott beruházáshoz kapcsolódóan Soltvadkert város más hasonló, vagy ettől nagyobb pályázati összegekhez jutott a záportározó, a kerékpárutak, a csapadékvíz-hálózat kialakításához, fejlesztéséhez, amely így együtt eléri az egymilliárdos összeget.

A KÖZGYŰLÉS ELNÖKE BEJELENTETTE: A 2021-BEN INDULÓ ÚJ TOP-OS FEJLESZTÉSI CIKLUSBAN IS LESZ TURIZMUSFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉG, ÍGY MÁR MOST ÉRDEMES GONDOLKODNI A FEJLESZTÉSEK TOVÁBBI IRÁNYÁN, AMELYHEZ TOVÁBBRA IS SEGÍTŐ KEZET NYÚJT A BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor méltatta a beruházást, a TOP pályázatok révén a Vadkerti-tó környezetében megvalósult, egységes arculatú fejlesztéseket. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a beruházás most átadott második és harmadik ütemét megelőzően mintegy 100 milliós, ugyancsak TOP-os forrásból valósult meg a tó-parton lévő Fekete Villa négycsillagos panzióvá fejlesztése.

ILYEN NAGYSÁGRENDŰ BERUHÁZÁS-SOROZAT EDDIG SOHA NEM VALÓSULT MEG A VADKERTI-TÓ ÉS AZ ÜDÜLŐFALU ÉLETÉBEN

– szögezte le a képviselő.

Font Sándor megköszönte Rideg László és munkatársai segítő közreműködését, és azt kérte: a további fejlesztésekhez is nyújtsanak hatékony segítséget.

A képviselő rámutatott: a strandszezon kezdetére időzített átadás idején azzal kell szembesülni, hogy míg a megye más településein 70-80 milliméter csapadék esett, addig a Vadkerti-tó közvetlen környékén csupán 10 milliméter. Mindez megmutatkozik a természetes tó vízszintjén.

Ám

ÓVA INTETT ATTÓL, HOGY BÁRKI IS VÉSZHARANGOKAT KONGASSON EMIATT, UGYANIS ILYEN HELYZET MÁR TÖBBSZÖR ELŐÁLLT, DE A TERMÉSZET EZT MINDIG IDŐBEN TUDTA KORRIGÁLNI. RÁADÁSUL IMMÁR A TÓNAK A ZÁPORTÁROZÓVAL VALÓ ÖSSZEKÖTÉSE IS SEGÍTHETI AZ ÁTMENETI ALACSONY VÍZÁLLÁS KEZELÉSÉT

– mondta a képviselő.

Font Sándor kijelentette, a jövőben is minden segítséget megad a Vadkert-tó és az üdülőövezet fejlesztéséhez, hiszen annak iránya mind a kemping, mind a további területeket érintőn már most körvonalazódik.

A két szónok után a polgármester a komplexumot tervező Priskin Zolán tervezőt kérte fel, hogy a beruházás első és második ütemében megvalósult fejlesztéseket ismertesse.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A mérnök által elmondottakból, a helyszínen látottakból kiderült: a második ütem megvalósításánál nem kevesebb célt tűztek ki, minthogy

AZ ELÉGEDETT VENDÉGEK KÖZÜL MIND TÖBB LEGYEN A VISSZATÉRŐ VENDÉGEK SZÁMA, VALAMINT A HATÉKONY MARKETINGNEK IS KÖSZÖNHETŐEN EMELKEDJEN A TÉRSÉGBE LÁTOGATÓ TURISTÁK SZÁMA, NÖVEKEDJEN AZ ITT TARTÓZKODÁS IDEJE.

A fürdőhely komplex, egységes arculatú építészeti fejlesztése keretében látványos építészeti megoldásokkal fogadó- és szolgáltató épületet alakítottak ki. Az új, a vendégfogadás céljait szolgáló épület a vendéglátás XXI. századi feltételeit is megteremti. A homlokzat a strand főbejáratát képezi, stílusában és esztétikumában a tavi életet, a csónakázást és a vízi gazdálkodást jeleníti meg.

Az épületbe lépve a vendég a recepcióhoz jut, ahol a jegyvásárlás mellett minden szükséges információt megkap. A recepció mögött az öltözők, mosdók és a vizes blokk kerültek kialakításra, de értékmegőrző széf-fal is van. Az épület végében lévő kijárókon a vendégek már beöltözve és felkészülten jutnak ki a strandra. Emellett az épületen lépcsős feljárók is találhatók, a tetőn skybar és napozóterasz került kialakításra, szép panorámával a tóra – mondta a mérnök.


Mint elhangzott: a beruházás 3. ütemében folytatódott a fürdőhely komplex, egységes arculatú építészetifejlesztése, afogadóépület és a tó közötti terület egységes arculatú rendezése.Mindez3000 négyzetméteren valósult meg, a fejlesztési terület az Orgona utca tengelyében helyezkedik el.
A fogadóépület és a tó közötti strandi területnek ez a legértékesebb része. Egyrészt ezen a ponton lépnek ki a fürdőzésre érkező strandolók a fogadóépületből, itt látják meg először „élőben” a tavat és a strandot, másrészt innen nyílik az egyik legszebb panorámás kilátás a tóra, a vízfelületre és a szemközti parti sávra.
A fejlesztés célja ezen terület rendezése, térburkolása, a napozóteraszok és a fedett közösségi teraszrészek kialakítása volt.

EZZEL A STRAND LEGFONTOSABB „GYÚJTÓPONTJA” ÚJULT MEG, ÉS VETTE FEL A FOGADÓÉPÜLET STÍLUSJEGYEIT, MEGTEREMTVE EZZEL AZ EGYSÉGES ARCULATOT

– mondta Priskin Zoltán, a fejlesztés második és harmadik ütemét is tervező mérnök, aki szerint a papírra vetett elképzelések a valóságban maradéktalanul teljesültek.(A projekt 2. ütemének megvalósítását a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-1.2.1-16-BK-2017-00005, a 3. ütem kivitelezését a TOP-1.2.1-16-BK1 – 00005 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatok tették lehetővé.)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK