2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Korszakos jelentőségű fejlesztéseket adtak át a Vadkerti-tó strandján és üdülőövezetében

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 12., 17:41

A Vadkerti-tó és a mellette lévő üdülőfalu életében korszakos jelentőségű beruházásokat adtak át június 12-én, pénteken, a soltvadkerti üdülőhely strandján rendezett ünnepségen. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os, turizmusfejlesztési pályázatán a fejlesztés már befejezett, mintegy 100 milliós első szakasza után a 2. és 3. ütemre elnyert, összesen 327,59 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a fürdőhely komplex, egységes arculatú építészeti fejlesztése példa értékű színvonalon valósult meg.

Az ünnepség vendégeit, elsőként dr. Kerényi János és Font Sándor országgyűlési képviselőket, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyi Közgyűlés elnökét, a pályázat megvalósítását elindító Lehoczki Ferenc nyugdíjba vonult polgármestert, a helyi köz - és társadalmi élet képviselőit, a tervező és a kivételező cég munkatársait Temerini Ferenc polgármester köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A városvezető hangsúlyozta: a beruházás a koronavírus-járvány terhelte időszakban került a végső fázisába, de az ebből adódó kivitelezői nehézségeket az is bonyolította, hogy az önkormányzat időközben hozott döntése nyomán a gázt is bevezették a területre és az ingatlanokba. Ennek ellenére jóval a határidő előtt fejeződött be.
Temerini Ferenc megköszönte Rideg Lászlónak és a megyei önkormányzat területfejlesztésért felelős nonprofit társaságának a beruházás megvalósításához nyújtott hatékony segítségét. A polgármester bejelentette: a létesítmény, a strand üzemeltetését a Schnürlein Andor vezette, a város tulajdonában lévő önkormányzati cég, míg a pályázat keretében kialakított büfét és fedett terasszal is rendelkező vendéglátó helyet szerződéssel Horváthné Danis Judit üzemelteti.

A közélet szereplői közül elsőként Rideg László szólalt fel. A megyei közgyűlés elnöke amellett, hogy a projektek megvalósításában résztvevők munkáját megköszönte, kifejtette: természetes tavaink az idegenforgalmi látnivalókban, attrakciókban gazdag megyénknek fontos vonzerejét képezik.

A MEGYÉBEN 500 (!) TOP-OS FEJLESZTÉS VAN MEGVALÓSÍTÁS ALATT, EZEK EGY RÉSZE, PÉLDÁUL VADKERTI-TÓNÁL, A SZELIDI-TÓNÁL IS MEGVALÓSULT TURISZTIKAI FEJLESZTÉS.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy részben a most átadott beruházáshoz kapcsolódóan Soltvadkert város más hasonló, vagy ettől nagyobb pályázati összegekhez jutott a záportározó, a kerékpárutak, a csapadékvíz-hálózat kialakításához, fejlesztéséhez, amely így együtt eléri az egymilliárdos összeget.

A KÖZGYŰLÉS ELNÖKE BEJELENTETTE: A 2021-BEN INDULÓ ÚJ TOP-OS FEJLESZTÉSI CIKLUSBAN IS LESZ TURIZMUSFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉG, ÍGY MÁR MOST ÉRDEMES GONDOLKODNI A FEJLESZTÉSEK TOVÁBBI IRÁNYÁN, AMELYHEZ TOVÁBBRA IS SEGÍTŐ KEZET NYÚJT A BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor méltatta a beruházást, a TOP pályázatok révén a Vadkerti-tó környezetében megvalósult, egységes arculatú fejlesztéseket. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a beruházás most átadott második és harmadik ütemét megelőzően mintegy 100 milliós, ugyancsak TOP-os forrásból valósult meg a tó-parton lévő Fekete Villa négycsillagos panzióvá fejlesztése.

ILYEN NAGYSÁGRENDŰ BERUHÁZÁS-SOROZAT EDDIG SOHA NEM VALÓSULT MEG A VADKERTI-TÓ ÉS AZ ÜDÜLŐFALU ÉLETÉBEN

– szögezte le a képviselő.

Font Sándor megköszönte Rideg László és munkatársai segítő közreműködését, és azt kérte: a további fejlesztésekhez is nyújtsanak hatékony segítséget.

A képviselő rámutatott: a strandszezon kezdetére időzített átadás idején azzal kell szembesülni, hogy míg a megye más településein 70-80 milliméter csapadék esett, addig a Vadkerti-tó közvetlen környékén csupán 10 milliméter. Mindez megmutatkozik a természetes tó vízszintjén.

Ám

ÓVA INTETT ATTÓL, HOGY BÁRKI IS VÉSZHARANGOKAT KONGASSON EMIATT, UGYANIS ILYEN HELYZET MÁR TÖBBSZÖR ELŐÁLLT, DE A TERMÉSZET EZT MINDIG IDŐBEN TUDTA KORRIGÁLNI. RÁADÁSUL IMMÁR A TÓNAK A ZÁPORTÁROZÓVAL VALÓ ÖSSZEKÖTÉSE IS SEGÍTHETI AZ ÁTMENETI ALACSONY VÍZÁLLÁS KEZELÉSÉT

– mondta a képviselő.

Font Sándor kijelentette, a jövőben is minden segítséget megad a Vadkert-tó és az üdülőövezet fejlesztéséhez, hiszen annak iránya mind a kemping, mind a további területeket érintőn már most körvonalazódik.

A két szónok után a polgármester a komplexumot tervező Priskin Zolán tervezőt kérte fel, hogy a beruházás első és második ütemében megvalósult fejlesztéseket ismertesse.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A mérnök által elmondottakból, a helyszínen látottakból kiderült: a második ütem megvalósításánál nem kevesebb célt tűztek ki, minthogy

AZ ELÉGEDETT VENDÉGEK KÖZÜL MIND TÖBB LEGYEN A VISSZATÉRŐ VENDÉGEK SZÁMA, VALAMINT A HATÉKONY MARKETINGNEK IS KÖSZÖNHETŐEN EMELKEDJEN A TÉRSÉGBE LÁTOGATÓ TURISTÁK SZÁMA, NÖVEKEDJEN AZ ITT TARTÓZKODÁS IDEJE.

A fürdőhely komplex, egységes arculatú építészeti fejlesztése keretében látványos építészeti megoldásokkal fogadó- és szolgáltató épületet alakítottak ki. Az új, a vendégfogadás céljait szolgáló épület a vendéglátás XXI. századi feltételeit is megteremti. A homlokzat a strand főbejáratát képezi, stílusában és esztétikumában a tavi életet, a csónakázást és a vízi gazdálkodást jeleníti meg.

Az épületbe lépve a vendég a recepcióhoz jut, ahol a jegyvásárlás mellett minden szükséges információt megkap. A recepció mögött az öltözők, mosdók és a vizes blokk kerültek kialakításra, de értékmegőrző széf-fal is van. Az épület végében lévő kijárókon a vendégek már beöltözve és felkészülten jutnak ki a strandra. Emellett az épületen lépcsős feljárók is találhatók, a tetőn skybar és napozóterasz került kialakításra, szép panorámával a tóra – mondta a mérnök.


Mint elhangzott: a beruházás 3. ütemében folytatódott a fürdőhely komplex, egységes arculatú építészetifejlesztése, afogadóépület és a tó közötti terület egységes arculatú rendezése.Mindez3000 négyzetméteren valósult meg, a fejlesztési terület az Orgona utca tengelyében helyezkedik el.
A fogadóépület és a tó közötti strandi területnek ez a legértékesebb része. Egyrészt ezen a ponton lépnek ki a fürdőzésre érkező strandolók a fogadóépületből, itt látják meg először „élőben” a tavat és a strandot, másrészt innen nyílik az egyik legszebb panorámás kilátás a tóra, a vízfelületre és a szemközti parti sávra.
A fejlesztés célja ezen terület rendezése, térburkolása, a napozóteraszok és a fedett közösségi teraszrészek kialakítása volt.

EZZEL A STRAND LEGFONTOSABB „GYÚJTÓPONTJA” ÚJULT MEG, ÉS VETTE FEL A FOGADÓÉPÜLET STÍLUSJEGYEIT, MEGTEREMTVE EZZEL AZ EGYSÉGES ARCULATOT

– mondta Priskin Zoltán, a fejlesztés második és harmadik ütemét is tervező mérnök, aki szerint a papírra vetett elképzelések a valóságban maradéktalanul teljesültek.(A projekt 2. ütemének megvalósítását a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-1.2.1-16-BK-2017-00005, a 3. ütem kivitelezését a TOP-1.2.1-16-BK1 – 00005 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatok tették lehetővé.)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK